Blog > Komentarze do wpisu

Babka z orzechami i syropem klonowym

Miało być chałwowo... Nie będzie. Ani dzisiaj ani jutro... Nie będzie też chleba z sezamem i selerem... Mąż wykasował wszystkie moje zdjęcia. Te niepublikowane. Tak szczerze mówiąc to nawet pisać mi się odechciało. Obiecałam jednak, że dzisiaj będzie wpis to słowa dotrzymuję.

Może na Waszym świątecznym stole zagości babka z pysznym nadzieniem orzechowym? W naszym domu tradycji pieczenia bab i mazurków nie było. Mało tego - nadal nie ma... Babkowy szał dopada mnie zawsze w okresie przedświątecznym. Na każdym kroku można wtedy spotkać przepisy na przeróżne baby i babeczki. Kuszą piękne zdjęcia i opisy. No i ja tu nie piec? Ostatnio upiekłam dwie: tą, którą dzisiaj Wam pokazuję i kawowo-chałwową (tą niestety musicie obejść się smakiem bo do Świąt powtórki nie przewiduję). Która skradła moje serce i zawładnęła podniebieniem? Chyba jednak chałwowa... Domownicy z kolei zjadali się tą z nadzieniem orzechowym. Wszystko jak widać rzecz gustu:) 

W babce ograniczyłam ilość cukru i zamieniłam orzechy pekan na laskowe. Całość całkiem sympatycznie z sobą współgrała. Babka nie należy do gatunku "mokrych i ciężkich" nie jest jednak zbyt such ze względu na lepkie nadzienie orzechowe. Pachnie tak kojąco i domowo, że kawa w jej towarzystwie to najlepszy relaks po ciężkim dniu.

Źródło przepisu: "Kuchnia" N. Lowson

Nadzienie:

  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g orzechów laskowych, grubo posiekanych (można zastąpić orzechami włoskimi lub pekanami)
  • 125 ml syropu klonowego


Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml crème fraiche albo gęstej kwaśnej śmietany

Ponadto:

  • cukier puder dekoracji ciasta

 

Nadzienie:

Mąkę i masło utrzyj widelcem, aż otrzymasz mieszaninę, która będzie przypominać kruszonkę. Dodaj cynamon, orzechy i syrop klonowy; dokładnie wymieszaj, żeby powstała lepka sprężysta pasta. Na czas przygotowania ciasta odstaw pastę na bok..

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Utrzyj masło z cukrem (przy pomocy miksera) na białą i puszystą masę. Dodaj łyżkę sypkich składników i jedno jajko, dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejną łyżkę mąki i drugie jajko - utrzyj. Dodaj  resztę mąki, cały czas mieszając, a na koniec dołóż crème fraiche albo kwaśną śmietanę Ciasto powinno być dość gęste.
Do natłuszczonej foremki (jeżeli pieczesz w silikonowej to natłuszczać nie trzeba) nałóż ponad połowę ciasta. Rozprowadź je wzwyż po ściankach i wokół tulejki pośrodku formy.
Nałóż ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryj je pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika rozgrzanego do temp 180°C na 40 min

Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu ( jeżeli wbijesz w lepkie nadzienie to pozostanie ono na patyczku), odstaw ciasto w foremce na 15 min. do ostygnięcia na metalową kratkę, a następnie za pomocą małej łopatki oddziel ciasto od foremki, nie zapominając o tulejce pośrodku i wyłóż ciasto na metalowa kratkę.

Kiedy całkowicie ostygnie oprósz je cukrem pudrem.

 

 

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

czwartek, 29 marca 2012, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/29 22:42:03
ależ ona wygląda!
a to nadzienie? babka jak z bajki!
-
2012/03/29 22:49:50
Babka piękna. Musi cudownie smakować.
A wypadki/przypadki komputerowe się zdarzają, niestety. Znam kogoś, komu wcięło 90% pracy magisterskiej. Dlatego ja wszystko trzymam w dwóch kopiach ;)
Pomyśl pozytywnie, masz okazję ponownie zrobić tamte przepisy i znów zachwycić się smakiem tamtych potraw.
Pozdrawiam!
-
2012/03/30 00:28:13
nigdy nie próbowalam takiej wersji babki, ale musi byc pyszna ;)
pozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
-
2012/03/30 00:45:24
ale świetna jest ta babka :))))
-
2012/03/30 06:11:59
Fajna babeczka:)
-
2012/03/30 06:52:29
Pięknie się prezentuje ta babeczka. Fajne nadzienie. Z pewnością by mi posmakowała:).
U mnie w rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków,ale ja ją zapoczątkowałam i moja mama tez teraz piecze mazurki:)
Pozdrowienia
-
2012/03/30 09:12:09
Cudowna, z pięknym wnętrzem...
-
2012/03/31 00:19:41
Wow, co za wspaniały wypiek Asiu, jadę do Ciebie na kawę ;),buziaki:*
-
2012/03/31 08:05:40
Pomysłowa ta babeczka:) ....pięknie wyglada:) a na Męża sie nie złośc ....na pewno ładnie przeprosił:) ....i będe czekała na chałwową babke:)
-
2012/03/31 17:35:46
wyglada oblednie pysznie! ;)
-
2012/04/01 10:02:23
Mysiu :)
Jolu złość już przeszła... na szczęście dużo tych zdjęć nie było :)
Justynko zapraszam :)
Pati to co najpiękniejsze zawsze jest ukryte :)
Majanko w tym roku moja siostra postanowiła że jeden zrobi. Tak na próbę :) może tez zapoczątkuje nową tradycję :)
Iza, Wiosenka dziękuję w imieniu babki :)
Szana czyli wszystko przed Tobą :)
Usagi na szczęście to tylko dwa wypieki... inne zdjęcia miałam jeszcze w aparacie :) czyli nie ma tego złego...
Karmelitko :-))
-
2012/04/01 15:24:02
Szkoda tych zdjęć...Na pocieszenie - mój J.zgubił mi kartę ze zdjęciami z brazylijskiej dżungli.A były niesamowite.
Przebolałam.
Babka wyśmienita!
Amber
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2012/04/04 20:53:18
Baba wygląda przepysznie- jakie ciekawe nadzienie!
Mam taką fajną formę do bab- muszę z niej wreszcie skorzystać.:)
-
2012/04/09 20:18:47
ale fajniutka...
-
2012/04/20 21:31:06
Ale piękna babka..muszę zrobić..dziękuję za udział w akcji..
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl