Blog > Komentarze do wpisu

Snikers

     

Oczywiście poprzedni wpis tak zupełnie przypadkowy nie był... Biszkopt piekłam specjalnie do snikersa :) Spotkałam się z tyloma wersjami przepisu na to ciasto, że nawet nie zliczę... Przeważnie widziałam przepisy z  plackami na miodzie i orzechami włoskimi(!). Od lat niezmiennie piekę na biszkopcie i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada, ostatnio zmieniłam tylko przepis na biszkopt :) Obok takiego snikersa nie można przejść obojętnie...:) Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)

Składniki na biszkopt (dostosowane do formy 35x20 cm):

  • 7 jajek (jeżeli są małe to 8)
  • 3/4 szklanki + 6 łyżek mąki pszennej
  • 3/4 szklanki + 6 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Formę do ciasta o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.

Krem:

  • 1 całe jajo + 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyzki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Zmiksować jajko z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać obie mąki i 0,5 szklanki mleka. Wlać do gotujacej się reszty mleka i postępować jak przy gotowaniu budyniu. Ugotowany budyń (jeszcze gorący) przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała całej powierzchni - zapobiegnie to powstaniu "korzucha" :) Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyniu (cały czas ucierając). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy.

Ponadto:

  • 700g masy krówkowej (lub gotowanego w puszce przez 2 godziny słodzonego mleka skondensowanego)
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • gorzka czekolada
  • pół szklanki przegotowanej wody + 1 łyżka cukru + 1 kieliszek wódki (do nasączenia biszkoptu)

Wykonanie:

Jeden blat biszkoptu nasączamy, wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Znowu nasączamy, rozsmarowujemy pozostały krem. Na wierzch rozsypujemy orzeszki (możemy je lekko posiekać) i na nie nakładamy masę krówkową *. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.

* ja wykładam masę małą łyżeczką, porcjami obok siebie i potem łączę je w całość - tak jest najłatwiej, przetrenowałam wielokrotnie :)

 

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis 

 

piątek, 05 marca 2010, myniolinka
Tagi: czekolada

Komentarze
Gość: Karmiąca, 94.254.218.9*
2010/03/05 20:46:10
ja poproszę o porcję :-p
-
2010/03/05 20:47:37
Pierwszy raz zrobiłam niedawno i właśnie na miodzie z kremem z kaszy manny i z orzechami ziemnymi. Dla mnie bomba! Kaloryczna też... :)
-
2010/03/05 20:49:32
O tak, to prawda - obok takiego snikersa nikt nie przejdzie obojętnie :) Świetny przepis, wypróbuję kiedyś z przepisem na biszkopt wcześniej już wypróbowanym - oby wyszedł :D
-
2010/03/05 20:59:55
Karmiąca tylko jedną? a reszta Rodzinki będzie patrzyła z zazdrością?
Pati bomba kaloryczna jak nic ale za to jaka dobra :)
Fiolka biszkopt to podstawa a reszta cudownie go uzupełnia :)
-
2010/03/05 21:00:57
Matko z córką, nie będę mogła teraz zasnąć..
-
2010/03/05 21:21:17
Myniolinko, każde Twoje ciacho wygląda wspaniale, a każde kolejne jeszcze lepiej od poprzedniego:)Pozdrawiam:)
-
2010/03/05 21:25:40
piękne ciacho!!!:) ojj mam też chęć na tego Snikersa, ale pełno wszędzie tych przepisów, może spróbuję na biszkopcie?:) pozdrawiam
-
2010/03/05 22:09:35
piękne..!!!!:):)
-
2010/03/05 22:41:13
Podoba mi się to ciasto, musi smakować niebiańsko!:))
-
2010/03/05 23:20:27
Ojej zazdroszcze takiego ciacha:) Wspaniałe jest przepis oczywiście porywam i tylko muszę wypatrzeć jakieś imieniny w kalendarzu:)
-
2010/03/06 09:16:51
Hachette mam nadzieję, że jednak zasnęłaś? no chyba, że wzięłąś się za pieczenie...? :)
Wiosenko bardzo, bardzo dziękuję! staram się jak mogę i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej :)
Ilka ja piekłam zawsze na biszkopcie, wychodzi duża blacha porządnego ciacha :)
Iza dziękuję :)
Majanko smakuje wyśmienicie, jest mięciutkie, delikatne wszystko ze sobą idealnie wspólgra :)
Gosia z pewnością osoba dla której upieczesz takie ciacho bedzie zadowolona :)
-
2010/03/06 10:55:14
w moim Domu robi się właśnie na takich miodowych plackach..
ale wersja z biszkoptem równie mocno mi się podoba
-
2010/03/06 11:17:15
pieklam wiele razy snikersa, ale takiego przepisu jeszcze nie spotkalam. Wersja z biszkoptem jest dla mnie nowoscia:)
-
Gość: beataohar, s183pc123.mmj.pl
2010/03/06 11:40:38
Super przepis na puszysty snickers!
-
2010/03/08 23:00:06
To prawda, ze przepisow na snickers jest bardzo wiele ale przyznam , ze wersji z biszkoptem wczesniej nie widzialam :)
Bardzo kuszaca :)
-
2010/03/09 18:47:29
Asiejko a ja nigdy nie robiłam na plackach miodowych... chociaż w zasadzie na miodowych piekłam ale ciasto zwało się orzechowcem i było z orzechami włoskimi :)
Iis do usług, dla każdego coś nowego :)
Beata wręcz super puszysty - dzięki biszkoptowi :)
Magda a pamiętasz jak pisałam Ci o nim na MC? przy okazji Twojego snikersa...:)
-
2010/03/10 12:27:49
Litości !!! Ale ciacha serwujesz !!! Ja tu aby ślinę przełykam :DDDD
-
2010/03/10 18:36:01
no mercy :):):)
-
2010/03/13 06:53:00
Bardzo ładnie się prezentuje, wyglada oczywiście apetycznie. Ja tez ostatnio zastanawiałam się nad upieczeniem Snikersa, ale mam inną wersje tego ciasta, może kiedyś ... ;)
-
Gość: , afcn77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/25 10:20:49
a ilie to jest 3/4 szklanki mąki
-
2011/01/26 18:54:52
3/4 szklanki mąki to ok. 130g lub 12 łyżek (mąki oczywiście:)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl