Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe baranki z brzoskwiniami

Na blogach roi się już od świątecznych przepisów. Jest w czym wybierać... Prawie codziennie mój plan wielkanocnego menu przeobraża się w gruzy... Zawsze coś nowego wynajdę i teraz już sama nie wiem co będę piekła... Jedno jest tylko pewne - będzie sernik i babka. Ale jaki sernik, jaka babka... tego nie wie nikt :) Ustalenia telefoniczne z Siostrą trwają ale Ona ma ten sam problem więc chyba przed Świętami pójdziemy na żywioł i będzie niespodzianka :)

Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na drożdżowe baranki. Pyszne, pachnące, mięciutkie z kokosową kruszonką i brzoskwiniami. Smakują rewelacyjnie na ciepło i równie dobrze (co nie często się zdarza z drożdżowym ciastem) na drugi dzień. No i czy nie wyglądają uroczo? :-))

Przepis z "Wielkiej księgi ciast" KDC


Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 300ml mleka
  • 100g cukru
  • 50g masła
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych (zmielonych)
  • 100g masła
  • 200g mąki
  • 100g cukru

Ponadto:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania baranków
  • kilka rodzynek

Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki.

Mąkę przesiać do miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wlać przygotowany rozczyn. Posypać z wierzchu odrobiną mąki. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia.

Do wyrośnietego rozczynu wlać ciepłe mleko, dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, cukier oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto (przynajmniej 20 min.) aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odstawało od ręki. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

W czasie gdy ciasto spokojnie rośnie możemy zrobić kruszonkę. Masło, wiórki kokosowe, cukier i mąkę zagnieść formując kulę.

Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w plasterki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Wycinać z niego baranki. Układać je na blasze w pewnej odległości od siebie. Na każdym baranku układać kilka plasterków brzoskwini i rozkruszyć ciasto (kruszonkę). Rodzynki podzielić na części i powtykać barankom jako oczy.

Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować baranki (główkę i części bez kruszonki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C na najniższą półkę i piec ok 15 min.



Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne smaki"




piątek, 15 kwietnia 2011, myniolinka
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/15 20:11:41
Ciekawy pomysł,... pięknie wyglądają te baranki..
-
2011/04/15 20:19:10
wyglądają bardzo uroczo (:
-
2011/04/15 20:38:59
Myniolinko ależ cudeńka :) Zazdroszczę tego klimatu świątecznego ;) U mnie od jutra przeprowadzka więc nie wiem kiedy zacznę myśleć o Świętach, a tak już bym chciała :)
-
2011/04/15 20:44:27
jakie cudne!
-
2011/04/15 20:51:36
Myniolinko one wyglądaja po prostu nieziemsko:)
-
2011/04/15 21:12:21
Słodziutkie :)
-
2011/04/15 21:23:25
Słodkie i urocze baranki!
-
2011/04/15 21:34:54
Śliczne!!
-
2011/04/15 21:54:40
jakie sliczne:)
-
2011/04/15 22:19:14
Wspaniałe baranki. Niestety nie mam takiej foremki, a szkoda mi kupować na jedną Wielkanoc. Obawiam się zresztą, że w Wielkanocnej sernikowej euforii barany nie doczekałyby się swoich konsumentów.

A pomysł z kruszonką-runem kapitalny!
-
2011/04/15 23:00:48
O jejku, jakie one są śliczne! urocze baranki!:)
-
2011/04/16 07:41:31
bardzo gustowna forma ,a i pewnie smak wspaniały
-
2011/04/16 08:00:12
Cudowne te Twoje baranki, idealnie na swieta! Moze i ja zrobie je w tym roku?!
Wyszly Ci przeslicznie! : )
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego weekendu ; )
-
2011/04/16 11:07:15
Piękne są :)
-
2011/04/16 14:35:09
Ach, gdybym tak takie rzeczy potrafił robić, ale zostawiam je innym. Pozdrowienia.
-
2011/04/16 14:59:21
śliczne.
-
2011/04/16 16:31:25
Bardzo dziękuję za ciepłe komentarze! wiedziałam, że baranki Wam się spodobają :)

nie korzystałam z formy w kształcie baranka... córka narysowała mi szablon na tekturze, wycięłam i za jego pomocą wycinałam baranki:) nie trzeba specjalnie kupować foremek :)

słonecznego weekendu!
-
2011/04/16 18:35:00
jejku jakie piekne...;) super pomysł
-
2011/04/16 19:47:46
Śliczne! Mój Synek będzie zachwycony - upiekę:) Pozdrawiam!
-
2011/04/16 20:35:27
Piękny świąteczny akcent na stole, baranki prezentują rewelacyjnie !:)

Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/04/17 13:08:00
Jakie przesliczne! :)
-
2011/04/18 15:10:01
ja mam podobny przepis na baranki, a twoje wyglądają bosko
-
2011/04/18 21:07:34
U Ciebie też przepysznie i bardzo świątecznie,
śliczne baranki
pozdrawiam :)
-
2011/04/19 08:11:03
Jakie świetne!
-
2011/04/22 00:38:31
Cudowne te baranki, bardzo pomysłowe:) Małe arcydzieła:)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl