Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ogołociłam z pysznych łodyg cały krzaczek rabarbaru. Na dodatek był to krzaczek Sąsiadki :) Całe szczęście, nie miała nic przeciwko temu bo ciasto z rabarbarem już dawno miałam w planach. Kiedy zobaczyłam je u Kass wiedziałam, że w tym sezonie MUSZĘ je upiec! Po paru dniach wzięłam się do roboty... Przyniosłam rabarbar ( wtedy jeszcze z mojego krzaczka..) lecz okazało się że nie mam paru ingrediencji więc badyle wylądowały w muffinach. Wczoraj znowu zabrałam się za pieczenie i nagle olśnienie... przecież tych brakujących ingrediencji nadal nie zakupiłam... Nie dałam za wygraną i zaczęłam kombinować. Z moich kombinacji powstało takie oto pyszne ciacho :) 

Składniki na ciasto  ( podaję z moimi zmianami ):

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 6 jajek
  • 1 szkl oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto

Kruszonka:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy

Ponadto:

  • 30 dag rabarbaru + 1 łyżka cukru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Posypać cukrem (1 łyżka ), wymieszać i odstawić. 

Zrobić kruszonkę z podanych składników, zagnieść w kulę i włożyć do lodówki. 

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i ubijając wlać partiami olej. Kiedy wszystko się dobrze połączy, zmniejszyć obroty miksera i dosypać mąkę wymieszaną z kakao, budyniem, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlać alkohol i wymieszać.

Odsączyć rabarbar na sicie z soku. 

Formę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, ułożyć rabarbar i na wierzchu zetrzeć na tarce ciasto na kruszonkę. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170stC na 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli patyczek nie jest suchy, dopiec jeszcze kilka minut. Wyłączyć kuchenkę i pozostawić ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

    

Smacznego :)

i dodaję oczywiście do akcji:

                                                      

 Wydrukuj przepis

poniedziałek, 14 czerwca 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/14 20:24:32
Wspaniale wygląda!Ja tez mam na nie chęc :) Pyszności:)
-
2010/06/14 20:26:11
Uwielbiam Twoje ciasta Myniolinko:)
-
2010/06/14 20:46:07
Dzisiaj pozostaje mi tylko nacieszyc oczy twoimi zdjeciami ;)
-
2010/06/14 22:03:34
bardzo fajne ciacho!:) podoba mi się:) może w przyszłym roku takie zrobię?:) u mnie sezon rabarbarowy już się kończy, ale zaczyna truskawkowy:)
-
2010/06/14 22:18:44
Zaskakujące, jak wiele pyszności mogą przynieść takie szalone kombinacje i improwizacje. ;))

Pozdrawiam!
-
2010/06/14 23:51:07
ja w tym roku wcale nie poszalałam z rabarbarem, tylko crumbla jadłam.
A wiesz że dawniej rabarbar zwał się rzewieniem ? (;
-
2010/06/15 03:07:11
Kwaskowaty rabarbar i slodka czekolada..polaczenie idealne:)
-
2010/06/15 07:40:15
Och, zjadlabym kawaleczek. Ta kruszonka kusi mnie niemilosiernie... :)
-
2010/06/15 08:28:58
nawet na śniadanie mogłabym je zjeść :)
-
2010/06/15 10:11:24
no tak.. pyszne kombinacja :-)
-
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2010/06/15 17:32:55
czekoladowego z rabarbarem jeszcze nie jadłam, a tak pysznie wygląda...
-
2010/06/15 18:40:58
Majanko to musisz się spieszyć bo zaraz rabarbaru nie będzie :)
Wiosenko aż się zaczerwieniłam... dziękuję!
Emma to chociaż się wirtualnie poczęstuj...:)
Ilka będziesz miała okazję wypróbować za rok :) póki co szalej z truskawkami :)
Oliwko a ile radości przy ich jedzeniu :)
Virciaku ale będziesz szalała w wakacje z innymi pysznościami! a o rzewieniu słyszałam a jakże - jakby nie było na biologa się wyuczyłam... :)
Gosiu nie pozostaje mi nic inneg jak przyznać Ci rację :)
Majka bo kruszonki są najlepsiejsze!
Paula ja też hi hi:)
Asiejko kombinacja piersza klasa:)
Beatko ja tez wcześniej nie jadłam i dlatego musiałam spróbować:)
-
2010/06/15 21:57:25
ciemne ciasto z rabarbarem?? intryguje :)
-
2010/06/16 06:53:59
Fajny pomysł! Takiego jeszcze nie próbowałam......wklejam przepis do notatnika, bo bardzo mnie ciekawi to zestawienie :)
-
2010/06/16 18:43:46
Piegusku no przyznam Ci rację - bardzo intrygujące :)
Szarlotku to już chyba w przyszłym roku co? tylko nie zapomnij o nim bo warto :)
-
2010/06/16 19:10:40
Potwierdzam ciasto jest pyszne i ślicznie Ci wyszło !:)
-
2010/06/16 20:13:49
Oo! Też mnie zafascynowało to ciacho u Kass.. Niestety, wcześniej nie było kiedy go zrobić, a dziś, wracając z zajęć zaszedłem na rynek...a tu rabarbaru brak;(( Szkoda, bo Twoje ciasto wygląda fenomenalnie... Na szczęście zapobiegliwie wrzuciłem kilogram tych pysznych łodyg do zamrażalnika.. Jak myślisz, nadadzą się???
-
2010/06/17 20:08:52
Justynko dziękuję :)
Spencer pewnie będziesz musiał porządnie osączyć je z wody. Ja mam złe doświadczenie z mrożonym rabarbarem - kiedy się rozmroził to nadawał się jedynie na kompot. Był strasznie miękki i wodnisty. Musisz zobaczyć jaki Twój będzie bo może tylko u mnie był taki przypadek...
pozdrawiam słonecznie :)
-
2010/06/18 21:22:36
Bardzo się cieszę że kombinacja ciasta czekoladowego i rabarbaru przypadła Ci do gustu/smaku:) pięknie się prezentuje Twoje ciacho, a te zielonkawe kawałki rabarbaru są cudowne! Pozdrawiam.
-
2010/06/19 09:38:33
To bylo moje pierwsze przestepstwo po powrocie do polski - wyciecie calego rabarbaru :)))
-
2010/06/19 10:02:11
Kass cała przyjemność po mojej stronie - i w pieczeniu i w konsumowaniu :) z pewnością wrócę do przepisu za rok!
Madziu od razu widać że wróciłaś... o tej porze to tylko w Polsce mogłabyś dodawać komentarze :) to czekam na jakiś wypiek rabarbarowy :)
-
2010/06/21 13:47:24
Rabarbar jeszcze jest, to może się uda jeszcze w tym sezonie go upiec :)
-
2010/06/23 07:54:19
Piękna paterka;)
cudna no!
i ciasto pyszne na pewno, z chęcią bym wpadła do Ciebie w jedno z takich letnich popołudni.
Pozdrawiam, Olcik
-
2010/06/23 18:14:54
Szarlotku u mnie już nie ma rabarbaru... bardzo jestem ciekawa Twojego wypieku:)
Olcik znając życie pewnie na drugim krańcu Polski mieszkasz więc takie posiedzenie przy cieście to chyba tylko wirtualnie nam się może udać :)
pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: ee??, *.pulman.pl
2011/07/16 18:14:44
myniolinko jak z tych skladnikow mozna zagniesc kruszonke??
-
2011/07/18 07:10:25
Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy zbijając w kulę i wkładamy do lodówki. Potem to wszystko rozkruszamy na ciasto. Jeżeli ie zbije Ci się w kulę to się nie przejmuj... ciasto a tym nie straci :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl