Blog > Komentarze do wpisu

Sernik chałwowy

Pół godziny po tym jak w grudniu Dorota dodała przepis na sernik chałwowy  odebrałam telefon... dzwoniła Siostra: "widziałaś TEN sernik? musi być na Święta!" i tak nasza lista wypieków nieco się zmieniła i w Święta nr I na naszym stole był właśnie sernik chałwowy. Wtedy piekła go Siostra a teraz upiekłam ja :) Może nie jest to sernik dla wszystkich ale dla wielbicieli chałwy z pewnością. Osobiście nie spotkałam osoby, która nie lubiłaby chałwy ale wiem, że takie istnieją... Mam tylko jedno zdanie na ten temat: te osoby jeszcze nie wiedzą że ją lubią :) Może po upieczeniu tego sernika przekonają się do smaku chałwy? Jak dla mnie jest to sernikowy nr I :-))

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód: (cyt. za Dorotą, moje zmiany w nawiasach)

  • 100 g ciastek digestive
  • 40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 23 cm (u mnie prostokątna o wymiarach 27x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.


Składniki na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 1kg)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy (Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.

Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca.


Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy (Waszej ulubionej)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (zmiksowałam blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. Schłodzić przez 12 h w lodówce. W zimnej temperaturze polewa ładnie zgęstnieje.

 


Smacznego :)

Wydrukuj przepis


 

środa, 26 stycznia 2011, myniolinka
Tagi: chałwa

Komentarze
2011/01/26 18:30:14
Ja w weekend tez będę piekła sernik i co prawda zaplanowałam inny ale ten będzie następny w kolejności:)
-
2011/01/26 18:32:48
Wygląda fenomenalnie :D
-
2011/01/26 18:36:47
Myniolinko no to właśnie spotkałaś taką osobę, ja za chałwą nie przepadam...ale prawda jest taka, zę co innego chałwa saute, a co innego w wypiekach czy masach:) Piekny sernik:) Pozdrawiam ciepło
-
2011/01/26 18:51:29
Muszę go w końcu wypróbować :) Wygląda bardzo kusząco, a to ostatnie zdjęcie to już prawie znęcanie się nad sernikomaniakami :)
-
2011/01/26 19:01:00
Wiosenko koniecznie umieść go na liście bo jest tego wart :)
Merka dziękuję :)
Jolu ja tak mam z białą czekoladą - saute nie jadam ale w wypiekach uwielbiam!
Flusso oj tam od razu znęcanie... zachęcanie a nie znęcanie :-))
-
2011/01/26 19:10:01
Cudowny! Chałwa i sernik - mogę sobie tylko wyobrazić jaką smakowitą parę tworzą!
Pozdrawiam:)
-
2011/01/26 19:20:08
Wygląda smakowicie.. Lubię chałwę i myślę, że przy najbliższej okazji wypróbuję ten sernik.
-
2011/01/26 19:34:34
też robiłam pycha
-
2011/01/26 19:47:49
Upiekę na pewno, bo dwie bliskie mi osoby wp0rost uwielbiają chałwę. Moja mama i mój mąż czyli teściowa i zięć przynajmniej w jednej kwestii się zgadzają - w kwestii chałwy ;)
-
2011/01/26 20:07:08
Piekłam ostatnio ten sernik i bardzo nam smakował. Polecam innym go upiec. U mnie poszedł NATYCHMIAST :)
-
Gość: annshirley, 217.97.152.1*
2011/01/26 20:08:02
Jadłam, rewelacyjny sernik, prosty w wykonaniu, mój nr 1 wśród serników, polecam!!!
-
2011/01/26 20:14:37
Też go zrobiłam na święta. Jest fantastyczny! :)
-
2011/01/26 20:33:06
po takiej rekomendacji koniecznie muszę go upiec :)
-
2011/01/26 21:09:22
hmmmmm rewelacyjny....a chałowego nie miałam jeszcze okazji pic czy tez spróbować...zapowiada się nowy eksperyment
-
2011/01/26 21:40:19
On jest pyszny! WIem to :)))
Pozdrowienia:)
-
2011/01/26 21:50:45
Dlaczego tak dużo osób już piekło ten sernik, a ja JESZCZE nie? Wygląda przepysznie! :). Postaram się go upiec w piątek.. albo sobotę.. w każdym razie, zapisuje przepis ;)
-
2011/01/26 22:29:08
rozpusta bez dwóch zdań.
co za sernik!
-
2011/01/26 23:02:43
Kiedyś nie znosiłam chałwy, teraz jesteśmy na etapie zapoznawania się. Może więc wkrótce nadejdzie czas miłości do chałwowych serników?
-
2011/01/27 06:38:06
Chałwowy - to coś zdecydowanie dla mnie ! Wygląda przepysznie ! :)
-
2011/01/27 07:52:42
Uwielbiam serniki, chałwę jeszcze bardziej. Wniosek? Koniecznie muszę upiec! Pozdrawiam!
-
2011/01/27 09:13:20
ja niedawno polubiłam chałwę..;) więc musze kiedys wypróbować serniczek bo wygląda bardzo apetycznie...;)
-
2011/01/27 10:32:29
Super pomysł! W sam raz na sobotnie wyjście do znajomych. Wykorzystam! :)
-
2011/01/27 11:27:29
Myniu rok temu miałyśmy z Sis to samo, jednak sernik był kajmakowy, od Liski i rozmowa toczyła się na gg ;)
bardzo fajny nadałaś kształt tym kawałkom, pomysłowo!

uściski!
-
2011/01/27 14:08:43
Mmmm.. od jakiegos czasu szykuje sie na ten sernik, bo kocham wszystkie sernikowe szalenstwa! Twoj wyszedl mega apetycznie! Sliczne zdjecia! Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/01/27 16:43:15
tez mam chetke na ten sernik, ale jakos nie moge sie zebrac:) u Ciebie wyglada pysznie:)
-
2011/01/27 16:53:08
mniam jaki on musi byc pyszny !
-
2011/01/28 07:10:17
wspaniały sernik, ja uwielbiam chałwę więc dla mnie idealny,
-
2011/01/28 09:01:59
I u Ciebie ten serniczek...pyszny! Zjadlabym kawaleczek bo narobilyscie mi strasznej ochoty na chalwe :)
-
2011/01/28 10:03:10
czy mogę prosić kawałek? wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam
-
2011/01/28 12:48:13
taki chałwowy posmakowałby mojej mamie :)
-
2011/01/28 16:24:52
Piekłam go na Boże Narodzenie, jest rewelacyjny :) I tez miałam z kilograma twarogu ;)
-
2011/01/28 20:46:28
Tak go zachwalasz, że przepis zapisuję i będzie w tej szybszej kolejce do upieczenia :) U Ciebie wygląda bosko ... coś wspaniałego, a chałwę uwielbiam ...
Pozdrawiam :)
-
2011/01/29 13:12:28
Justynko tylko nie zapomnij umieścić go na pierwszym miejscu tej kolejki bo jest tego wart :)
Mafilko w Święta inne ciasta dla mnie nie istniały... zajadałam się tylko nim :)
PAula czyżbyś należała do do grona nielubiących chałwy?
Kasiu bardzo proszę - częstuj się :)
Majka wierz mi, że na kawałeczku by się nie skończyło :)
Bryssko witaj w klubie :)
Dorotko oj jest...
Aga nie ma na co czekać... potem będziesz żałowała że tak długo zwlekałaś :)
Mysiu bo serniki są najlepsiejsze i już :)
Viri u nas zawsze dyskusja gorąca przed Świętami... a i tak nigdy nie zrobimy wszystkiego co zaplanowane bo to jest po prostu nie wykonalne :)
Aprespe to napisz czy smakował!
Oliwko poznajcie się lepiej a czas na chałwowy sernik nadejdzie nim się obejrzysz :)
Karmelitko raz się żyje :)
Nette no właśnie nie wiem czemu jeszcze nie piekłaś! :)
Majanko no ja wiem że Ty wiesz :-))
Gosiu takie eksperymenty to ja mogę robić codziennie :)


Iza koniecznie! posmakuje Ci z pewnością
Kuba dochodzisz do bardzo trafnych wniosków :)
Abbra to częstuj się skoro dla Ciebie :)
Zauberi koniecznie! :)
Oluś prawda? :)
AnnS to mamy ten sam nr 1 :-))
Alinko super rekomendacja:)
Pati no skoro Teściowa lubi to trzeba upiec :)
Kasandro oj pycha :)
Bożenko napisz czy smakował...
Anno-Mario para z nich idealna :)




-
Gość: Awala, host-81-190-146-170.olsztyn.mm.pl
2011/01/29 15:14:13
Co to za rodzaj ciasteczek, z których robi się spód ciasta? Może je znam, tylko nie kojarzę?
-
2011/01/29 17:05:43
Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)
-
2011/01/31 12:24:15
Awala z pewnością je widziałaś, są w każdym większym sklepie... okrągłe, w czerwonym opakowaniu. Ja kupuję z firmy LU i dokładnie nazywają się tak jak w przepisie "Digestive"
-
2011/02/01 14:24:21
Bardzo apetyczne ujęcia sernika :) Pyszności !
-
2011/02/02 15:22:26
Też robiłam ten sernik na Święta i jest przepyszny. A mój teść, który uwielbia chałwę nie mógł się od niego oderwać. Zdecydowanie fantastyczny przepis, na pewno jeszcze nie raz go powtórzę.
-
2011/02/02 20:47:49
Chałwę kocham, ale nie mam serca wrzucać jej do serników. Ostatnio uznałam, że sernik najlepszy klasyczny. Nie warto bebłać go z dodatkami.
-
2011/02/02 21:16:11
Szarlotku dziękuję :)
Persimlatpo oj zdecydowanie do powtórki, ja też nie mogłam przestać się nim zajadać...
Pluskotko a ja właśnie lubię takie eksperymenty :) taki klasyczny już chyba mi się przejadł teraz przyszła pora na inne kombinacje smaków :)
-
2011/02/02 22:22:39
Troszkę się zawiodłam na ostatnich dwóch serowych eksperymentach, stąd moje nastawienie "anty". Odczekam jakiś czas. :)
-
2011/02/14 08:25:24
nie no.. i jeszcze ten sernik, o kobieto!
Ja muszę chyba zacząć zapisywać po kolei co chciałabym zjeść w tym tygodniu;D
Buziaki!
-
Gość: elkratka, aha92.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/13 20:11:32
Wśrod większości komentarzy o tym jak pięknie wyglada ten sernik mogę napisać, że oprocz tego że pięknie prezentuje się na fotografii, rownie dobrze smakuje. Dziękuję Autorce za pyszny przepis - sernik po prostu "zniknął"z blaszki :-) Na pewno nie raz powrocę do tego przepisu.
-
Gość: , dcg117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/08 13:16:29
justyna pilich
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl