Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto czereśniowe z serem

Dalej żyję w zgodzie z piekarnikiem więc piekę do upadłego... Obawiam się nawet, że niedługo nie będzie komu tego wszystkiego jeść... Rodzinka przejedzona ale na szczęście mam jeszcze sąsiadów, którym podrzucę co nieco :) Powiedzcie jednak sami czy można przejść obojętnie obok takiego ciasta? Ja nie mogłam...

Przepis z "Domowych wypieków" Joanny, cytuję za autorką:

Składniki:

Ciasto:

  • 250g margaryny
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 70g margaryny
  • 140g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 750g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego  
  • 1 łyżka soku z cytryny + odrobina startej skórki cytrynowej ( dodałam od siebie)

Dodatkowo:

  • około 600g czereśni

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie umyć, wypestkować i przekroić na pół. Część odłożyć. 
  2. Przygotować ciasto. Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną mąkę z kakao.
  3. Ciasto wylać do formy prostokątnej o wymiarach około 35x 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na cieście ułożyć połówki czereśni.
  5. Przygotować masę serową. Margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kremową masę. Oddzielić żółtka od białek. Do utartej margaryny dodać po jednym żółtku, dalej miksując. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną, budyń i twaróg, sok i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Masę serową wyłożyć na czereśnie. Odłożone czereśnie ułożyć na cieście w równych ostępach.
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 60min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Uwaga:

Jeśli chcemy, aby ser w góry pozostał jasny, po około 30- 40min. przykryć ciasto z góry folią aluminiową.

Smacznego :)

Przepis z przyjemnością dołączę do akcji Mirabelki " Kwitnąca wiśnia II"

                                                     

 Wydrukuj przepis

 

środa, 28 lipca 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/28 23:04:51
przejść obojętnie? nigdy!
-
2010/07/28 23:08:29
pięknie wygląda;D szkoda tylko, że w tym roku, nasze czereśnie dopadła jakaś zaraza i są zabójczo drogie..
-
2010/07/28 23:20:44
na pewno nie można! chętnie bym się poczęstowała (:
-
2010/07/28 23:55:52
Pieknie wyglada u Joasiu i pieknie u ciebie:))
Ja tez uwielbiam takie ciasta, wyglada naprawde smacznie;)
-
2010/07/29 00:35:45
rzeczywiście jest bardzo urokliwe. no i to przechodzenie obok niego obojętnie.. byłoby trudne.
-
2010/07/29 06:42:15
Podoba mi się !:))) Od rana takie pyszności ,mniam:)
-
2010/07/29 09:07:15
Cudnie wygląda! A ja nic nie zrobiłam z czereśniami...
-
2010/07/29 09:37:51
oj nie da sie przejsc obojetnie. Chciałabym byc twoja sasiadką hihi ;)
-
2010/07/29 10:04:58
jak ja lubię letnie ciasta. z czereśniami- poezjaa;)

zapraszam do konkursu:
filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html
-
2010/07/29 10:26:31
Ale pychotka! Wspaniały! W mojej lodówce chłodzi się już waniliowy z wiśniami i cynamonem :)
-
2010/07/29 11:17:56
Cudny Ach !!!!
-
2010/07/29 12:13:00
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
-
2010/07/29 20:17:27
Świetne, też bym nie mogła przejść obok niego obojętnie... :)
-
2010/07/29 21:12:41
Ale śliczne.. Te czereśniowe 'kropy' na serowym tle wyglądają zabójczo.. Fajne to ciacho, fantazyjne.
I tak sobie myślę..kurcze..jeszcze nigdy nie jadłem ciasta z czereśniami... Jeśli po powrocie z wakacji, jeszcze jakieś znajdę, spróbuję.. Pozdrawiam
-
2010/07/30 07:27:48
Wróżko ja nie mogę ostatnio przejść obojętnie obok żadnej słodkości hihi :-)
Ciastello u nas jakoś ceny spadły więc zaszalałam z ciastem ( chociaż osobiście wolę jeść bez przetwarzania) :)
Darki to częstuj się :)
Gosi u Joanny zauroczyły mnie ogonki czereśniowe :) ja niestety nie dostałam z ogonkami...
Asiejko oj trudne...:)
Majanko ja bym tak mogła od rana do wieczora ale czasu brak... a tak bym chciała chociaż częściej Was wszystkich odwiedzać..
Amberpl ale z pewnością robiłaś z innymi owocami... no i zawsze możesz jeszcze nadrobić zaległości :)
Emma ja też nie miałabym nic przeciwko temu :)
Malwinko dziękuję za zaproszenie :)
Pati to u Ciebie też pyszności, rozpieszczasz swoich Chłopaków :)
Ivon dziękuję :)
Wedelko i nawet nieźle smakuje :)
Maniu to mi ulżyło... myślałam że tylko ja nie mogę się oprzeć :)
Spencer to musisz się spieszyć... podejrzewam że lada moment znikną z ryneczków :)
-
2010/07/30 10:22:07
Prowadzisz bardzo ciekawego, a do tego ładnego dla oka bloga:) Poszperam troche w Twoich przepisach, napewno znajde cos dla siebie :)

p.s.Aha, dziekuje za komentarz, naprawde warto zrobić te ciasto marchewkowe:)
-
2010/07/31 08:51:39
Ojej, ale śliczne Ci wyszło. Bardzo mi się podoba. Cieszę się Myniolinko, że Cię zachęciłam do spróbowania tego przepisu. Bardzo eleganckie to ciacho. Zapraszam na kolejne wypieki ;)) pozdrawiam i miłego weekendu. PS. a z tym "zapychaniem" rodziny i sąsiadów ciastami mam to samo. Uwielbiam piec i właściwie bym piekła więcej niż jesteśmy w stanie skonsumować ;). Ciasto ląduje zawsze u znajomych i sąsiadów i takim sposobem można myśleć już o kolejnym ;)
-
2010/07/31 11:05:44
Przepięknie i smakowicie wygląda ten czereśniowy serniczek. Nawet ja nie mogę przejść koło niego obojętnie a widzę go tylko na Twoim zdjęciu :-)
-
2010/07/31 14:56:23
Pani Czortowa dziękuję bardzo, rozgość się i wpadaj częściej :)
Joanno to z pewnością nie jest ostatni wypiek od Ciebie... mam na oku jeszcze jedno, które nie daje mi spokoju ilekroć Cię odwiedzam :) cóż znowu będę dzieliła wśród znajomych :)
Skoraczku bardzo dziękuję :) częstuj się wobec tego :)
-
2010/07/31 20:39:49
bardzo apetyczne to Twoje ciacho:)) pycha
-
2010/08/01 09:02:33
Ciasto wygląda wspaniale, apetycznie i bardzo zachęcająco, by go upiec :)
-
2010/08/01 09:36:59
o nie nie można (:
chciałabym mieć fajnych sąsiadów, a niestety nie mam więc z przykrością zjadamy wszystko sami ;P dobrze że jest nas dużo bo całe 10 osób (:
-
2010/08/01 21:34:10
Ilciu dziękuję :)
Justynko może więc się skusisz? :)
Viri mnie tam wcale by nie było przykro gdybym musiała zjadać wszystko co zrobisz....
a nas jest całe 4 sztuki (no może 3,5...) :-)
a następne będzie słynne porzeczkowe jak tylko blox zwiększy mi zasoby bo nie mogę zdjęcia załadować...
-
2010/08/02 13:37:05
Ale urocze ciasto.
-
2010/08/02 21:27:59
Jakie śliczne :)
-
2010/08/03 22:15:56
zjadłoby się, takie ciasto w ciemnio jem bo wiem że jest pyszne :)
-
2010/08/05 08:32:57
no no bardzo fajnie wygląda to ciasto...aż bym kawałeczek i to peanie nie jeden zjadła
-
2010/08/05 21:56:27
Kabamaiga a dziękuję :) i na dodatek smakowite :)
Baranku dziękuję :)
Najsmaczniejsze ja też wzięłam przepis w ciemno jak tylko zobaczyłam go u Asi :)
Iza no raczej na jednym nie skończyłoby się :) znam to...hihi
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/29 14:15:32
Budyń należy dodać w postaci proszku czy wcześniej należy go przygotować według przepisu na opakowaniu?
-
2011/07/29 17:46:58
budyń dodajemy w proszku :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/29 18:34:06
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne!!!!!!
-
Gość: kinga, *.convergenze.it
2016/06/01 22:04:08
Wszystko fajnie tylko dlaczego ta margaryna? Toz to syf co najwyzwj do smarowania blachy.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl