Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe świderki z orzechami

Nie potrzebowałam specjalnej zachęty, żeby dołączyć do akcji Eli. Zastanawiałam się co piekłam w zeszłym roku z tej okazji ... Przejrzałam notki i już wiem - był to "Niebiański przysmak". Przygotowując krem do tego ciasta nigdy nie mogłam powstrzymać się przed wyjadaniem masy orzechowej... Postanowiłam więc, że w tym roku upiekę coś z wykorzystaniem właśnie tej masy. Myślałam o muffinkach ale padło na drożdżówki, których dawno u nas nie było. Nadzienie nieco zmodyfikowałam dając zamiast śmietanki mleko skondensowane niesłodzone, no i nie dałam masła oczywiście bo nie miał to być krem... Zagniotłam ciasto drożdżowe, wzbogaciłam je o nadzienie orzechowe i całość zaplotłam w urocze świderki. Zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość ale co tam - "Orzechowy tydzień" jest przecież raz w roku :-)) Pogoda za oknem nie sprzyja jesiennym spacerom więc jeżeli już spędzamy wolny czas w domu to może wykorzystamy go piekąc orzechowe pyszności?




Składniki:


Zaczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i około mąkę. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej (+ ewentualnie do podsypania)
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 50g masła
  • 2 jajka

Masło roztopić i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać jajka  lekko ubite z cukrem, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką (ale nie przesadzać...). Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. albo dłużej - musi przynajmniej podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 25 dkg mielonych orzechów włoskich lub laskowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mleko skondensowane zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną, wymieszać i wsypać orzechy. Gotować aż zgęstnieje (ok. 3 min.) cały czas mieszając bo lubi się przypalać. Wystudzić.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować a następnie pokroić na  małe prostokąty o wymiarach ok. 10x15 cm. Na każdym prostokącie rozsmarować nadzienie orzechowe i zwinąć w rulon. Powstałe roladki rozciąć wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec nie rozcięty. Obie połówki roladki zapleć ze sobą i dokładnie skleić końce.


Powstałe świderki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. ok. 180°C przez ok. 15-20min. (aż będą rumiane).


Smacznego :)

Wydrukuj przepis

 

czwartek, 11 listopada 2010, myniolinka
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/11 17:44:46
Ale śliczne:)
-
2010/11/11 17:59:17
niesamowicie lubię takie nadzienie w drożdżówkach
-
2010/11/11 18:06:53
Wyglądają bardzo apetycznie!
Jak ja dawno nie jadłam drożdżowego...
Pozdrawiam,
SWS
-
2010/11/11 18:10:00
Pieknie wyglądają! Zjadłabym sobie takiego świderka,mniam! Zazdroszczę pyszności :)
-
2010/11/11 18:13:55
w takim kształcie jeszcze drożdżówków nie piekłam :) muszę skorzystać z pomysłu!
-
2010/11/11 18:31:04
lubię takie drożdżowe wypieki (:
-
2010/11/11 18:42:45
Orzechy połączone z mlekiem skondensowanym... mimo, że mam przed nosem stos rogali świętomarcińsich, to na myśl o takim połączeniu w tych świderkach poleciała mi ślinka :)
-
2010/11/11 18:51:38
składniki już mnie w 100% zachęciły do zrobienia, a zdjęcie tylko upewniły, że koniecznie muszę zrobić, zapisuję :)
-
2010/11/11 19:04:43
Wcale się nie dziwie, że zjadłaś "nieprzyzwoitą ilość" tych pyszności! Wyglądają obłędnie!! :)
-
2010/11/11 19:25:23
uwielbiam wszystko co z orzechami! To istne orzechowe cudeńko! Pozdrawiam serdecznie ; )
-
2010/11/11 19:51:57
Fajnie się robi te kręciołki! Ślicznie wyglądają i to nadzienie...
-
2010/11/11 20:21:22
Bardzo fajny kształt, całkiem coś innego.
-
2010/11/11 20:31:20
Wyszły ci sliczne. Ich kształt jest zabójczy
-
2010/11/11 21:03:06
Super wyglądają, mistrzowsko wręcz! :)
-
2010/11/11 21:08:23
Nieprzyzwoita ilość? a ile to? dla tego wypieku to wciąż za mało, super, pozdrawiam;)
-
2010/11/11 21:16:44
chyba też nie powstrzymałabym się przed wyjadaniem takiej masy.. brzmi pysznie!
-
2010/11/11 21:22:11
pięknie wyglądają...;)
-
2010/11/12 00:55:17
bezapelacyjnie porywam ego świderka, tego na szklance z mlekiem.
i szklankę mleka też chwytam. i uciekam w kącik się rozkoszowac ;]
-
2010/11/12 07:54:14
Fantastyczne :) ...napewno wyprobuje :)
-
2010/11/12 08:06:09
Karmelitko wychyl się tylko z tego kącika to jeszcze Ci podrzucę parę rogalików :)
Iza dziękuję :)
Wróżko gwarantuję że powstrzymywanie jest niemożliwe...
Ula dla każdego pewnie nieprzyzwoite ilości są różne :)
Maniu, Emmo, Magdi pięknie dziękuję!
Justynko no właśnie... to nadzienie...:)
Mysiu nawet nie znam osoby która nie lubiłaby orzechów...
Nette za to ja dziwiłam się sobie... gdzie ja to pomieściłam:)
Madziu to napisz chociaż czy smakowały :)
Cashmere to może się wymienimy?
Darki ja tez lubię :)
Viri korzystaj, korzystaj :)
Majanko częstuj się proszę :)
SWS ja tez dawno piekłam... za to teraz już mam w planach kolejne bułeczki :)
Paula ja lubię takie nadzienie nawet poza drożdżówkami...:)
Wiosenko :-))

-
2010/11/12 09:22:03
Te świderki wyglądają tak apetycznie, że aż się głodna zrobiłam. Chyba podkradnę jednego do porannej kawusi:)
Ciekawy ten przepis, muszę z niego skorzystać:)
Pozdrawiam:)
-
2010/11/12 19:27:08
Śliczne te świderki, a i nadzienie wydaje się być przepyszne.. Muszę się w końcu jakoś ogarnąć i zabrać się za jakieś drożdżówy, bo i u mnie ich dawno nie było. A te Twoje kuszą, że ech;)))
-
2010/11/13 08:30:02
Takie coś to ja uwielbiam i to z takim nadzieniem. Pychotka:)
Pozdrawiam:)
-
Gość: Boliwka, *.chello.pl
2010/11/13 21:11:32
spróbowałam.... właśnie smakuję....
niestety nie wyszło... już zaczy nie urósł.... :(
ale masa orzechowa przepyszna... a jaka kaloryczna :)
-
2010/11/13 21:41:00
Świderki jak malowane, prześlicznie Ci wyszły z taką masą zjadłabym minimu trzy :)
Pozdrawiam :)
-
2010/11/14 19:25:50
AnnoS chyba naprawdę Ci si ę spodobały... dziękuję podwójnie :-))
Spencer ogarniaj się, ogarniaj... ja czekam na sernik:)
Boliwko skoro zaczyn nie urósł to wina leży po stronie drożdży. Może nie były świeże? Jeżeli zaczyn mi nie rośnie to nigdy nie daję go do ciasta bo wiadomo, że nic z tego nie będzie... Pocieszające, że chociaż masa smakowała :) może będziesz miała ochotę jeszcze kiedyś powtórzyć?...
Justynko trzy to rzeczywiście minimum :)
-
2010/11/14 23:04:16
Myniolinko, to jest śliczne! Ogromnie mi się podoba: wszystko! I że drożdżowe, i jak zaplecione, i że orzeszki wychodzą na zewnątrz. Przecudowne te świderki :)
-
2010/11/15 11:28:59
Super drożdżówki :)
-
2010/11/16 20:42:29
Kuchareczko to ja dziękuję za: wszystko :-))
Fiolka :-))
-
2010/11/19 20:59:00
ja też zawsze wyjadam masę orzechową podczas przygotowywania, w zasadzie to każdą słodką masę :)
zjadłabym kilka takich drożdżówek
-
2010/11/27 20:17:13
Jakie piękne te świderki!! :D Są po prostu śliczne.... no i oczywiście muszą być bardzo dobre :)
-
2010/11/28 17:10:39
przepiękne i pewnie b. dobre. Oj ale mam ochotę spróbować twojego przepisu:)
-
2010/11/28 19:10:38
śliczne te kręciołki:) wielkiej ochoty na nie nabrałam:)
-
2011/09/27 18:22:35
Uwierzysz, że zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia? Coś czuję, że w sobotę okażą się hitem!
Dziękuję :*
-
2011/09/27 18:58:12
Russkaya wierzę! ale napisz czy zakochanie nie przeszło po upieczeniu :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl