Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jogurtowe z agrestem

 

Od kiedy pamiętam chciałam coś upiec z agrestem. Niestety jakoś zawsze nie było nam po drodze... W tym roku nie darowałam i upiekłam. Co prawda zdecydowałam się dopiero na koniec sezonu agrestowego ale lepiej późno niż wcale :) Przepis na ciasto już dawno wpadł mi w oko i zadziałał na wyobraźnię na tyle skutecznie, że o nim nie zapomniałam :) Samo ciasto możemy piec przez cały rok zmieniając tylko owoce. Gwarantuję Wam, że zapach kokosa który roznosi się po domu jest nieziemski! U mnie ciasto nie zdąrzyło nawet ostygnąć... zniknęło z blaszki w mgnieniu oka - czy to nie jest najlepsza rekomendacja? 

Oryginał przepisu znajdziecie tutaj a jego  pyszną modyfikację (z której korzystałam ja) u Viridianki :) 

składniki na ciasto jogurtowe:

• 1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
• 3 kubeczki mąki
• 2 kubeczki cukru
• 1 kubeczek oleju roślinnego
oraz:
• 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
• nakrętka likieru kokosowego np. Malibu
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia/sody
• agrest, około 1 kg (lub mniej wedle uznania)
• cukier puder do posypania

składniki na kokosową kruszonkę:

• 1/2 kostki masła (125 g)
• 1 niepełna szklanka mąki
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/3 szklanki mielonych wiórków kokosowych oraz 1/2 szklanki cukru

Dużą blaszkę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z podanymi składnikami. 

Przygotować ciasto jogurtowe: białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać na wolnych obrotach miksera lub łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, likierem, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia/sodą. Ciasto przełożyć do formy, ułożyć  owoce. Odrywać po kawałeczku kruszonki i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika  i piec w tem. 180 °C przez około 40 - 50 minut ( do suchego patyczka). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

niedziela, 08 sierpnia 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/08 09:14:42
Pyszne ciasto i cudna kosmiczna dekoracja :) Pozdrawiam :)
-
2010/08/08 09:16:05
Urocze! I samo ciasto, i zdjecia :)

Pozdrawiam!
-
2010/08/08 09:17:04
wygląda rewelacyjnie!!! cudne zdjęcia. pychaa;)
-
2010/08/08 09:20:27
o, ten zapach kokosa na pewno jest cudny.
-
2010/08/08 09:23:25
aaa! a ja wczoraj dopiero późną nocą wymyśliłam że może to To XD
super, że je Myniu zrobiłaś, bo to ciasto jest u mnie na pudle, ja poczekam na śliwki i zrobię je jeszcze raz, a z agrestem jeszcze nie piekłam nic... wyprzedziłaś mnie Kochana ;*

fotki w deseczkę (:
-
2010/08/08 09:27:12
taka rekomendacja rzeczywiście wystarczy (((:
i jeszcze piękne zdjęcia
-
2010/08/08 10:15:34
ja agrestu nie lubię, ale twoje ciasto wygląda pysznie, że aż bym zjadła kilka kawałków (:
-
2010/08/08 10:46:19
Z agrestem to raczej nie mam szans upiec ale spróbuję z malinami. Pysznie wyglądają te kawałki ciasta:)
-
2010/08/08 11:15:04
cudownie puszyste i delikatne! mniam!
-
2010/08/08 18:04:00
pięknie wygląda...;) lubię takie ciasta
-
2010/08/08 18:52:43
Pati dlaczego kosmiczna? zwykła, ogrodowa :)
Bea dziękuję bardzo!
Ciastello oj było pyszne!
Asiejko zapach kokosa był niesamowity, i ten mielony kokos do kruszonki to strzał w dziesiątkę :)
Viri a napisałam komentarz u Ciebie pod tym ciastem, że się na niego zaczajam... no ładnie... nie czytałaś :) ale ciacho jest rewelacyjnie i z pewnością jeszcze je wykorzystam!
Asiejko dziękuję bardzo :)
Darki ja takiego surowego tez nie jadam ale w cieście był rewelacyjny!
Wiosenko z malinami też będzie pyszne, chyba wszystkie owoce do niego pasują :)
Paula i na dodatek znikające jak za dotknięciem różdżki ...:)
Iza dziękuję :) my tez takie lubimy :)
-
2010/08/08 20:18:09
Takich szybkoznikających ciast boję się najbardziej. Zabójcze dla guzików w spodniach, a ja nigdy nie potrafię się im oprzeć. No ale ten smak... Ach!
-
2010/08/08 21:24:44
o nie! naprawdę!? rany, zawsze sprawdzam komentarze... :/
ale wtopa ;P
-
2010/08/09 10:51:08
Patrzę , czytam a tu propozycje jak z letniego ogrodu :) Takim ciastom trudno odmówic smakowitości i uroku :)
-
2010/08/09 19:51:03
z agrestem jeszcze nie robiłam żadnego ciacha, więc może spróbuję kiedyś;) ślicznie się prezentuje:)
-
2010/08/09 22:05:46
Muszę na bazarku zapolować na agrest, bo znów się skończy, zanim się zbiorę w sobie.
-
2010/08/09 23:18:21
Oliwko co tam guziki... najwyżej gumkę się wstawi :-))
Viri luzik :-)
Szarlotku całe szczęście że ogrody są pełne dodatków do tego ciasta :)
Ilka koniecznie wyprobuj! pyszny jest agrest w cieście!
Diabl to do dzieła bo rzeczywiście zabraknie :)
-
2010/08/10 13:21:39
Wspaniałe! takie letnie!
-
2010/08/11 10:37:05
ależ ono apetycznie wyląda! Mniam
-
2010/08/11 22:55:09
Faktycznie - czasami lepiej późno niż wcale! I wcale się nie dziwię, że szybko zniknęło to ciasteczko :)
-
2010/08/12 07:46:18
Beatko dziękuję :)
Emma częstuj się zatem :)
Basiu masz zupełną rację! pozdrawiam :)
-
2010/08/12 10:00:55
cudne! musze sobie odpisac przepis! :)
-
2010/08/25 06:27:35
Świetne ciasto! Bardzo lubię agrest, ale ciasta z nim jeszcze nie piekłam, bardzo pysznie wygląda na Twoich zdjęciach :)
-
2010/08/25 15:59:31
Dziękuję bardzo! cieszę się, że Wam się podoba! zapisujcie i pieczcie :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl