Blog > Komentarze do wpisu

Proste ciasto piernikowe

Ochota na małe piernikowe co nieco nie opuszcza mnie od miesiąca... Więc jak tylko zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę je upiec! Cały czas próbuję znaleźć przepis na piernik idealny. Taki piernik, którego smak ma zakodowany w głowie mój Mąż ale nie potrafi mi opisać ani smaku ani konsystencji... To ma być piernik z Jego dzieciństwa i jak już taki upiekę to wtedy mi powie, że to jest ten... I masz babo placek (a właściwie piernik...). Piekę więc nie nastawiając się na zachwyty aż tu nagle słyszę: " no prawie Ci wyszedł... jeszcze czegoś brakuje ale ten jest najbardziej zbliżony to tego który pamiętam..." ufff - teraz chyba popracować nad przyprawami w tym przepisie aż trafię w sedno - mam nadzieję, że to już niedługo :)

Oryginał przepisu znajdziecie u Kasi, ja podaję po zmianach

Składniki mokre:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju

 

Składniki suche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody

 

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 6 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.

Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

niedziela, 09 stycznia 2011, myniolinka

Komentarze
2011/01/09 18:00:11
Takie słowa z ust Twojego Męża to chyba największa pochwała :) Piernik wygląda faktycznie baaarrrdzo apetycznie ;)
Pozdrawiam :)
-
2011/01/09 18:48:21
Piękne aromatycznie kosteczki :)
-
2011/01/09 19:08:30
Cudne:)
-
2011/01/09 19:22:29
Taki piernik smakkuje mi najbardziej :)
-
2011/01/09 20:11:07
Wyszedł Ci perfekcyjnie, bardzo mi się podoba i też mam na niego smaka, że hej :)
Pozdrawiam :)
Ps. zaglądnij na e-mail :)
-
2011/01/09 20:27:35
cudny wyszedl Ci ten pierniczek:)
-
2011/01/09 21:55:26
Mniam.. tez mialam ostatnio ochote go upiec, ale jakos to odwleklam ;/ Twoje ciasto wyszlo cudownie!
-
2011/01/09 22:03:54
super wygląda...;)
-
2011/01/10 06:40:55
Pysznie się prezentuje. Lubię piernikowe ciacha!:)
-
2011/01/10 09:43:42
Cieszę się, że Wam smakował :) A jak znajdziesz ten składnik, to daj znac :)
-
2011/01/10 13:16:32
uwielbiam piernikowe aromaty roznoszące się w domu podczas pieczenia :)
-
2011/01/10 14:07:04
rozpieszczasz Meza kochana! ;-)
-
2011/01/10 16:14:31
Dziś jakiś piernikowy dzień.
Wszędzie je widzę:)
Dla mnie szczęśliwy, więc się godzę na to:)
Buziaki
-
2011/01/10 17:48:07
wow!!! jakie piekne:)
a jakie musi byc pyszne:)
-
2011/01/10 19:04:53
Aga oj było:)
Olcik dla mnie może być piernikowy nawet cały tydzień,sama widzisz że piernikowe dni są szczęśliwe :)
Wianku czasami nawet trzeba...:)
Paula aromaterapia na całego :)
Kasiu masz to jak w banku:)
Majanko dziękuję! ja też lubię...
Iza dzięki :)
Mysiu nie ma co odwlekać, trzeba się brać za pieczenie!
Olu dziękuję!
Justynko to wpadnij na kawkę.. upiekę specjalnie i omówimy te mailowe sprawy :)
Pati nam też, lubię takie miękkie właśnie
Wiosenko :-))
Flusso dziękuję bardzo:)
Russkaya żebyś wiedziała... trudno było trafić :)
-
Gość: Dorota, apn-77-114-169-67.dynamic.gprs.plus.pl
2012/12/11 13:45:04
Proszę mi powiedzieć, czy piernik mocno rośnie w trakcie pieczenia? Pytam, bo chciałabym go upiec w małych foremkach (domkach) i zastanawiam się na ile do pełna nałożyć do foremek ciasta:)
-
2012/12/16 18:41:28
nie wiem na ile małe masz foremki ale jeśli są to mini keksówki to tak do 3/4 wysokości wystarczy
-
Gość: Aga, host-89-230-134-176.inowroclaw.mm.pl
2013/12/15 14:16:29
W ilu stopniach pieczemy to ciasto, bo nie jest podane?
-
2013/12/15 21:22:33
175 stopni
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl