Blog > Komentarze do wpisu

Tort śmietankowy

Mieliśmy ostatnio małe święto i z tej okazji upiekłam tort :) Już tydzień wcześniej byłam chora jak o nim myślałam... Pomysłów miałam sporo ale żaden nie przypadł do gustu Głównej Zainteresowanej... Zostałam więc przy klasycznym śmietankowym. Kwestia dekoraji też była sporna... Najlepiej jakby miał na wierzchu owoce, kolorowe galaretki, różnorakie posypki itp.... Całe szczęście zgodziła się na moją wersję - tort został podzielony na pół (bo święto też było podwójne), dekoracja zaakceptowana i wszyscy byli zadowoleni :):):)

Przepis na biszkopt pożyczyłam od Doroty. Piekłam już go wiele razy, zawsze wychodzi puszysty i równiutki. Do tortów jest idealny. Dorota piekła w formie o rednicy 20 cm, ja upiekłam w formie o średnicy 24 cm i wyszedł na tyle wysoki, że przekroiłam go jeszcze na 3 blaty.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Przekroić na 3 blaty.

Masa śmietankowa:

  • 800ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody)

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ostudzoną żelatynę.

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

Ponadto:

  • starte orzechy
  • gorzka czekolada

Blaty ciasta nasączamy ponczem i przekładamy masą śmietankową (część zostawiamy do dekoracji). Boki i wierzch tortu smarujemy masą śmietankową. Boki obsypujemy tartymi orzechami i dekorujemy wierzch np. gorzką czekoladą.

                   

Smacznego :)

 wydrukuj przepis

 

czwartek, 21 stycznia 2010, myniolinka

Komentarze
Gość: beataohar, s183pc123.mmj.pl
2010/01/21 18:46:24
ale smakowity!
-
2010/01/21 19:01:35
robię podobny ale z owocami z puszki:) Twój wygląda fantastycznie!!!:)) aż ślinka cieknie;)
-
2010/01/21 19:13:16
Oj, cieknie ślinka, cieknie:)
A ja dzisiaj zrobiłam orzeszki z Twojego przepisu- wczoraj przyszła mi patelnia. Jeszcze ich nie nadziałam żadna masą ale już nieźle się zapowiada:)
-
2010/01/21 19:15:48
Oj, cieknie ślinka, cieknie:)
A ja dzisiaj zrobiłam orzeszki z Twojego przepisu- wczoraj przyszła mi patelnia. Jeszcze ich nie nadziałam żadna masą ale już nieźle się zapowiada:)
-
2010/01/21 19:44:10
Sliczne trocik! :) Tez dzisiaj robilam:)
-
2010/01/21 20:06:22
mnie najbardziej kusi wypróbowanie tego zrzucanego biszkoptu. :]
-
2010/01/21 20:22:54
Wspaniały tort!
Robiłam ten biszkopt przy okazji torciku tiramisu, świetna sprawa!:)
-
2010/01/22 18:23:12
Beatko i Ilko - dziękuję :) poczęstujcie się, chociaż wirtualnie...:)
Wiosenko to koniecznie napisz jak smakowały!!!
Gosiu na mam spokój z tortami do kwietnia... dopiero wtedy będzie następna okazja :)
Wróżko polecam z czystym sumieniem, piekłam wielokrotnie takie rzucane biszkopty i nie zawiodłam się nigdy.
Majanko biszkopt uniwersalny, doskonały na każdą okazję... w sezonie truskawkowym piekłam go conajmniej raz w tygodniu :)
-
2010/01/24 11:45:55
sliczny!
-
Gość: Ania, 89-72-151-13.dynamic.chello.pl
2011/02/22 13:57:29
Witam
Przymierzam się do upieczenia tego tortu. Ale potrzeba mi większego. Czy ktoś może piekła w tortownicy 26 lub 28 cm ?? O ile trzeba by było zwiększyć proporcje ??
-
2011/02/22 17:19:34
Aniu jeżeli będziesz piekła w formie o śr. 28 cm to musisz upiec z 1,5 porcji
-
Gość: blondi.xbb, cpc7-perr12-2-0-cust158.perr.cable.virginmedia.com
2011/07/27 23:38:47
witam!Mam zamiar zrobic ten tort,wyglada pieknie i pewnie w smaku jest ekstra.I mam pytanie,czy moze byc smietana 38%?i czy wtedy tez dodawac do niej cukier puder plus zelatyne??Z ory dziekuje za odp.i pozdrawiam :)
-
2011/07/27 23:48:37
Blondi nigdy nie spotkałam śmietanki 38%... cukier musisz dodać z pewnością i może zmniejsz ilość żelatyny. Zawsze używam śmietanki 30% a inne jak się zachowują o nie mam pojęcia. Z pewnością są bardiej kaloryczne :) Daj znać jak wyszło :)
-
Gość: blondi.xbb, cpc7-perr12-2-0-cust158.perr.cable.virginmedia.com
2011/07/28 14:22:46
Dzięki za szybką odp. :) Sorki,pomyliło mi się to jest śmietana 36% -Łaciata.
Dzisiaj przeglądałam opakowanie i tam jest przepis na masę do tortu i tam są podane 4 łyżki żelatyny,więc tak zrobię.Biszkopt robię również wg.Twojego przepisu i będę nim rzucać hehe.Tylko tam żadnego proszku do pieczenia nie potrzeba??Torcika robię na synka urodziny i mam nadzieję,że wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie :)Pozdrawiam.
-
2011/07/29 17:45:37
Blondi z całą pewnością nie ma w biszkopcie proszku do pieczenia i zawsze wychodzi:) powodzenia :)
-
Gość: Iza, 178-36-159-106.adsl.inetia.pl
2011/08/09 23:14:35
Witam serdecznie,
Biszkopt wygląda przepysznie - na pulchny i delikatny. Przymierzam się jednak do upieczenia tortu czekoladowego i dlatego mam pytanie - czy ktoś "przerabiał" ten biszkopt na ciemny?:) Czy do tych proporcji mam dodać kakao, czy zamienić część mąki na kakao? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam:)
-
2011/08/10 08:47:24
Izo chcąc upiec z tego przepisu biszkopt kakaowy musisz odebrać tyle łyżek mąki pszennej ile dodasz kakao np. odejmujesz 3 łyżki mąki a w to miejsce dodajesz 3 łyżki kakao. Piekłam biszkopt kakaowy do tego ciasta:
slodkieimpresje.blox.pl/2011/07/Slonecznik-przepis-II.html
tutaj jednak proporcje zostały zwiększone ze względu na większą formę. Na tort jednak wystarczą proporcje oryginalne.
pozdrawiam i napisz czy wyszło :)
-
Gość: , 89.204.163.7*
2011/09/04 18:10:46
dzien dobry. nareszcie znalazlam przepis ktory wydaje mi sie bardzo smaczny:)
jednak mam pytanie czy moge ten tort "oblozyc"masa cukrowa???
-
2011/09/05 08:52:05
Gościu jeżeli będziesz chciała obłożyć tort masą cukrową to musisz zrezygnować z bitej śmietany na wierzchu ponieważ nie nadaje się ona pod masę cukrową...
Trzeba wtedy zrobić jakiś maślany krem lub zrobić gęstą polewę czekoladową jak w tym torcie: slodkieimpresje.blox.pl/2011/01/Tort-z-Hello-Kitty.html
-
Gość: , 95.83.224.12*
2011/09/07 19:46:18
dzieuje slicznie za porade i przepis:)
-
Gość: , adda98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/08 13:27:59
s ten 3bit dobry?
-
Gość: ila, europa.magellan.net.pl
2012/09/03 13:56:38
Chętnie bym upiekła... ale czy on nie jest zbyt mdły bez jakichś "ostrzejszych" w smaku dodatków, np owocowych? sama masa śmietankowa z biszkoptem?
-
2012/09/03 18:51:19
wszystko zależy od Twoich upodobań... jeżeli lubisz to możesz dać cienką warstwę dżemu.
-
Gość: wioletix, host-92-20-113-28.as13285.net
2012/11/27 17:47:14
Wygląda smakowicie. Pomimo moich fatalnych doświadczeń z kremami do ciast spróbuję po raz kolejny. Może w końcu się uda. Tak za mną chodzi tort śmietankowy, że tym razem musi się udać, bo inaczej oszaleję! Ja jestem straszna noga pod tym względem. Spierniczę nawet robiąc z przepisu ;-(((( Zazdroszczę Pani takich pięknych wypieków ;-(((
-
Gość: alicja, c-24-8-97-167.hsd1.co.comcast.net
2012/12/07 08:34:36
ten przepis na biszkopt jest faktycznie swietny, wyprobowalam go ale zamiast rzucac biszkopt na podloge dodalam doslownie szczypte proszku do pieczenia. Wyszedl idealny.
-
Gość: Lavender, bhu16.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 21:35:36
nie rozumiem o co chodzi z tym "opuszczaniem" ciasta na podłogę, mogę prosić o wyjaśnienie?
-
Gość: Monika, host86-152-193-168.range86-152.btcentralplus.com
2013/04/18 16:09:28
Witam,
Robilam wczoraj mase z przepis I ale zamiast smietany 30 dalam inna (mieszkam w angli I tu to sie nazywa double cream). Masa wyszla mi bardzo gesta I podejzewam ze musze uzyc smietany jak w przepisie czy moze za dlugo ubijalam. Prosze o parade.dziekuje
-
Gość: Monika, host86-152-193-168.range86-152.btcentralplus.com
2013/04/18 16:14:18
Zapomnialam jeszcze dodac ze do pierwszej united smietany jak dolozylam zelatyne to masa sie zgrutkowala I musialam ja wyrzucic wiec do druggies juz nie dodalam bo sie balam ze stance sie to samo. Czy to tez moze byc wins smietany?
-
2013/04/20 18:37:41
Moniko z tego co się orientuję to double cream ma 36%. Do tej śmietany nie musisz już dodawać żelatyny ponieważ sama w sobie jest gęsta i sztywna po ubiciu.
-
Gość: , 027e3ef9.bb.sky.com
2014/02/21 20:51:14
Robię właśnie tego torta i strasznie sie boje ze mi nie wyjdzie ten krem śmietanowym bo robię go pierwszy raz.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl