Blog > Komentarze do wpisu

Orzechy

 

Jeszcze przed Świętami podzielę się z Wami przepisem na orzechy. Są one nieodłącznym elementem na naszym świątecznym stole. Drugim nieodłącznym elemententem są rurki nadziewane kremem ale o tym może po Świętac :) Wracając do orzechów... Jeszcze jako dzieci zajadaliśmy się orzechami robionymi przez ciocię ponieważ tylko ona miała patelnię do ich wypieku :) Z czasem patenia zaczęła krążyć po domach, przepis był wielokrotnie modyfikowany, każdy coś od siebie dodawał nowego... Obecnie jest to już ostateczna wersja przepisu i tylko jej się trzymam. No i patelnię mam własną :):):) Dzisiaj biorę się za produkcję łupinek a nadziewała będę przed Wigilią.  Może ktoś jeszcze się skusi na takie orzeszki:)

Zdjęcie z wcześniejszych wypieków :)

 

Ciasto:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Upiec korpusy orzechów w specjalnej formie (patelni).

        


Nadzienie:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • paczka herbatników
  • 2 szklanki mleka w proszku


Cukier, 0,5 szklanki mleka, margarynę i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i wymieszać.

Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać.

Smacznego :)

 

 wydrukuj przepis

 

Z orzeszkami z radością włączę się do akcji Cudawianki: 


                                            

niedziela, 20 grudnia 2009, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/20 12:32:35
Piękne i smakowite! Ale gdzie znaleźć taką formę...
-
2009/12/20 12:35:13
Grażynko najprościej na allegro... sporo ich tam jest tylko ostatnio widziałam, że skubańcy ceny podnieśli... ale jak już raz kupisz to na wieki będziesz miała :) pozdrawiam
-
2009/12/20 12:45:59
Widziałam już dawno to zdjęcie na Twoim szablonie :) i się zastanawiałam, cóż to takiego :) dzięki za odpowiedź :) PS Wyglądają baaardzo smakowicie!
-
2009/12/20 12:56:14
Jakie cudowne orzeszki! Bardzo mi się podobają, wyglądają jak prawdziwe, super!:)
-
2009/12/20 13:15:42
Jaki fajny przepis, ale taki pracochlonny...Gratuluje :)
-
2009/12/20 13:47:00
Wyglądają profesjonalnie. Jadłam kiedyś coś podobnego tylko w kształcie grzybków.
-
2009/12/20 14:39:38
Na ten przepis czekałam! Też pamiętam z dzieciństwa te pyszne orzeszki! A czy mozna je zrobić w zwykłych foremkach, bo niestety nie mam patelni?
-
2009/12/20 14:46:29
masz specjalną, własną patelnię to orzeszków? o kurcze ale ja bym taką chciała mieć:)) mój Tata kocha takie orzeszki :)) ślicznie są w Twoim wykonaniu, i z pewnością pysznościowe :))
-
2009/12/20 14:51:22
To jeszcze raz ja:) Sprawdziłam na allegro. Są takie patelnie, kupię sobie, tylko orzeszków na święta mieć nie będę, ale będą na inne okazje:)
-
2009/12/20 15:21:48
...piękne no właśnie widziałam na allegro tą patelnię i foremki, i zastanawiam się co lepiej by kupić
-
2009/12/20 15:39:20
zawsze mi sie bardoz podbaly takie orzychy :) Ale jakos zapomniala czy nie bylo okazji zeby kupic patelnie
-
2009/12/20 16:42:35
to ja też po świetach rozejrzę się za taką formową i upiekę bo zapowiadają się cudownie :)
pozdrawiam
-
2009/12/20 16:55:13
Te orzeszki pierwszy raz w życiu miałam okazję jeść jakieś 5 lat temu jak upekł mi je teść. Bardzo pracochłonne, ale właśnie w sam raz do upieczenia przed świętami żeby miło spędzić czas z rodzinka czy znajomymi podczas nadziewania łupinek :) Ja ostatnim razem jak byłam u teściów to zrobiłam do nich masę z dodatkiem alkoholu. Były cudowne, zawsze są! A Twoje wyglądają naprawdę cudownie, moje nigdy nie wychodzą takie równiutkie :) Pozdrawiam świątecznie!!!
-
2009/12/20 17:01:28
ja bym sie skusila i to jak! szkoda, ze nie mam takiej maszyny do orzeszkow...
-
2009/12/20 18:52:13
Mania, Majanko, Moniko dziękuję bardzo:) cieszę się, że się Wam podobają :)
Teina- patelnie do grzybków też są tylko do nich robimy trochę inne ciasto, bardziej miękkie :)
Wiosenko ja wiedziałm, że czekasz na ten przepis i dlatego się nim dzielę :) a jak już kupisz to okazja zawsze się znajdzie :)
Viri mam własną patelnię i teraz to ja jestem dyżurnym rodzinnym świstakiem co nadziewa skorupki orzeszków :) i są mega pysznościowe :)
Izaa myślę, że lepiej się sprawdzi patelnia, chyba będzie szybciej bo nie wyobrażam sobie zabawy z tymi foremkami...
Gosia skoro Ci się podobają to juz masz okazję... :)
Magdo K - rozglądaj się i działaj :)
Kinia ja robię na dwie tury - wczesniej piekę skorupki (ok. godziny mi to zajmuje) a w ostatniej chwili nadziewam. I na koniec trochę kosmetyki tzn. obkrajam wystające skorupki :) trening czyni mistrza :)
Cudawianko gdybyś była bliżej to dostałabyś parę w prezencie :)

pozdrawiam gorąco i przedświątecznie :)
-
2009/12/20 20:33:55
takie orzeszki to smak mojego dzieciństwa, ale dawno ich nie jadłam, może je w końcu zrobię:) a Twoje są bardzo ładne, naprawdę fotogeniczne;)
-
2009/12/20 20:42:38
oja, jak prawdziwe!
tylko niestety formy u mnie brak. :[
-
2009/12/21 03:39:00
Smak i zapach dziecinstwa! Wygladaja rewelacyjnie!
-
2009/12/31 00:14:32
Cud- miód nie orzechy!:D
-
Gość: renata, *.ssp.dialog.net.pl
2011/12/01 11:37:30
Ile orzeszków wychodzi z ilości produktów podanych w przepisie?
Dzisiaj będę wypiekać po raz 1szy :).

Pozdrawiam
Renata
-
2011/12/01 17:45:14
Renatko nie mam pojecia.. nigdy nie liczylam. Jedno wiem- wychodzi duzo :) moze Ty policzysz jak bedziesz robic? Sama chetnie sie dowiem:)
-
Gość: renata, *.ssp.dialog.net.pl
2011/12/02 10:08:11
Wyszło +/- 95 orzeszków.
Dzięki za pyszny przepis!

Renata
-
2011/12/04 09:11:55
Renatko czyli tak jak mówiłam- całkiem pokaźna porcyjka prawda? :-)) pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: katia29, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/13 18:33:49
Witam.
Ja już dwa sezony wypiekam te'cudeńka"...ale ja rozwałkowuje ciasto i nakładam cały krążek na patelnie tutaj widzę,że wkładasz kuleczki dzięki czemu oszczędzasz sporo ciasta:)super dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam
-
Gość: katia29, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/14 12:16:03
Przepis na ciasto też wypróbowałam...właśnie skończyłam wypiekać.Próbowałam dotąd kilka innych przepisów ,ten jest rewelacyjny.Ciasto jest idealne.Polecam!
-
Gość: naska, *.wyszkow.fuz.pl
2012/12/09 21:49:14
Mogłabyś napisać jakiej dokładnie śmietany używasz do wykonania ciasta? Czekam na odp. z góry dziękuję :)
-
Gość: , *.b-ras1.mgr.mullingar.eircom.net
2012/12/10 17:11:46
super przepis. wlasnie upieklam, teraz tylko masa z masy krowkowej i bedzie szal na swiatecznym stole.jezCze raz dziekuje.julia
-
2012/12/16 18:42:42
Naska zwykłej kwaśnej np. z Piątnicy ale może być każda inna, byle była gęsta:)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/06 19:16:05
Super. Smak mojego dziciństwa. Każde wiejskie wesele organizowane w starej szkole musiało mieć takie orzechy, a my dzieciarnia wystająca pod oknami tylko czekaliśmy aż ktoś nam wyniesie parę sztuk. Ach...wspomnienia.
-
Gość: Mecu, *.net-partner.pl
2013/06/22 22:07:00
Dostałem taką forme od matki mojej nażeczonej. Gdy znalazłem przepis od razu zabrałem się do roboty. Na początku zdziwił mnie brak cukru w przepisie na ciasto, postąpiłem jednak według receptury i wyszło świetnie. Do kremu dodałem posiekane, podprażone orzechy zamiast cherbatników. Gdy spróbowała go moja młodsza siostra wprost oniemiała z zachwytu :).
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/10/22 15:41:51
Witam. właśnie zrobiłam, smak ciasta rewelacyjny, ale moje są trochę za twarde, czy takie mają być czy zmiękną? dziękuję za przepis :)
-
2014/10/22 20:00:24
zdecydowanie zmiękną :)
-
Gość: , *.219.115.60-c3.net.pl
2015/03/12 08:12:12
witam

swietny przepis. przymierzam sie do zakupu patelni. napisz prosze jakie wymiary maja orzeszki z tej patelni. sa dwa rodzaje patelni na 12 polowek i na 16 polowek. Twoja ma 16 polowek. Potrzebuje tylko wymiar.
pozdrawiam i dziekuje
kate
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl