Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto imbirowe z cukinią

 

Nie mogłam obojętnie przejść obok tego przepisu... Mając w pamięci moje poprzednie, rewelacyjne ciasto z cukinią wiedziałam, że ten wypiek też będzie udany. Oczywiście nie pomyliłam się! Ciasta czekoladowego wyszło znacznie więcej i musiałam się ratować małymi foremkami więc przy imbirowym przezornie przygotowałam większą formę. I co... ciasta było mniej i zmieściło się w małej keksówce :) Zapach ciasta długo roznosił się po domu, po cieście natomiast do wieczora nie było śladu:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru (dałam w proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki startej cukinii
  • 0,5 szklanki orzechow laskowych, grubo pokrajanych (dałam włoskie)
Ponadto:
  • biała czekolada


Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, wymieszać z cukrem. Jajka ubić, dodać olej, sok pomarańczowy, skórke, imbir i wanilię. Wlać do suchych składników i lekko wymieszać (nie za długo), dodać cukinię i orzechy i raz jeszcze wymieszać.

Piec w natłuszczonej formie babkowej lub keksowej (moja 21x8 cm) około 45 minut - sprawdzić patyczkiem. Wyjać z formy i wystudzić na kratce.
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią wierzch ciasta.
 
Smacznego :)
niedziela, 20 września 2009, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/09/20 18:46:02
Wygląda zachęcająco. Ja też mam pozytywne doświadczenia z cukinią w cieście więc czemu by nie spróbowac Twojego przepisu:)
-
2009/09/20 19:12:04
imbir i cukinia, no fajnie polaczenie, i tak barrrdzo apetycznie wyglada to ciacho, gdybym mogla to siegnelabym po kawaleczek
-
2009/09/21 18:47:11
Wiosenko ja chyba teraz każde ciasto z cukinią wypróbuję :) bardzo mi posmakowały
Viri możesz tylko wirtualnie sięgnąć bo w rzeczywistości to już nawet okruszka nie ma...
-
2009/09/23 10:27:59
Połączenie cukinii, imbiru... to daje do myślenia:) Fotki zachęcają.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl