Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z makiem

W moim rankingu słodkich drożdżówek zajmują zaszczytne II miejsce. Dla nich mielę mak i cierpliwie czekam na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Chociaż mam ostatnio jakoś przednówkowego lenia to nawet lukier robię... Dla tych drożdżówek mogę wiele. Nie piekę ich często, żeby się nie znudziły ale jak już zapach pysznych drożdżówek roznosi się po domu to zawsze przemknie prze głowę myśl - czemu tak dawno ich nie było?

Czy Was też dotknęło wiosenne przesilenie? Nie mam na nic ochoty*, praca mnie zwala z nóg na samą myśł, że mam do niej iść, pogoda nie pozwala na ostateczne pożegnanie z zimowymi ciuchami... Całe szczęście, że na straganach pojawiły się niezliczone ilości tulipanów, żonkili i hiacyntów... chociaż tym cieszę oczy... a za oknem właśnie pada śnieg! - dacie wiarę?

Przepis od Doroty

Składniki na ciasto:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (uważać żeby nie było za gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Nadzienie:
  • 250 g maku
  • 100 g cukru
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Ciasto zwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować  nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Jeżeli lubicie to można polukrować.


* kłamałam... mam ochotę na ciągłe spanie...

Smacznego :)

piątek, 25 marca 2011, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2011/03/25 20:12:08
Ojej takie drożdżówki z makiem jakie pamiętam z dzieciństwa...muszę sobie takie upiec:) piękne:) pozdrawiam ciepło
-
2011/03/25 20:21:58
ślicznie wyglądają...
-
2011/03/25 20:31:08
Są naprawdę fajne!
-
2011/03/25 20:43:10
a pierwsze? z serem? :)
-
2011/03/25 21:04:11
Ten mak może zahipnotyzować, bułeczki super ;]
-
2011/03/25 21:13:32
Nie przepadam za makiem ale takie drożdzówki zjadłabym natychmiast:)
-
2011/03/25 21:35:28
Piękne są te drożdżówki! Przypominają mi szkolne czasy :)
Pozdrowienia!:)
-
2011/03/25 21:43:44
tak, mam tak samo. O pracy już nie wspomnę. A śnieg też zapowiadają. Ech , ale u ciebie chociaż te drożdżówki osładzają ten szary dzień (:
-
2011/03/25 22:06:55
Darki weekend przed nami więc trzeba sobie jakoś go osłodzić :)
Majanko mi ze szkolnymi czasami to kojarzą się drożdżówki z serem...
Wiosenko są o nibo lepsze od zwykłych makowców więc polecam z czystym sumieniem :)
Zjedz_mnie oj może :)
Wróżko pewnie że z serem! :)
Pati :)
Iza dziękuję :)
Jolu pewnie, że sobie upiecz :) wrócą wspomnienia z dzieciństwa ze zdwojoną siłą :)
-
2011/03/25 22:32:38
mmm... pysznie wyglądają! :) też niedawno robiłam drożdżówki z makiem :)
-
2011/03/26 00:10:37
ale mi ochoty na takie drozdzowy narobilas! Wygladaja wspaniale, a ja uwielbiam wszystko co jest z makiem!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2011/03/26 11:15:09
Drożdżówki z makiem to zawsze były moje ulubione i im więcej maku było tym lepiej:)
-
2011/03/26 11:43:13
Drożdżóweczki wyglądają przepydznie. Nie wiem czemu, ale mnie się takie ładne nie udają. Cóż... Jedni to mają, inni nie ;)
-
2011/03/26 12:48:58
Myniolinko, ja to spalam duzo w ciazy, wiesz?.... a dla mnie te drozdzowki, choc nie miele maku, tylko daje gotowa mase makowa, sa numerem 1! i choc z drozdzami srednio sie lubie, to chyba je dzis nawet kupie...i mase makowa... taka mi narobilas ochote! :-))
-
2011/03/26 13:32:47
idealne! obowiązkowo z lukrem, więc dobrze, że zrobiłaś :)
-
2011/03/26 18:54:36
Jak ja uwielbiam takie drozdzowki... Ostatnio mam "faze" na mak wiec tym bardziej mnie kusza :) Slicznie Ci wyszly.
-
2011/03/26 19:05:11
Cudowne! Wyglądają pięknie, prawie czuję ich smak..
-
2011/03/26 19:06:40
Wyglądają tak kusząco, że ślinka mi cieknie..
-
2011/03/26 23:11:17
robiłam. Są pyszne :)
-
2011/03/27 14:38:23
Mniam !
Dobra domowa drożdżówka to jest coś, czego nie jestem w stanie sobie odmówić ;))
-
2011/03/27 18:57:22
Abbra bo domowych drożdżówek się nie odmawia :)
Czekoladko prawda? :)
Bożenko uwaga na klawiaturę :-))
Edytko pachną cudownie... jak wszystkie drożdżowe zresztą :)
Majka na makową fazę będą idealne :)
Paula uff :)
Wianku ja też dużo w ciąży spałam... ale to już za mną ( mam nadzieję...) :) wszyscy w domu, warsztat na strychu więc musi to być przesilenie wiosenne :-)) ale takie bułki są dobre na wszystkie zachcianki!
Aprespe oj tam... z pewnością też ładne wychodzą!
Ewena ja zawsze robię więcej maku bo i tak część wyjem przed pieczeniem :)
Saro to do roboty :) 2 godzinki i możesz też mieć takie :)
Zauberi i było pysznie co? :)



-
2011/03/28 10:17:03
Cudne!!. Te "sklepowe" muszą się wstydzić. www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2011/03/28 12:09:27
Drożdżóweczki palce lizać! piekne i na pewno pyszne, uwielbiam bułeczki z makiem:)
zapraszam do zabawy, szczegóły u mnie!
-
2011/03/28 19:38:40
Te drożdżówki są przepyszne, sama również je wypiekam :). Tobie wyszły wspaniale, wręcz idealnie, ale mi smaka znów narobiłaś !;). Pozdrawiam ciepło !:)
-
2011/03/28 22:37:26
śliczne, urocze bułeczki:) przepis zapisuję i na pewno wypróbuję:) pozdrawiam ciepło
-
2011/03/29 14:19:23
Uwielbiam drożdżówki z makiem... Twoje wyglądają przesmacznie... mmmm... cudowne
-
2011/03/29 20:47:23
Kupowałam sobie takie do szkoły, mój brat ich nienawidził. :)
-
2011/03/30 04:59:52
Cudowne bułeczki:)
-
2011/03/31 19:48:42
Mniam! Uwielbiam drożdżówki z makiem, pamiętam że w czasach szkolnych tylko takie kupowałam :) najlepiej z dużą ilością maku :)
-
2011/04/02 14:47:45
Jak ja lubię takie drożdżówki!! :)))
-
2011/04/05 18:53:39
Dziękuję bardzo za ciepłe słowa! pozdrawiam słonecznie :)
-
2012/02/02 18:35:56
Zrobiłam wczoraj wieczorem drożdżówki i wyszły piekielnie dobre,dzieci próbowały jeszcze ciepłe i tych z piekarni już nie chcą naprawdę super przepis:)
-
2012/02/16 09:19:25
dla takich drożdżówek to i ja mak zmielę bez gadania:)
-
2013/01/02 20:27:43
Właśnie zrobiłam i jestem pod wrażeniem :) Pierwszy raz trafiłam na przepis, w którym proporcje składników były idealne, a ciasto po wyrobieniu nie było ani za rzadkie ani za twarde! Dziękuję za przepis :) Efekty umieściłam na swoim blogu (oczywiście z zaznaczeniem autorstwa).
Pozdrawiam serdecznie!
-
2013/01/06 21:26:56
Cieszę się że Ci smakowały :) pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Maggie, *.14-1.cable.virginm.net
2013/11/02 00:55:59
zrobilam moje pierwsze w zyciu buleczki z makiem z tego przepisu naprawde pyszne :>
-
Gość: Monika, *.195-178.cust.bluewin.ch
2013/12/04 14:34:29
Dziękuję za inspirację, drożdżóweczki wyszły cudnie i pysznie :D
-
Gość: pati85, *.19-1.cable.virginm.net
2014/07/29 14:14:51
Ile drozdzowek wychodzi z tego przepisu?
-
Gość: elunka, *.wide-net.pl
2015/03/03 15:52:22
Pycha, robiłam już kilka razy i po prostu znikają. Doskonałe też ze serem. Dziś spróbuję zrobić część z marmoladą i część z borówkami, bo się uchowały zamrożone. Obowiązkowo z lukrem :);).
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl