Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe rogaliki i buraczane ciasto

                                                            

Dosłownie w ostatniej chwili upiekłam propozycje, które zaproponowała Pinkcake w październikowej Weekendowej Cukierni. Od momentu kiedy Gospodyni zaproponowała wspólne pieczenie przepisy wydrukowane wisiały przyczepione uroczym magnesikiem na lodówce... Dopiero wczoraj udało mi się zrealizować październikowe zadanie a dzisiaj i po cieście i po rogalikach zostało tylko wspomnienie. Wypieki zabraliśmy do Rodziców i żadna z jedzących osób nie zorientowała się że zawierają one warzywa... W roglikach smaku marchewki nie czuć zupełnie, dominuje marmolada i jedynie maleńkie, pomarańczowe drobinki w cieście zdradzają jej obecność. W cieście dominuje smak czekolady, jest mięciutkie z drobinkami migdałów, które nie zostały zbyt dokładnie zmielone... Myślę, że do tego ciasta najlepiej pasuje czekolada dobrego gatunku bo jej smak jest naprawdę dominujący. Buraków nic a nic nie czuć - naprawdę.

Dziękuję Gospodyni za przepyszne propozycje i potwierdzam jej słowa - te wypieki są PPP (proste, pyszne, piękne)

Rogaliki marchewkowe

Składniki (z moimi zmianami w nawiasach):

  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (dałam trochę więcej)
  • kostka masła lub margaryny (dałam masło)
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru (dałam tylko 1 łyżkę cukru z wanilią)
  • na nadzienie: gęsta marmolada ( u mnie z pigwy)

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.

 

 

Czekoladowe ciasto buraczane

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania 

Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.

Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (nie za mocno, żeby nie zostały suche wióry...). Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.

Przełożyć masę do blaszki, tortownicy lub keksówki z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 Wydrukuj przepis na rogaliki

 Wydrukuj przepis na ciasto czekoladowo buraczane

niedziela, 31 października 2010, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/31 11:21:16
rogaliki robiłam, smaczne. Bardzo ładne Ci wyszły :) a ciasto jeszcze przede mną i chociaż nie wyrobię się w październiku to i tak je upiekę, bo wygląda zachęcająco.
-
2010/10/31 11:32:44
widzę zaległości z WC xd
piękne wypieki. niebywale smakowite ;]
-
2010/10/31 11:38:25
wygladaja przepysznie:)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/31 11:52:30
I jedno i drugie smakowite. :-)
-
2010/10/31 12:56:55
Myniolinko ciasto piekłam i jest cudowne...a rogalików zazdroszczę, bo nie udało mi sie ich upiec:(... a twoje wyglądają bardzo smakowicie:)
-
2010/10/31 12:58:13
Piękne wypieki! Rogaliczki takie słoneczne ,a ciacho mega czekoladowe :) Wszystko wspaniale smakuje, prawda?
POzdrawiam.
-
2010/10/31 13:48:46
absolutnie uroczy mają kolor te rogaliki!
-
2010/10/31 14:25:56
Te rogaliki sa świetne. Też mam w planach je upichcić ;)
-
2010/10/31 14:46:22
to tzw. dwie pieczenie na jednym ogniu :) pięknie CI się upiekło Kochana!
-
2010/10/31 16:04:59
zarówno rogaliki jak i ciasto wyglądają obłędnie:) śliczne zdjęcia:))
-
2010/10/31 16:33:14
Szczególnie ochotę mam na buraczane ciasto. Koniecznie, koniecznie muszę upiec je w najbliższej przyszłości!
-
2010/10/31 16:50:05
Przepięknie Ci wyszły!
Cieszę się, że jednak zdołałaś dołączyć:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/10/31 20:17:22
i rogaliki i ciasto rewelacyjne:) piekne zdjecia:)
-
2010/10/31 20:46:33
Wypieki wyszły Ci śliczne, słodkie słoneczne rogaliki i czekoladowe ciasto , ale żeby z burakami? super-pozdrawiam;)
-
2010/10/31 22:10:34
Gosh.. Ależ piękne Ci wyszły te rogaliki.. Takie równiutkie, żółciutkie.. i ten lukrowy szlaczek.. Śliczne!!!
Ciacho z burakami uwielbiam, właśnie za ten głęboki, czekoladowy smak.. Pyszny weekend miałaś widzę:))
-
2010/11/01 14:11:03
Spencer weekend był przepyszny... od jutra trzeba trochę pasa przycisnąć:) a szlaczek nie z lukru a z białej czekolady...
Ula no właśnie z burakami... robiłam w ukryciu bojąc się że nikt nie tknie a miało chyba największe wzięcie:)
Aga pięknie dziękuję :)
Pinkejku nie darowałabym sobie gdybym nie upiekła... to była dla mnie przyjemność! oby więcj takich propozycji:)
Oliwko upiecz koniecznie, nie będziesz żałowała :)
Ilka dziękuję:)
Viri ja lubię piec tak hurtowo :) muszę tylko wiedzieć że będzie komu to wszystko zjeść :)
Emma nie będziesz żałowała...
Paula i do tego jak smakują...:)
Majanko święta prawda!!!
Jolu może jeszcze upieczesz - robi się je ekspresowo!
Krokodylu oj tak, tak...:)
Ola :-))
Karmelitko rzutem na taśmę ale zdąrzyłam :)
Chantell upiecz koniecznie! jest pyszne!
-
2010/11/04 23:52:43
Piekłam już ciasto z marchewką, z cukinią, ale z buraczkami jeszcze nie próbowałam. Musi być ciekawe.
-
2010/11/05 08:04:10
Jakie wspaniałe wypieki u Ciebie zastaję, rogaliki palce lizać, wyglądają mega kusząco z tą marcheką i bardzo fajnym nadzieniem. A ciasto to już poezja, jak już czytam czekoladowe, do tego ten buraczek, to już zaczyna również kusić jak całość samkuje razem ...
Pozdrawiam :)
-
2010/11/05 14:46:41
Jakie cudowne rogaliki :) a o cieście buraczanym nigdy nie słyszałam, brzmi ciekawie ;D
-
2010/11/06 11:18:20
Te prześliczne, słoneczne rogaliki marchewkowe muszę upiec koniecznie :-D
-
2010/11/06 18:25:18
Takie buraczane ciasto mam w planach od dawna, zreszta przepis na rogaliki tez wydrukowany... Musze je zrobić, bo jestem nimi zauroczona :)
-
2010/11/06 21:11:08
a kiedy będzie nowa notka? bo ja czekam :P
-
2010/11/07 12:32:11
Diab jest super! buraków zupełnie nie czuć..
Justynko mam nadzieję że się skusisz niebawem :) a smakuje mega czekoladowo...
Fiolka jak to nie słyszałaś? a ja myślałam że już wszyscy o nim słyszeli :)
Skoraczku koniecznie!
Kuchareczko żebyś wiedziała ile ja mam w planach... ale plany planami a doba ma tylko 24h...:-))
Viri no to mnie kopnęłaś gdzie trzeba... dzisiaj będzie :) cmokam :*
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/07 23:22:58
Myniolinko - Wczoraj upiekłam buraczane. I pyszne, masz rację. :-)
-
2010/11/11 06:37:33
Chociaż to już tylko wspomnienie, to miło jest patrząc powspominać te słodkie chwile sam na sam z tymi wypiekami :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl