Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z serem

Smak drożdżówek z serem pamiętam z dzieciństwa... Najlepsze były w sklepie obok szkoły i kiedyś wydałam na nie całą zawartość mojej kieszeni... Nie pamiętam, żebym znała się wtedy na pieniądzach... W każdym bądź razie po zakupach powędrowałam do domu z pokaźną torbą drożdżówek i zamiarem zjedzenia ich wszystkich osobiście... Rodzice z pobłażliwą miną przyjęli mój zakup i obiecali nie tknąć ich nawet palcem a ja jadłam te "nieszczęsne" drożdżówki przez parę dni... Po tym zakupie przeszła mi miłość do drożdżówek z serem ale na szczęście powróciła po latach ze zdwojoną siłą. Podwójna jest nawet zawartość sera w drożdżówkach bo dodałam go nawet do ciasta. Myślę, że drożdżowych wypieków nie trzeba specjalnie zachwalać. Gdy zapach drożdżowego ciasta zaczyna roznosić się po domu wszyscy domownicy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zaczynają się kręcić w pobliżu kuchni... Oczywiście nie ma szans na całkowite wystudzenie drożdżówek. I na nic prośby a nawet groźby ( że ciepłe niezdrowe...). Nikt w to nie wierzy :)

Zaczyn:

  • pół kostki świeżych drożdży (50g)
  • 0,5 szklanki  ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru

Drożdże pokruszyć, rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto:

  • 80 dkg mąki pszennej*
  • 0,5 szklanki cukru
  • 350g serka homogenizowanego  (w temp. pokojowej)
  • 70g masła (rozpuszczonego)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • wyrośnięty zaczyn

Jajka lekko ubić z cukrami, dodać serek homogenizowany. Mąkę przesiać, dodać sól, masę jajeczno-serową i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość).

Masa serowa:

  • 250 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ponadto:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować masą serową. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 C ok. 15 min.

Upieczone bułeczki możemy polukrować jeżeli lubimy.

* gdyby ciasto zbyt się lepiło można podsypać odrobiną mąki

 

Smacznego :)

Wydrukuj przepis

 

środa, 02 lutego 2011, myniolinka
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/02 21:17:52
ha !
dziś jestem jak błyskawica xD zauważyłam
Twój wpis logując się na bloksowe konto ;)
Myniu te z serem kołacze to moja ulubione.. tuż po jagodziankach.
Powiem Ci, że na niedzielę będę piekła drożdżóweczki.
Twoje są śliczne, bardzo apetyczne!
uściski!
-
2011/02/02 21:19:35
ooo i widzę teraz że Twoje drożdżówy są podwójnie serowe!
drożdżowe na serku to moje najulubieńsze:)
-
2011/02/02 21:27:36
Virciak ale Ty bystra jesteś dziołcha :-)) to czekam na Twoje niedzielne bo ja wszystkie drożdżówki lubię ale te chyba są na pierwszym miejscu, na drugim z makiem (o których też niebawem wspomnę :)
całusy:**

ps. czyżbyś ferie zaczęła? sesja pewnie na 5,0 co? :-))
-
2011/02/02 21:29:42
Myniolinko!Ależ cudowne drożdżówki! Błagam o jedną i nie mów, że już nic nie zostało:) I oczywiście taką na ciepło proszę!
Pozdrawiam!
-
2011/02/02 21:31:47
Myniolinko no ja może nie wyłożyłam na nie swoich ostatnich pieniędzy, ale pewna kluczborska piekarnia też na mnie nieźle zarobiła:) ...a teraz jesteśmy już starsze i same sobie możemy takie piękności upiec:) pozdrawiam ciepło
-
2011/02/02 21:38:05
Zdecydowanie moje ulubione :)
-
2011/02/02 21:39:55
To cie rozice ukarali za ten zakup hihi ;)
Z serem to moje ulubione drożdżóweczki ;)
-
2011/02/02 21:52:48
Ależ boskie drożdżówki zrobiłaś! Mniam,aż mi się zachciało zjeść jedną. Super :)
-
2011/02/02 21:53:30
Myniu wczoraj o 11 zaczęłam ;)
dostałam 5 z historii medycyny (?!), skąd wiedziałaś? :P ale wiesz co? to będzie jedyna piątka na moich studiach bo tego egzaminu nie można nazwać egzaminem! to był śmiech na sali - większość naszego roku 5 podostawała ;) raju gdyby tak mogło być z biochemią..

A z makiem też lubię, to chyba byłyby na 3 miejscu w moim rankingu ;)
-
2011/02/02 22:59:55
ale sliczne!!! zjadlabym takie z kubkiem mleka lub kakao... pycha:)
-
2011/02/02 23:25:50
Takie drożdżówki to smak również mojego dzieciństwa. Mmmmmmm....
-
2011/02/02 23:35:15
piekne te slimaczki! i na pewno cieple najlepsze! :-)
-
2011/02/03 06:24:11
Wyobrażam sobie, jak pięknie pachniały i jak smakowały - i zrobiłam się głodna :)
Apetyczne ślimaczki !
-
2011/02/03 08:37:48
Szkoda, że wtych sklepowych było tak mało sera...
-
2011/02/03 08:42:25
Muszą być puszyste. Lubię takie przekąski.
-
2011/02/03 09:04:38
poproszę jedną taką pyszną drożdżówkę :)
-
2011/02/03 10:36:32
Cieple niezdrowe? Cale zycie jadlam cieple i jakos od tego nie umarlam ;)
Drozdzowki piekne, chetnie bym jedna porwala.
-
2011/02/03 11:39:17
ciepłe drożdżówki z mlekiem... to również wspomnienie mojego dzieciństwa :)
wyglądają przepysznie i wcale się nie dziwię, że domownicy przy takich cudeńkach koło kuchni się kręcą :)))
-
2011/02/03 11:48:23
Jeszcze nie zaczęłam czytać posta, a już łykałam ślinkę:)
Wyglądają przepysznie i zapewne tak smakują:)
Pozdrawiam:)
-
2011/02/03 11:52:35
przypominają dzieciństwo :)
-
2011/02/03 12:21:34
I ja uwielbiam drozdzowki z serem. Prawde mowiac to sa moje ulubione drozdzowki. Nigdy jednak nie zdarzylo mi sie zakupic ich w takiej ilosci, jak Ty :)) Musze i ja sobie upiec bo juz dawno nie jadlam... :)
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/03 15:26:23
www.gastronomygo.blogspot.com

cudna jak od mistrza cukiernictwa ;)
-
2011/02/03 19:11:39
Twoje wypieki mnie zachwycaja! Uwielbiam takie drozdzowki - najlepiej jeszcze cieplutkie! Oj zjadloby sie, zjadlo. Piekne zdjecia! Mam nadzieje, ze kiedys uda mi sie skorzystac z Twojego przepisu. Pozdrawiam! :)
-
2011/02/03 19:27:49
Asiu, drożdżówki wyszły Ci rewelacyjnie, jak z cukierenki, codo !:)

Pozdrawiam :)
-
2011/02/03 19:28:48
Asiu, drożdżówki wyszły Ci rewelacyjnie, jak z cukierenki, cudo !:)

Pozdrawiam :)
-
2011/02/03 19:52:13
Wyglądają bardzo smakowicie ;)
-
2011/02/03 21:18:59
Baranku bardzo dziękuję :)
Justynko skoro Ci się podobają to moja radość jest podwójna :)
Saro bardzo się cieszę i również mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z mojego przepisu - tylko po sesji ok? :-))
Szana zawstydzasz mnie...
Majka nawet znienawidzony przepisy warto czasem odkurzyć... a nóż przekonamy się, że są naszymi ulubionymi :)
Paula oj przypominają :)
Aniu pyszne są i tyle :)
Eve koniecznie ciepłe.. chociaż w moim przypadku bez mleka bo nie lubię :) ale kakao lub kawa z mlekiem jak najbardziej...
Maggie to chyba jakaś plotka z tym niejedzeniem ciepłego... ja też zawsze jem ciepłe :)
Zauberi bardzo proszę :)
Ag Pe to tak ja ja :-))
Pati ale dobrze że teraz umiemy sobie upiec takie jakie lubimy :)
Abbra zapach drożdżowego ciasta jest jak lekarstwo...
Wianku się wie!
Fuchsia to poczęstuj się wirtualnie... tak dla przypomnienia :)
Aga obstawiałabym kakao :)
Viri ja wierzę w Ciebie i tyle! a biochemią będzie podobnie.. już to wiem :)
Majanko poczęstuj się proszę :)
Emma to witaj w klubie!
Fiolko chyba powinnyśmy założyć jakiś klub wielbicieli drożdżówek z serem albo co:-))
Jolu teraz to my powinnyśmy zarabiać... piekarnie już się dorobiły :-))
Anno-Mario nie wiem jak to powiedzieć... ale... już nie ma ani jednej...
pozdrawiam ciepło :-))

-
2011/02/04 15:12:01
A ja jak głupia cieszyłam się wczoraj z kupnego pączka...
:)
Kiedyś jako dziecko wolałam zjeść drożdżówkę aka słodką bułkę z dżemem, dopiero na studiach doceniłam walory tej z serem.
Uwielbiam!
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2011/02/05 20:17:35
Wyglądają wręcz idealnie! Jak namalowane. Sama muszę pokusić się o zrobienie takowych.
A tak na marginesie: gratuluję zwycięstwa w głosowaniu na najlepszego bloga w Naszym Olsztyniaku! Absolutnie zasłużenie!:)
-
2011/02/05 21:03:57
Poleczko czasami trzeba zjeść kupnego pączka żeby docenić zwykłą domową drożdżówkę :)
Awala bardzo, bardzo dziękuję!
-
2011/02/06 20:14:24
Ależ pysznie wyglądają !!!!
-
2011/02/07 09:06:59
Cudownie puszyste!
-
2011/02/07 11:39:54
Piekne!!! Te z serem to zdecydowanie moje ulubione :)

Pozdrawiam!
-
2011/02/14 08:24:47
Nie wiem zupełnie co się ze Mną dzieje, ale... dziś u Ciebie na blogu widzę tylko i wyłącznie to co za Mną chodzi!:D
-
2011/02/14 17:23:40
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa!

ps. a jak za nami coś chodzi to albo pogonić albo upiec :-))
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/14 19:14:11
Pięknie wyglądają a zapewne jeszcze lepiej smakują.
Chciałabym je zrobic dla mężulka , ale nie wiem na jaką grubośc rozwałkowac ciasto.
Może podpowiesz mi jaką wielkośc powinien miec rozwałkowany już(chyba) prostokąt.
Zachwycona Wuniad
-
2011/02/15 09:13:04
Wuniad jaka wielkość prostokąta wyjdzie taka będzie dobra :) ciasto rozwałkuj na ok 1cm, posmaruj masą serową i zwiń jak roladę. Nie ma co bawić się w mierzenie prostokąta bo u różnych osób może być inna ilość ciasta ( u jednych wyrośnie mniej u innych więcej).
pozdrawiam ciepło :)
-
2011/08/11 22:36:37
Upiekłam ,trochę zmieniłam składniki i dodałam kruszonki ale wyszły pyszne ,na pewno będę piekła często bo są idealne.Dziękuję za przepis i inspirację :)Pozdrawiam
-
Gość: Ruda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/27 17:26:46
Właśnie jedną ciepłą bułeczkę zajadam :) Dodałam kruszonkę i lukier, są przepyszne! Dziękuję za przepis :)
-
Gość: magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/24 08:51:23
Czy mogę zamienić ekstrakt waniliowy na coś innego?Mieszkam w małej miejscowości i teraz nigdzie tego nie kupię.
-
2011/09/24 18:52:41
Madziu dodaj cukier waniliowy lub całkiem pomiń skoro nie masz :)
-
Gość: , *.xdsl.centertel.pl
2012/02/22 12:14:28
do tych co chcą zrobić ten przepis nie jest trudny a bułeczki są pyszne polecam
-
Gość: , *.xdsl.centertel.pl
2012/02/22 12:16:27
ja zamiast ekstraktu dawałam cukier wanilinowy i wychodziło dobre
-
Gość: mada77, *.eltronik.net.pl
2012/03/31 21:11:08
Zrobiłam.... wyszły bardzo dobre, dziękuję za inspirację, rodzinka pod dużym wrażeniem!
-
2012/04/01 09:55:09
Smacznego :)
-
2012/06/09 23:51:37
PYSZNE! Zrobiłam i właśnie jestem po zjedzeniu jednej bułeczki. Zjadłabym jeszcze.Naprawdę dobry przepis, bardzo za niego dziękuję. Do środka dałam(twarożek Pilos z orzechami z Lidla bo akurat bardzo go lubię). MNIAM! Jestem na diecie i nie mogę zjeść dziś już więcej, ale już nie mogę się doczekać jutrzejszego śniadania .
-
2012/08/30 11:53:26
wyglądaja bardzo smakowicie :)
-
Gość: maribella, *.icpnet.pl
2012/11/19 17:53:44
Właśnie ciasto rośnie ale trochę się boję bo ciasto wyszło bardzo gęste wręcz zbite bym powiedziała :/ mam nadzieje że troche urośnie i się napuszy bo narobiłam sobie i rodzince ochoty.Aha i mam pytanie czy po zwinięciu rolady i pokrojeniu w plastry to spłaszczać je na brytfannie troche czy nie ?
-
Gość: Margaret, *.ssp.dialog.net.pl
2013/01/08 19:17:08
Robiłam, wyszły super. Przepis bardzo łatwy, drożdżówki pyszne. Po 2 dniach (jeśli zostaną) można przez 30 sekund podgrzać w mikrofali, odzyskują świeżość.
-
2013/01/08 21:27:31
moje nie wytrzymują dwóch dni:)
-
2013/05/07 23:44:54
Super, super i jeszcze raz super! Bardzo apetyczne :)
-
Gość: Ewelina, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/12/12 18:05:17
80 dkg czyli prawie kg? Tzn 800g? Ciasto troche sie rozkruszalo przy ugniataniu, odpadalo.... Moze zle zrozumialam te proporcje? Martwie sie czy wyjdzie, tyle pracy... A co zrobic, jesli za duzo maki?
-
2013/12/14 21:22:17
Można dodac trochę ciepłego mleka. Ma być 80 dkg mąki
-
Gość: Ewelina, *.dip0.t-ipconnect.de
2013/12/16 14:54:40
800 dag czyli 800 gram? Nie rozumiem tych starych skrotow;) ile to w przyblizeniu szklanek maki?
-
Gość: elad61, *.adsl.inetia.pl
2015/02/09 07:52:01
Zrobiłam, i są pyszne. To chyba serek w cieście sprawia, że długo zachowują świeżość. Pozdrawiam Ela
-
Gość: Jagoda, *.adsl.inetia.pl
2015/05/24 17:36:52
Ten przepis mnie zachwycił i postanowiłam zrobić i upiec. I co, i co.......
Bułki drożdżowe robiłam pierwszy raz i co?
Tak normalnie przepis zwalił mnie z nóg
REWELACJA, REWELACJA to będzie przepis na całą miejscowość, a pracuję w przedszkolu i każdemu przekażę to cudo. Jestem dobrze po czterdziestce i ciastem drożdżowym zajmowałam się mało. Z tego ciasta zrobiłam trochę z makiem i marmoladą jabłkową mmmmmmmmmmmm. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/10/27 18:20:14
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe jaki kiedykolwiek miałam. Na prawde wychodzi rewelacja. Pyszne i dlugi świeże !
-
Gość: paula, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/12/02 14:21:43
a ile wychodzi bułeczek z tej porcji ?
-
2015/12/04 20:58:09
niestety nie pamiętam...
-
Gość: Ela, *.dynamic.chello.pl
2016/03/20 10:50:31
Bardzo fajny przepis-dziękuję:) ale proponuję podwoić porcję nadzienia serowego.W przepisie jest go za malo na tę porcję ciasta i trzeba dorabiać w trakcie.I biedny chłop musi do sklepu lecieć;)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl