Blog > Komentarze do wpisu

Bezmączne ciasto czekoladowo-orzechowe

 

Kiedy piekłam to ciacho to miałam mieszane uczucia... Byłam pewna, że nikt poza mną nie tknie ani kawałka... I co? Oczywiście zajadali i prosili o dokładkę :) Ja oczywiście zakochałam się w nim (tym cieście oczywiście...) na zabój! Mogłabym delektować się nim bezustannie, smak czekoladowy - niebiański, konsystencja - lekko mazista ale za to jaka przyjemna:)  Nie pozostaje Wam nic innego jak upiec i spróbować! Przepis na ciasto zaproponowała Olcik w ramach "Weekendowej Cukierni" a oryginał znajdziecie u Doroty. Pominęłam jedynie truskawki, które proponowała Ola i serwowałam z wiśniami :) Pycha!

podaję zgodnie z oryginałem:

Składniki:

  • 35 g kakao
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g gorzkiej czekolady , roztopionej
  • 150 g masła, roztopionego
  • 230 g ciemnego brązowego cukru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • kakao, do dekoracji (lub cukier puder)

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 - 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao (lub cukrem pudrem).

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

ciasto włączam do  "Weekendowej Cukierni", którą w lutym prowadzi Ola oraz do "Czekoladowego weekendu" który prowadzi Bea

                                                     

piątek, 19 lutego 2010, myniolinka
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/19 19:58:49
Wow, ale ciemne! Mniam! Pyszne musi być:)
-
2010/02/19 19:59:39
Ojej! Ale pysznie wygląda:)
-
2010/02/19 20:01:10
jedno slowo: WOW!
-
2010/02/19 20:26:13
ja też bym prosiła o dokładkę
a co!
-
2010/02/19 20:38:59
Ja robiłam już dawno i u mnie też poszło od razu :)
-
2010/02/19 20:46:12
strasznie mnie zaciekawił ten przepis...więc sobie go kradnę:)
-
2010/02/19 21:08:55
Wygląda niesamowicie. Bardzo, bardzo czekoladowo. Musi byc pycha :)
-
2010/02/19 21:55:41
O jaaa.. kochaniutka ty jesteś boska!:D
Mniam mniam mniam!
-
2010/02/19 23:35:25
pewnie, ze pyszne! i nie dziwie sie, ze wszyscy sie w nim zakochali :-) wiem cos na ten temat :-)
-
2010/02/19 23:59:21
Dorotusiowe ciasta rządzą, a to w szczególności :)
widzę że tak jak ja dodałaś cosik od ciebie :) wisieńki to zajebiaszcy pomysł!
-
2010/02/20 09:42:22
Majanko - pewnie, że pyszne!
Wiosenko a jak smakuje.... jak to mówią - niebo w gębie:)
Luisa to ja też jedno słowo - dziękuję :)
Asiejko jestem pewna, że poprosiłabyś - osobiście nie jestem w stanie się mu oprzeć....
Grażynko ja cały czas się kręciłam, żeby je mieć w zasięgu ręki :)
Ewa to przepis z serii " koniecznie-do-zrobienia", polecam!
Kasiu było MEGA czekoladowe :)
Olciak z przyjemnością dołączyłam do Twojej "Cukierni" :)
Wianku u Ciebie ten śmietankowy kleks na mnie zadziałał, że chyba będę musiała powtórkę niedługo zrobić..:)
Viri wisienki to była ta przysłowiowa kropka nad " i " :) ale spróbuję też z kolejną kropką czyli bitą śmietanką :)
-
2010/02/20 10:41:33
mniam mniam, widzę, że też je wypróbowałaś.. :]
-
2010/02/20 12:39:24
wow! ale pysznościowo wygląda!:) aż ślinka cieknie;) bardzo bardzo mi się podoba to czekoladowe cudo:)
-
2010/02/21 09:07:06
Ajjj!!! Poleglam... To ciasto wyglada oblednie!
Prawdziwe czekoladowe cudo :)

Pozdrawiam serdecznie! I dziekuje za udzial w CzekoWeekendzie :)
-
2010/02/21 16:11:56
Ooo! To jest bardzo ciekawy przepis :) Bezmaczny ...Wyglada smacznie :)
-
Gość: lo, 77.255.172.*
2010/02/21 19:13:30
Czekolada i wiśnie to rewelacyjny duet, a Twój przepis wywołał u mnie wielkie pragnienie spróbowania. Pozdrawiam serdecznie.
-
2010/02/21 20:53:44
Wróżko nie mogłam przejść obojętnie obok tego ciasta i jestem nim zachwycona!
Ilka nie pozostaje Ci nic innego jak upiec :)
Bea to była dla mnie przyjemność!
Magda wygląda smacznnie a jak smakuje.... :)
Lo dziękuję bardzo :)
pozdrawiam :)
-
Gość: Dotek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/28 12:03:25
Ciasto jest pyszne, chyba najlepsze jakie w życiu jadłam:) zamiast brązowego cukru dałam biały ( nie miałam brązowego) 3/4 szklanki, formę miałam tylko do babki, nie miałam papieru, więc wysmarowałam formę masłem, orzechy nie były laskowe tylko włoskie. Ciasto oblałam po upieczeniu ( piekłam 60 min i uważam, że o 10 min za długo) czekoladą mleczną. Musiało być pyszne, bo mąż połowę w nocy zjadł. Polecam szczególnie tym, którzy rzadko coś pieką, a uwielbiają czekoladowo- orzechową mokrą eksplozję smaku. Na drugi dzień też pyszne!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl