Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z papierówkami i orzechową kruszonką

W weekend przerabialiśmy pyszne, pachnące słońcem i wakacjami papierówki. Zamykaliśmy w słoiczki lato pod postacią pysznej marmolady, piekliśmy szarlotkę ( o której wkrótce) no i oczywiście muffiny. Domyślacie się jak pachniało w domu? Papierówki, cynamon, goździki... Szkoda, że zapachu wakacji nie można zamknąć w słoiczki... Otwierałabym sobie taki słoiczek  w czasie długich jesiennych wieczorów kiedy jeszcze tęsknię za latem i wakacjami... Póki co słoiczki stoją równiutko w piwnicy z zawartością letnich owoców, cieszących oczy i podniebienia :)

Muffiny powstały z modyfikacji tego przepisu i już wiem, że pojawią się jeszcze nie raz na naszym stole. Po papierówkach przyjdzie kolej na antonówki - jeszcze bardziej pachnące, chociaż kojarzące sie z jesienią. Myślę, że niezłe byłyby także ze śliwką. Zresztą nie będę zachwalać... może sami spróbujecie ze swoim ulubionym, owocowym dodatkiem :) 

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 kostki masła (lub margaryny) stopionego i ostudzonego
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka ( u mnie papierówki)

  

Kruszonka:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Cukier , mąkę i cynamon rozetrzeć z masłem tak , aby powstała kruszonka. Na koniec dodać orzechy.

Przygotowanie ciasta.
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mleko , jogurt , wanilię i rozpuszczone masło , wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Wsypać pokrojone na cząstki jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nałożyć do foremek muffinkowych i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

środa, 11 sierpnia 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/11 20:34:50
Muszą być pyszne. Szkoda, że już jesienią pachnie za oknem. Zapach palonych liści kojarzy mi się niestety z końcem lata...
-
2010/08/11 20:39:34
a ja lubię ten zapach palonych liści i prace w ogrodzie, i słoiki... chociaż zwiastują jesień...
-
2010/08/11 20:46:35
a ja jeszcze nawet papierówek nie jadłam..
-
2010/08/11 20:49:02
Ja też lubię jesień i antonówki także chociaż dawno ich nie jadłam.
A muffinki sliczne jak zwykle:)
-
2010/08/11 20:54:12
świetnie wyglądają;D zapisze sobie przepisik bo muffiny z papierówkami na pewno są przepyszne;DD
-
2010/08/11 21:04:42
Z pewnością pyszne. Jedną chętnie bym zjadła ;)
-
2010/08/11 21:17:16
papierówki, mieliśmy kiedyś ich drzewko w ogrodzie, ale niestety umarzło choć owoce dawało cudowne. Tak sobie myślę ze w wersji kokosowej z borówkami smakowałyby mi najlepiej, bo ja taka tradycyjna i jak jabłko to najlepiej do szarlotki, na która czeeekam!

buzia.
-
2010/08/11 21:21:57
uwielbiam papierówki:) w tym roku z ich udziałem powstał pyszny mus (przecier) jabłkowy, który zamknęłam w słoiczkach na zimę:) a te babeczki muszą by doskonałe w smaku:))
-
2010/08/11 22:52:44
Pyszne muszą być!
-
2010/08/12 07:55:02
Wróżko to musisz się spieszyć bo zaraz nie będzie :)
Wiosenko ślicznie dziękuję :)
Ciastello zapisuj, zapisuj... można też z innymi jabłkai zrobić :)
Asiu częstuj się :)
Viri no dobra dla Ciebie będzie szarlotka :) cmok :*
Ilciu fajnie potem mamy z tymi przetwotrami zimą co? a babeczki owszem niczego sobie :)
Basiu pewnie że pyszne :)
-
2010/08/12 10:47:51
wyglądają cudownie! jak malowane :)
-
2010/08/12 12:08:00
aż mi zapachniało ;) pomysł na kruszonkę bardzo mi się podoba
-
2010/08/12 13:50:02
a wiesz, ja dzisiaj jak robiłam babeczki z gruszką to pomyślałam o Twoich muffinkach i zrobiłam połowę z jabłkami, chyba już nie jestem tradycjonalistką bo mi posmakowały (;
-
2010/08/12 15:41:47
Paula dziękuję bardzo :)
Kas ta kruszonka to strzał w dziesiątkę :)
Viri to super! podrzuć jedną z gruszkami... jeszcze w pracy siedzę i chętnie wkręciłabym...:)
-
2010/08/13 10:57:05
ta kruszonka jest super!
-
2010/08/13 14:08:27
Myniolinko, znalazłam taki przepis w jednej z gazet. Sama nie robię przetworów z braku czasu, ale ten wydał mi się ciekawy:
Konfitura papierówkowa
2 kg dojrzałych, niepoobijanych papierówek, 1 kg cukru, 1 szklanka źródlanej wody, 20 dag rodzynek, skórka starta z 2 cytryn lub 1 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1 mały kieliszek brandy lub rumu.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Włożyć do czystej salaterki i zalać wodą z sokiem
z cytryny. Rodzynki przebrać, umyć w ciepłej wodzie i zalać brandy, pozostawić do wystygnięcia. Z cukru i wody przygotować gęsty syrop, do wrzącego wrzucić odcedzone jabłka, smażyć 15 minut na niewielkim ogniu, odstawić do ostudzenia i zostawić na noc. Następnego dnia smażyć na małym ogniu do chwili, gdy jabłka staną się przezroczyste, dodać rodzynki
z brandy i skórkę cytrynową. Wymieszać, potrząsając rondelkiem smażyć jeszcze na niewielkim ogniu 5-10 minut.
-
2010/08/13 14:11:28
Takich jeszcze nie jadłam. A szkoda...
-
2010/08/13 19:15:57
Lubię smak lekko kwaskowych jabłek, ich jesienny zapach a wypieki z dodatkiem tych owoców uwielbiam :) Ostatnio poluję na zapomnianą kosztel i też się raczę malutkimi mufinkami :)
-
2010/08/13 21:05:41
Asiejko żeczywiście super jest- lubię kruszonki po prostu :)
Pati dziękuję za przepis! rzeczywiście interesujący (pomijając rodzynki, których nie jadam...). Zapiszę i może w przyszłym roku zrobię bo w tym już mi doby za mało... praca, dzieci, ogród, dom... sama rozumiesz :)
Iwa no pewnie że szkoda, czas nadrobić :)
Szarlotku te jesienne jabłka są najlepsze! potem już tak nie pachną...
-
2010/08/13 21:27:42
Rozumiem, mnie tylko ogrodu z tego zestawu brakuje, ale zamieniłam go na łąkę i fotografowanie. Pozdrawiam ciepło :)
-
2010/08/15 07:04:22
Wspaniale wyglądają, pewnie też obłędnie smakują, przepis zapisałam :)
-
2010/08/15 12:43:52
orzechowa kruszonka to coś co baaaardzo lubię więc zapewne warto przepis zachować :)
-
2010/08/15 19:05:36
pewnie że warto zachować przepis :) i tylko nie zapomnieć do niego wrócić :-))
-
2010/08/16 21:22:38
O wow! Te muffinki są śliczne i muszą byc pyszne :)
-
2010/08/18 08:20:58
Upiekłam są fantastyczne, dzięki za przepis !:)
-
2010/08/19 07:52:23
Barankuuu dziękuję, były pyszne :)
Justynko super! zaraz pędzę do Ciebie oblukać :)
-
2010/08/25 06:26:39
Wyglądają wspaniale! I ta kruszonka, mniam :) Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam:)
-
2010/09/05 20:20:35
O, jakie smakowite! :-)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl