Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z orzechami

Pierwszy raz w życiu upiekłam piernik! Nie jakiś tam z paczki tylko taki prawdziwy na miodzie...  Zapach w domu był nie do opisania! Teraz już wiem, że na tym jednym się nie skończy :) Szukam tylko takiego piernika, który bedzie bardziej wilgotny. Ten bym określiła jako wilgotny w stopniu umiarkowanym... Może macie sprawdzone przepisy to chętnie skorzystam :)

*przepis pochodzi z opakowania przyprawy do piernika

 

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 dkg margaryny
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg miodu
  • karmel (3 łyżki cukru mocno zrumienić na gorącej patelni, dodać 3 łyżki wody i zagotować stale mieszając)
  • 15 dkg orzechów włoskich

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, miód i karmel. Wymieszać do uzykania jednolitej, gładkiej masy. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą. Dodać 15 dkg posiekanych orzechów.

Blachę (u mnie 35x12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i piec ok 1 godz. w temp 180°C.

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 6 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny


Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.

Gotową polewą polać ciasto.

Smacznego :)

 Z wielką przyjemnością przyłączę się do "III Festiwalu Pierniczków" organizowanego przez Maltę :)

                                  

 

 

czwartek, 03 grudnia 2009, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/03 22:10:09
fajnie wyglada! ja uwielbiam piernik ze strony dorotus, ten przekladany. pieke go co roku!
-
2009/12/04 08:11:44
Piekny piernik upiekłaś! :)
Ja praktycznie co roku robie inny. W zeszłym roku robiłam piernik litewski ze strony Dorotuś, a w tym roku jeszcze nie wiem, może toruński :)
-
2009/12/04 09:52:15
ciekawe kiedy ja upiekę pierwszy w życiu piernik :-)
piękny jest
-
2009/12/04 11:26:00
gratuluje Kochana Imienniczko! piernik prezentuje się bardzo ładnie, ja Ci niestety nie podpowiem sprawdzonego przepisu, bo sama nigdy nie piekłam dużego piernika - zawsze tylko pierniczki, ale uderzaj na te strony najbardziej znane - tam na pewno coś dla siebie znajdziesz:)
buziaki;*
-
2009/12/04 19:19:18
Wianuszku już zapisałam sobie przepis Doroty :) dzięki za podpowiedź :)
Majanko ja też muszę jeszcze skręcić jakiś do Świąt... rozpiernikowałam się na całego :)
Asiejko wszystko przed Tobą... ale jak już upieczesz to z pewnością bedzie wyjątkowy :)
Viri dziękuję!!!! fajnie że zaglądasz i nie pochłonęły Cię całkiem gluteusy maximusy i tym podobne mięśnie :):):) a pierniczki jeszcze przede mną ( całe szczęście że przepis już wyszukałam...). Pozdrawiam gorąco!
-
2009/12/06 12:17:09
Pierniki z karmelem są przepyszne! Twój się prezentuje bardzo apetycznie :)
-
2009/12/06 12:43:06
dziękuję Grażynko :)
-
2009/12/07 18:57:49
Bardzo ładny piernik! Zapowiada sie apetycznie :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl