Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto maślankowe z owocami i białą czekoladą

Ci, którzy mnie znają wiedzą że cierpię na chroniczny brak czasu... W niedzielę udało mi się wygospodarować godzinkę na mały przegląd blogów i nowy wpis... Wpis powstał, zdjęcia zostały załadowane,  wcisnęłam jakiś magiczny klawisz i zostałam wylogowana... Oczywiście post się nie zapisał a ja straciłam ochotę na jakiekolwiek wpisy... Do dzisiaj... Ponieważ przeprowadzono ze mną rozmowę: ...wstawisz jakieś ciasto w końcu? już chyba dwa tygodnie nic nie ma nowego! jak to nie ma? przecież w sobotę chleb wstawiłam... oj tam chleb... nie wszyscy mają zakwas i wypiekają te Twoje chleby a ciasto to zawsze ciasto...

No to jest ciasto... I to ciasto szczególne, bo piekłam je już trzy razy a to u mnie rzadkość. Jest bardzo proste w wykonaniu a powala smakiem delikatnego, waniliowego ciasta i kontrastujących z nim lekko kwaśnych owoców. Na dodatek za każdym razem możemy przygotować je z innymi owocami. Moim zdanie idealnie sprawdzą się tu jabłka, gruszki, jagody, rabarbar, agrest, porzeczki, śliwki... No i najważniejsze - jest z moją ulubioną białą czekoladą :)

 

Składniki podaję z moimi zmianami a po oryginał odsyłam tutaj...

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 laski wanilii
  • 5  brzoskwiń lub nektarynek
  • garść malin

 Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto.

Blachę o wmiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły. Posypujemy malinami.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka).

 

 Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

Ciasto dodaję do akcji Szarlotka i Cukrowej Wróżki:

                              

wtorek, 12 października 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/12 18:56:43
Proste ciasto, które świetnie smakuje i zawsze się udaje :)
-
2010/10/12 19:18:25
Przepis rewelacyjny, też bym piekła go wiele razy, ale jeszcze nie znam smaku, przepis zapisałam, bo wygląda obłędnie ...
Pozdrawiam :)
-
2010/10/12 19:34:26
takie domowe i sielskie :)
-
2010/10/12 19:53:46
Wygląda idealnie ! Wspaniałe do ciepłej herbaty :) Nie powiem.....Narobiłas mi smaka :)
-
2010/10/12 20:28:22
Pysznie Ci wyszło. :) To jest bardzo smaczne ciasto, bardzo je lubię:)
Pozdrowienia:)
-
2010/10/12 20:36:15
Myniolinko jak to świetnie wygląda :) już wyobrażam sobie smak ciepłej białej czekolady w cieście i do tego owoce....ehhh...się rozmarzyłam :)
-
2010/10/12 21:20:40
podoba mi sie pomysl dodania bialej czekolady! :-)
-
2010/10/12 22:10:57
To ciasto maślankowe chodzi za mną od dawna :)
OD zeszłego roku bodajże.
Do dzisiaj go nie upiekłam..
Leń :/
-
2010/10/12 22:36:56
smakowicie wyglada:) a z czekalada to brzmi ciekawie i pewnie jest pyszne:)
-
2010/10/12 23:01:29
rzadko kiedy uzywam bialej czkolady..ale to nei znaczy ze jeje nie lubie..wrecz przeciwnie:)
To ciasto z pewnoscia by mi posmakowalo:)
-
2010/10/13 14:47:31
wyglada obłednie. warto było czekac na takie ciacho! ;)
-
2010/10/13 19:48:54
Pati dokładnie tak jak piszesz :)
Justynko polecam z czystym sumieniem!
Paula i do tego anielsko smakuje :)
Szarlotku ja za herbatą nie przepadam ale go kawy jest super :)
Majanko dziękuję bardzo, pozdrawiam również :)
Wianku ja uwielbiam jej smak w ciastach bo tak na sucho, prosto z tabliczki to już nie bardzo... muszę ją jakoś przetworzyć i tyle :)
Polko oby takich leni jak Ty było jak najwięcej!
Aga pewnie że jest pyszne :)
Gosiu z pewnością!
Emma oj warto :)
-
2010/10/13 22:38:23
dodatek białej czekolady kusi, oj kusi
-
2010/10/14 06:00:54
Bardzo lubię ciasto na maślance , jest pyszne !
Z nektarynkami i malinami musiało świetnie smakować :)
-
2010/10/14 10:09:39
Piękne ciacho. I te ziarenka wanilii, jak pięknie się prezentują :)
-
2010/10/14 11:26:19
Oj, mnie się bardzo podoba, szczególnie że maślankowe. Napewno zrobię.
-
2010/10/14 15:24:56
jakie cudo!! muszę wypróbować w najbliższej przyszłości.. :)
-
2010/10/14 20:00:19
Kasiu to się skuś no :)
Abbra było pyszne... te maślankowe czy jogurtowe mają coś w sobie... lubię je z owocami :)
Rafasiu dziękuję w imieniu ziarenek :-))
Magdi tylko napisz czy smakowało :)
Wróżko tylko kiedy Ty znajdziesz czas Kobieto? oj czuję, że na koniec akcji będzie pokaźny zbiór przepisów :)
-
2010/10/15 16:30:09
O tak, takie maślankowe to ja lubię. I dziś wybrałabym takie z rabarbarem :)
I Twoje zdjęcia do mnie mówią, wiesz? zrób mnie! zrób mnie!
-
2010/10/15 21:03:50
zapisuję koniecznie i jak tylko znajdę chwilkę czasu to upiekę. pozdrawiam (:
-
2010/10/15 21:27:23
o matko... co za ciasto, ja takie kocham wiesz? dla mnie mogą one się równać z deserami od PH, najlepsze z kubkiem mleka, zrobiłaś mi smaka ogromnego przed snem (; dobrze że coś niecoś się u mnie na weekend studzi bo bym monitor zjadła:P
-
Gość: urtica1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/16 11:45:45
Ciasto maślankowe uwielbiam :) najczęściej z jagodami je robiłam, ale nigdy nie próbowałam z białą czekoladą. Pewnie jest niesamowite, muszę spróbować :)
-
2010/10/16 21:09:50
ślicznie, bardzo apetyczne ciasto!:) i jakie puszyste!:) bardzo mi się podoba, miłej niedzieli:)
-
2010/10/17 10:17:58
I ja życze miłej reszty weekendu ;)
Ciasto jest bardzo apetyczne, tak ładnie wygląda. I z białą czekoladą, co bardzo lubię.
-
2010/10/18 11:34:49
Lubię takie ciasta. Kojarzą mi się tak domowo. Twoje wygląda pysznie. mmm :)
-
2010/10/18 15:29:11
Amarantqo wobec tego nie masz wyjścia i musisz zrobić skoro tak do Ciebie mówią :)
Darki trzymam kciuki żeby się ta wolna chwila znalazła :)
Viri no teraz już wiem Córko :) i jestem ciekawa co się tam studziło u Ciebie...
Pokrzywko koniecznie spróbuj z innymi owocami, jest tyle pysznych możliwoci że żal pozostać jedynie przy jagodach :)
Ilciu dziękuję :)
Kuchareczko udany był weekend - dziękuję :)
Ivon bo towłaśnie takie proste, domowe ciacho :)
-
Gość: urtica1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/18 17:51:13
Myniolinko wiem, wiem hihi :) w sezonie robiłam z malinami, truskawkami, a jeszcze niedawno ze śliwkami, ale teraz wielkiego wyboru już nie ma. Pomroziłam tylko jagody, ale za to całą szufladę :) żeby do sezonu starczyło :) bo bardzo często robię Twoje jagodzianki :)
-
2010/10/18 19:01:55
Jedno z moich ulubionych ciast:))
-
Gość: Domi1204, *.w109-217.abo.wanadoo.fr
2012/06/20 20:10:52
Cześć Wam ! Uważam że Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie. Mam zamiar go upiec na urodziny mojej mamy :) Chciałabym tylko wiedzieć czym najlepiej laski wanilii zastąpić? Bo niestety dzisiaj są bardzo drogie. Pozdrawiam!
-
2012/06/21 19:53:02
Domi możesz dać cukier waniliowy albo całkiem pominąć :) daj znać jak wyszło... powodzenia :)
-
Gość: Domi1204, *.w109-217.abo.wanadoo.fr
2012/06/22 23:36:41
Dziękuję za odpowiedź :) Dałam cukier waniliowy i troche extratu bo duzżo tego nie miałam. Wyszedł mi całkiem całkiem, a moja mama wprost nie mogła się od niego odczepić Hihihi Dzięki wielkie ! :D Mi też bardzo smakował, ale następnym razem dam może mniej cukru.. Jak dla mnie troszeczke za słodki. Ale czadowy przepis!
-
2012/06/23 20:27:48
Super! najważniejsze, ze Mamie smakowało :-))
-
Gość: ciastolina, *.stargardszczecinski.vectranet.pl
2012/06/27 20:36:18
Czy można to ciasto zrobić z czereśniami? Wygląda przepysznie ^^
-
2012/06/27 21:22:23
Ciastolina jak najbardziej :) można zmieniać owoce wg upodobań lub ich dostępności :)
-
Gość: Marta, *.legnica.vectranet.pl
2013/12/29 15:38:34
Czy do ciasta można dodać mrożone owoce, bez rozmrażania?
-
2014/01/01 23:09:52
Marta jak najbardziej, dodajemy zawsze bez rozmrażania
-
2014/07/30 10:22:14
właśnie się piecze :)
-
Gość: Iwonqa, 5.172.252.*
2014/09/03 08:40:10
Ciasto jest pyszne :) uwielbiam takie ciasta :) polecam :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl