Blog > Komentarze do wpisu

Kubuś

Od dawna miałam ochotę na to ciasto ale zawsze coś innego (czyt. nowego) wpadało mi w ręce... Upiekłam i to był strzał w dziesiątkę :) Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe ciasto już prawie zniknęło (no może do poobiedniej kawki po kawałeczku wystarczy...). Wypróbowałam już parę wersji tego ciasta i najbardziej smakuje nam z sokiem z dodatkiem malin. Na drugim miejscu znajduje się z sokiem z dodatkiem pomarańczy. Ciekawe z jakim sokiem Wam posmakuje? :)

Ciasto biszkoptowe:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej (w tym 4 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niepełna)
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać na przemian cukier i żółtka (ciągle ubijając). Następnie dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijać. Piec w temp. 180°C przez 35-40 min. (do suchego patyczka). Czas ubijania ciasta ok. 10 min. (od początku do końca). Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół.

Masa budyniowa:

  • 2 małe soki "Kubuś"
  • 2 budynie śmietankowe
  • 125 g masła

Na soku ugotować budyń, do gorącego dodać masło imieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną masę (gorącą) wyłożyć na biszkopt i od razu przykryć drugą połową ciasta.

Masa śmietankowa:

  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na biszkopt.

Można udekorować wiórkami białej czekolady.

Smacznego :)

 

 

niedziela, 29 listopada 2009, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/11/29 15:18:56
Fajne ciasto! Ta masa Kubusiowa bardzo mi się podoba :)
-
2009/11/29 16:26:55
rzeczywiście wygląda na bardzo lekkie i delikatne ciacho, musi nieźle smakować :)
-
2009/11/29 16:29:53
Genialne! Zapisuję do Zakładek i wkrótce na pewno zrobię ;)
-
2009/11/29 16:54:51
Grażynko bardzo mi miło :)
Bryska smakuje idealnie :)
Efrank jak zrobisz to napisz czy smakowało...
-
2009/11/29 17:09:41
Śliczne! Ja go znam w wersji "Pysio" :)
-
2009/11/29 18:10:26
Wygląda pysznie:)
-
Gość: beataohar, *.mmj.pl
2009/11/29 18:30:39
Jakie eleganckie, równiutkie ciacho!
piekłam podobne, z zielonym pysiem
-
2009/11/29 18:50:06
Pysznie się prezentuje ta kosteczka ciasta:) Tak odświętnie...
-
2009/11/29 20:27:35
pieknie i bardzo smakowicie wyglada te ciasto i jaka ma wdzieczna nazwe :) :)
Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/30 10:27:20
Czyli rozumiem, że dla mnie już nie ma ? :)
Trzeba koniecznie upiec :))

Pozdrawiam Kuchareczka z www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2009/11/30 10:58:01
Robiłam Kubusia w wersji zielonej, pycha ciasto:)
Slicznie u Ciebie wygląda:)
-
2009/11/30 12:42:15
pyszne ciacho!:)
-
2009/11/30 18:35:15
Dziękuję Kobietki :)

Kuchareczko niestety nie został nawet okruszek... :)
-
2010/01/14 07:59:32
Bardzo ładne ciacho. Co lekkiego, które można w godzinę machnąć. Pozdrawiam, mikimama
-
Gość: Luka28, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/13 10:37:08
Upiekłam "Kubusia" wczoraj wieczorem ale jeszcze przed snem zanim dobrze stężał musiałam go spróbować- REWELACJA! Ciasto zrobiłam w okrągłej brytfance co w rezultacie spowodowało że wygląda jak tort! PS. Od wczoraj będę zaglądała tu codziennie :-) POZDRAWIAM
-
2010/11/13 11:35:52
Luka bardzo się cieszę! no to teraz jeszcze bardziej będę musiała się starać :)
-
Gość: gosccc, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/16 20:42:08
Mam pytanie, masło do kubusia mam dodać zanim wsypię do niego budyń?
-
Gość: , 178.217.140.*
2011/02/24 14:47:07
-
2011/02/25 09:58:36
DZIĘKUJĘ za czujność! już napisałam gdzie trzeba...

a masło dodajemy do ugotowanego już budyniu...
-
Gość: gość, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/14 18:11:55
mam pytanie... Czy jak ten biszkopt będę piec to nie wyjdzie mi z tego zakalec jakiś ? albo wyjdzie mi takie niskie że sie nie bedzie dało przekroić, bo mam dość nie typową blachę... jakby większą od takiej normalnej formy... taka Blacha XXL.
-
2012/08/14 20:56:53
skoro masz większą blache to może zwiększ proporcje albo spróbuj z tego przepisu na biszkopt:
slodkieimpresje.blox.pl/2011/11/Stefanka-serowa.html

nigdy mnie nie zawiódł :)
-
Gość: , *.olsztyn.mm.pl
2012/12/20 18:51:40
Zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne i delikatne. Robilam dokładnie tak, jak w tym przepisie jest napisane, gdyż jestem totalnym beztalenciem w robieniu ciast i wyszło super. Dzięki za przepis :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl