Blog > Komentarze do wpisu

Babka kokosowa z białą czekoladą

To ostatnia babka przed Świętami. Tak mnie kusiła tymi mielonymi wiórkami kokosowymi że MUSIAŁAM ją upiec. Oczywiście wiórki zostały zmielone w ilości pozwalającej na częściowe wyjedzenie... Pachniało nieziemsko! W oryginalnym przepisie jest likier amaretto ale ja zastąpiłam go malibu. Jeżeli jednak zamienimy wiórki kokosowe na mielone migdały to amaretto będzie jak najbardziej na miejscu. Możemy też zostawić i wiórki i amaretto jak zrobiła to Usagi. Pełna dowolność. Jestem przekonana, że w każdym przypadku babka będzie nadal zachwycała smakiem, aromatem i puszystością.

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 40 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml likieru malibu


Jajka rozdzielić i ubić białka na sztywną pianę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone wiórki kokosowe i likier malibu. Ucierać aż składniki się połączą, dopiero wtedy dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.

Formę wysmarować (tortownica z kominkiem o średnicy ok. 20 cm) masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec na dolnej półce w temperaturze 170°C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami do przestygnięcia.

Gdy babka wystygnie możemy posmarować rozpuszczoną białą czekoladą lub inną, taką jaką lubicie.


Smacznego :)


Wydrukuj przepis

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki"


 

wtorek, 19 kwietnia 2011, myniolinka
Tagi: czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/19 18:47:12
Jak patrze na Twoje zdjecia to sie prawie poslinilam! Uwielbiam takie babki - widac, ze nalezy do tych bardzo wilgotnych, puszystych i przepysznych!
Mniam!
Pozdrawiam serdecznie ; )
-
2011/04/19 19:15:46
Kokosowe wypieki uwielbiam - notuję przepis :)
-
2011/04/19 19:36:56
pysznie wygląda i na pewno tak też smakuje!
-
2011/04/19 20:39:41
wygląda przepysznie. pewnie jest pyszna z tymi kokoskami. Mnie coś ostatnio babki z zakalcem wychodzą :(
-
2011/04/19 21:07:55
Jaka puszystość wielkanocna! :) Przepiękna. Ja się do mojej zabiorę jutro.
-
2011/04/19 21:13:47
Ja mam wielką ochotę na tę babkę, odkąd zobaczyłam ją u Usagi, a Twoja to już w ogóle powala na kolana, Ja wybieram wersję mega migdałową....
-
2011/04/19 21:18:24
A to ja ją sobie upiekę, ale już po Świętach ...bo tez mnie zaintrygowała ...no i na pewno duży wpływ na to miały twoje zdjęcia:) babeczka jak widzę jest bardzo puszysta:) ...a ja dodatkowo kocham kokos:) pozdrawiam
-
2011/04/19 21:29:20
Wspaniała babka, i ten kokos... mniam!!, wygląda świetnie
-
2011/04/19 21:47:53
Cudowna i ta czekolada, ach
-
2011/04/19 21:57:06
Cudownie wygląda. A kokosowe wypieki to ja uwielbiam. Babeczka wygląda na wilgotną i bardzo pyszną. Lubię takie :)
-
2011/04/20 00:50:06
Do tego kubek kakao i nic więcej do szczęścia nie byłoby mi potrzebne... przepięknie wygląda ten wypiek... Jestem prawdziwą amatorką babek:)
-
2011/04/20 11:15:20
Wyglada pieknie, uwielbiam ciasta z kokosem!
-
2011/04/21 10:37:56
Maggie dziękuję!
Soul_Kitchen ja wolałabym z kubkiem kawy :)
Majanko ostatnio jestem zafascynowana mielonymi wiórkami kokosa... mogłabym je jeść i jeść... :)
Kabuniu nie wzdychać tylko piec :)
Bułeczko dziękuję :) smakuje też nieźle :)
Jolu wpisz na listę bo jest tego warta :)
Pati tak myślałam:)
Kuchareczko niech Ci się upiecze!
Darki ja też się bałam babek... robiłam je szybko i bez zastanowienia... a dużą rolę odgrywają np. składniki wcześniej wyjęte z lodówki żeby się ogrzały... wszystko musi mieć temp. pokojową
Zauberi oj tak :)
Grażynko notuj, notuj :)
Mysiu i pyszna, i wilgotna, i puszysta... :)
-
2011/04/21 20:26:07
kokos... biała czekolada... To, co lubię ;) wygląda tak apetycznie! :)
-
2011/04/22 00:39:35
Kolejna pyszna babka:) aż ślinka cieknie:)
-
2011/04/23 17:15:24
piękna jest ta babka...;)
-
Gość: kredka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/26 19:46:46
ta babka jest wspaniała!
Zrobiłam ja na Wielkanoc, po prostu pycha!
Dziękuję za przepis ;)
-
2011/05/04 12:51:10
jaka piękna babka!i do tego kokos z biała czekoladą!co ja bym dała za kawałeczek!!!!
-
2013/03/08 02:24:58
Wyglada tak pyszne, ze będę ja jutro piec-:) dziękuje za przepis,
-
Gość: nukla, *.bielskobiala.vectranet.pl
2016/06/05 14:55:53
Próbowałam zmielić kokos do babki i zepsułam maszynkę, mam zatem pytanie - kupujesz zmielony kokos czy mielisz sama ?
-
2016/06/05 15:09:57
Mielę sama
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/07 17:38:07
pyanko: jak z wilgotnością ciasta po upieczeniu, nie jest suche? można zastąpić masło margaryna do pieczenia ?
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl