Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki czosnkowe

Na jakiś czas mam dosyć słodkości... Nawet dzisiaj ciasta nie piekłam(!). Postawiłam za to na ostre smaki czyli pyszne bułeczki z duuużą ilością czosnku. Są mięciutkie (chociaż wolałabym żeby były chrupiące...), niezwykle aromatyczne, pachnące czosnkiem. Zajadaliśmy je jeszcze ciepłe, bez żadnych dodatków. Cieszą oczy kolorami kiedy na darmo wypatruję wiosny za oknem... Przeszyłam dzisiaj szok jak zobaczyłam padający śnieg... Dobrze, że od razu się topił więc jest nadzieja... Wracając do bułeczek... jeżeli nie lubicie zbyt dużej ilości czosnku możecie go dodać mniej (chociaż polecałabym jednak więcej...). Macie wtedy pewność, że żaden  wampir nie zbliży się do naszego domku :)

no i zapomniałabym o najważniejszym... od dzisiaj możecie zamienić podane  w przepisie składniki na listę zakupów. Ułatwia to przycisk listonik, który pokazuje się pod wypunktowanymi składnikami. Mam nadzieję, że chociaż trochę będzie pomocny :)

Przepis z tej strony, ja znalazłam go u Doroty i trochę pozmieniałam...

Składniki na 12 bułeczek:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  • 260 g mleka
  • 30 g masła, roztopionego

Ponadto na posmarowanie:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku drobniutko posiekanych
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki (świeża również może być)

Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, (wzdłuż lub dwa razy na ukos) i wycisnąć  w to miejsce nadzienie.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.

 


Smacznego :)


Wydrukuj przepis

sobota, 05 marca 2011, myniolinka
Tagi: drożdże

Komentarze
2011/03/05 20:56:28
Są cudne! Koniecznie muszę spróbować...
-
2011/03/05 21:10:15
Robiłam te bułeczki gdy były propozycją Weekendowej Piekarni i wiem , że są wspaniałe:)
-
2011/03/05 21:21:59
Śliczne bułeczki :) Pyszne, lubię czosnkowe pieczywko:)
-
2011/03/05 21:29:27
hahaha, nawet wampir ;)

jak to nie piekłaś, a to? nie liczy się?

uwielbiam czosnek i bułki czosnkowe!
-
2011/03/05 22:01:50
Chetnie bym Ci jedna teraz ukradla na noc : ) Pieknie sie prezentuje i do tego ten cudowny zielony kolor pietruszki : ) wiosennie!
-
2011/03/05 22:40:34
Cudowne!! Takie piękne - rumiane:) Uwielbiam takie bułeczki czosnkowe:)
-
2011/03/06 00:47:05
te bułeczki sa wręcz stworzone dla mnie, uwielbiam takie jeszcze cieplusie! (:
-
2011/03/06 02:01:14
A ja jeszcze tych buleczek nie pieklam..a u ciebie wspaniale wygladaja i bardzo podobaja mi sie naciecia:)
-
2011/03/06 06:58:51
piekłam je kiedyś. są na prawdę przepyszne;) świetnie wyglądają u Ciebie;)
-
2011/03/06 08:10:58
robiłam kiedyś czosnkowe pieczywo, ale na kupnej bagietce. na bułeczkach własnej roboty to dopiero musi być pychota :)
-
Gość: , abcr121.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/06 09:40:32
Wyglądają pysznie :) Pzdr Aniado
-
2011/03/06 10:13:08
Te bułeczki są na mojej liście do zrobienia. Piękne!
-
2011/03/06 10:35:57
Ależ apetyczne! Może i ja się skuszę...
-
2011/03/06 12:07:46
Ja już czuję ten czosnkowy aromat i wyobrażam sobie wspaniały smak tych bułeczek :-)
-
2011/03/06 12:10:20
pysznie wyglądają! a to ostatnie zdjęcie wywołuje u mnie prawdziwy ślinotok :D
pozdrawiam ciepło!
-
2011/03/06 12:51:12
Eve to uważaj na klawiaturę :)
Skoraczku aromat jest rewelacyjny!
Pati jeżeli lubisz te smaki to polecam...
Ewena skoro są na liście to już dobrze :)
Aniu dziekuję!
Kasiu pewnie że pychota! ja do tej pory też tylko kupione jadłam...
Malwinko dziękuję :)
Gosiu u Ciebie jest tyle pysznych bułeczek że nawet jeśli tych nie piekłaś to wybaczone...:)
Darki ciepłe najlepsze!
Judik to witaj w klubie!
Saro usiłuję jakoś wiosnę przywołać bo dzisiaj u mnie znowu pada śnieg... masakra!
Nina no liczy się ale to nie słodkie... zresztą już dzisiaj nadrobiłam :)
Majanko z białego pieczywa czosnkowe należy do moich ulubionych :)
Wiosenko jak to się stało że przegapiłam tą WP...? nic to, nadrobiłam teraz :)
Goisu koniecznie :)

-
2011/03/06 17:05:21
Wyglądają wspaniale. Na pewno zrobię!
-
2011/03/07 09:03:19
Pyszna, wytrawna przekąską :)
-
2011/03/07 17:19:07
Bułki czosnkowe! Kiedyś kupiłam w sklepie, były na ciepło i bardzo mi podeszły. Głównie skusiłam sie przez ten czosnek ;) Ale nie żałują, bo czosnek bardzo pasuje do pieczywa. Wtedy nie "psuje się go" żadnymi dodatkami i smakuje sama "sucha" bułka. Musze Twój przepis sobie zapisać i zrobić! ;)
-
2011/03/07 19:31:26
Super wyglądają.
-
2011/03/07 21:11:30
jakie one piekne! Zapisze sobie przepis, bo my bardzo lubimy pieczywo czosnkowe:)
-
2011/03/08 09:52:03
Wyszły Ci idelalnie, są tak śliczne i do tego to nadzienie, z pewnością upiekę Asiu ... pychotka !:)

Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/03/08 13:25:18
Czosnek uwielbiam and życie! Jakie te bułeczki są ładne i jak musza być smaczne!
-
2011/03/08 18:53:36
Jakie one ładne!
Już kiedyś widziałam podobne bułeczki z czosnkiem, ale nie wiem gdzie. Teraz już sobie przepis wydrukuję ;)
-
2011/03/09 12:02:55
piękne bułeczki :) Oj zjadłabym taką :))
-
2011/03/09 23:58:02
Wiesz jakiej ochoty mi narobiłaś na takie cudne czosnkowe pyszności...??? Przeogromnej - i to dzisiaj....:(
Spodobało mi się o tych wampirach co to będą wiedziały aby omijać...;)
-
2011/03/16 18:28:14
upieklam je przed chwilka. Jak troche przestygna to sobie jedna zjem, a moze nawet dwie;)
-
2011/03/16 19:32:41
Iwonko napisz koniecznie czy smakowały :)
ps. obstawiam że zjadłaś dwie :)
-
2011/03/21 18:48:31
Smakowaly i to bardzo, zjadlam 4:D
-
2011/03/27 11:55:27
Uwielbiam te bułeczki, ale jeszcze ich nie piekłam, dzięki za przepis! :)
-
2011/04/03 18:11:08
Tylko mąkę zamówię, bo mi ostatnio pszenna chlebowa wyszła i jak tylko przyjdzie to zaraz się zabieram za te bułeczki. Pozdrowionka ;)
-
2011/04/05 18:49:58
Pokrzywko zamawiasz mąkę pszenną? ze zwykłą też wyjdą... ja wysokobiałkową w Lidlu kupuję - niezła jest :)
-
2011/04/05 20:37:32
Myniolinko i tak muszę zamówić chlebową i żytnią razową i w ogóle mi się troszkę nazbierało. Także będzie większa paczka za jednym razem. Nie chciałabym tylko być tym który mi ją przyniesie do domu :)
-
2011/04/19 21:43:58
Uwielbiam czosnek. Te bułeczki mnie zachwyciły.
-
Gość: http: wilczyca-mojemniam.blogspot.com, 89-76-224-159.dynamic.chello.pl
2011/11/03 23:24:30
ale zapachu narobiłaś! świetny pomysł z tym nadziewaniem
-
2012/02/16 09:11:48
To ja nie mogę ich upiec, bo wówczas Mąż sie do mnie nie zbliży ...bo On na czosnek ma uczulenie:) ...ale kiedyś jak pojedzie w delegację to sobie upiekę:)
-
2012/06/10 14:04:43
Robiłam je wg przepisu dorotus i zamieściłam też u siebie - są wspaniałe!
-
Gość: Meg, 62-111-192-154.ip.netia.com.pl
2013/03/22 12:34:55
Robiłam je z Twojego przepisu już kilka razy, wczoraj w wersji cebulowej z makiem (podsmażyłam na maśle 2 małe cebulki, dodałam do ciasta razem z 3 łyżkami maku). Zawsze przepyszne, w zasadzie nawet bez stolnicy je robię - zagniatam ciasto w misce a po wyrośnięciu jedynie rozciągam i dzielę na kilka bułeczek. Najprostszy przepis, jaki znam.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl