Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne ciasto z dynią

Po raz pierwszy przytargałam do domu dynię. Głównie za namową córki, która męczyła mnie o dyniowe ciasto już od co najmniej 3 lat... Jadła takowe w przedszkolu i głęboko utkwiła jej ta chwila w pamięci:) Czy za sprawą smaku? Raczej nie bo jak spytałam to wiedziała tylko że było dobre. Za to całe opowiadanie było na temat samego wykonania. Dla przedszkolaka upieczenie ciasta to nie lada wyzwanie a dla całej grupy przedszkolaków... Może lepiej tego nie wiedzieć :-))

Dynia została przerobiona na puree, które zamroziłam i czekam teraz na odpowiednią okazję, żeby je wykorzystać... Czekam, aż pojawi się przepis który powali mnie na kolana i oszołomi moje kubki smakowe. Czekam...

Póki co zapraszam na korzenne ciasto z kawałkami czekolady. Pachnące piernikiem. Idealne na długi jesienny wieczór z kubkiem kakao i dobrą książką (tudzież gazetą...).

Oryginał przepisu znajdziecie tutaj, ja podaję ze swoimi zmianami.

 

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 240 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 425g puree z dyni*
  • 260g mąki pszennej
  • 50g otrąb pszennych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Ponadto:

  • 100g czekoladowych groszków (lub posiekanej czekolady)
  • garść płatków migdałowych

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlać olej i ekstrakt z wanilii. Następnie dodać puree z dyni i wszystko razem dobrze wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki sypkie. Dodać do masy jajeczno-dyniowej i szybko zamieszać (tylko do połączenia się składników). Na koniec dodać groszki czekoladowe i płatki migdałów.

Przełożyć ciasto do formy o śr. 25cm i piec w temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka)

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • 6 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (1 łyżka). Resztę składników zagotować.
Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącej masy czekoladowej i mieszać aż się rozpuści. Wystudzić.

Gotową polewą polać ciasto.

*puree z dyni: dynię umyć, pozbawić miąższu, pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez ok 20 - 30 min. Miękką dynię pozbawić skóry i rozgnieść blenderem na gładkie puree


Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Ciasto wędruje do "Festiwalu dyni" który organizuje Bea




sobota, 29 października 2011, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: n i k a, *.sta.asta-net.com.pl
2011/10/29 09:55:01
Dynia + przyprawy korzenne =Twoje ciasto musi być pyyyszne!
ostatnio wręcz buszuję po blogach i szukam dyniowych inspiracji.
Mnie osobiście z nóg zwaliły dyniowe placuszki -rewelacja. Jeśli masz ochotę -zapraszam na mój blog :)

madcoconut.blogspot.com
-
2011/10/29 10:25:55
Wyglada rewelacyjnie! Jeszcze nigdy nie robilam ciasta z dynia, ale musze to nadrobic :) ciasto w tej polewie czekoladowej sprawia, ze dostaje napadu slinotoku!

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2011/10/29 11:23:06
z ta polewa wyglada naprawde cudnie i jakie musi byc pyszne:)
-
2011/10/29 11:58:27
aż czuję zapach :)
-
2011/10/29 13:26:23
pyszne musiało być, a jak musiało pachnieć cudownie
-
2011/10/29 15:37:36
Zauberi pachniało cudnie :)
Monami to wszystko przez te przyprawy :)
Aga było pyszne!
Saro wszystko przed Tobą... ja się zbierałam parę lat żeby swoje pierwsze dyniowe poczynić :)
Nika ja niestety obawiam się, że u mnie w domu placuszki by nie przeszły... no chyba, żeby nie widzieli z czego robię :) sama za to nie pogardziłabym :)
-
2011/10/29 16:02:33
Pięknie Ci się upiekło!
Znam ten przepis i piekłam to ciasto.
Jest pyszne.
A w dyni jestem zakochana od dawna.
Amber
-
2011/10/29 16:50:51
Jakie cudne to ciacho i polewa tak błyszczy,że kusi, ach kusi !:)
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2011/10/29 17:40:45
Ciasto wygląda, rzeczywiście, bardzo piernikowo. A dynia ma w ogóle szerokie zastosowanie, nie mówiąc już o lampionach świąteczno- halloweenowych!
-
2011/10/30 10:12:50
dyniowe ciasta uwielbiam ,a to z czekoladą na wierzchu wygląda zabójczo
-
2011/10/30 10:52:26
Wygląda pysznie, a z tą czekoladą na wierzchu to już dosłownie-bajecznie!:-)
-
Gość: Kasiak, 80.51.149.*
2011/10/31 08:18:59
Upiekłam. Rewelacja, dyni miałam tylko 250 g ale nie zaszkodziło to wypiekowi. Dziękuję
-
2011/10/31 20:03:53
Kasiu bardzo się cieszę! :-)) pozdrawiam ciepło!
-
2011/10/31 21:53:23
Porywam kawałek, jeśli jeszcze cokolwiek zostało z tego przepięknego ciacha!! :)
-
2011/11/02 12:49:02
Cudnie wygląda! A z tą polewą... Rozkosz!
Pozdrawiam
Asiek
-
2011/11/03 20:15:36
no tak mogłam się domyśleć że to będzie coś z dynią skoro trwał festiwal dyni ha ha ha pozdrawiam:)
-
2011/11/14 19:11:26
Ja już znalazłam takie, które oszołomiło moje kubki smakowe:) ....ale Twoje też zapiszę ..bo pysznie wygląda:)
-
2011/11/15 22:37:17
Ciasto wygląda boskoooo, a ta polewa jak z bajki .... SUPER !:)
-
2011/12/06 18:10:24
Nie mogę przestać wpatrywać się w tą polewę.......ach..... :D
-
Gość: alina, *.pz3-cs1.espol.com.pl
2012/09/11 12:11:07
W całym domu unosi się cudowny zapach .Ciasto pięknie wyrosło ijest pyszne.
-
2012/09/11 20:30:01
Super! cieszę się, że smakuje :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl