Blog > Komentarze do wpisu

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem (na zakwasie)

Świat jest piękniejszy kiedy za oknem świeci słońce... Ptaki wyśpiewują swoją melodię, forsycja kwitnie aż miło, rabarbar kiełkuje, dzień jest coraz dłuższy... Pięknie jest! W miniony weekend piękno miało również  zapach chleba. Czasami niewinne pytanie potrafi zdziałać cuda i zjednoczyć w trzech różnych kuchniach, na trzech krańcach Polski trzy różne osoby. Mimo różnic terytorialnych (tudzież innych nie wymienionych...) osoby te mają jednak wspólny mianownik - jest nim miłość do pieczenia! Czy z takiego połączenia mogło wyjść coś kiepskiego? Czy ktoś może powiedzieć, że wspólne pieczenie nie jednoczy? Czy podczas pieczenia nie można poznać wielu wspaniałych ludzi? Jeżeli chociaż na jedno z wcześniejszych pytań twoja odpowiedź brzmiała TAK to znaczy, że jeszcze musisz dojrzeć do tej miłości:)

Po raz kolejny uświadomiłam sobie, że wspólne pieczenie to jest TO! Podekscytowanie, ciekawość... Czy dobrze zrobiłam, że nie dałam całej wody? Czy niesforny bochenek utrzyma pion czy leniwie rozleje się na boki? Bardzo jestem ciekawa jakie bochenki wyszły u współtowarzyszących w pieczeniu Kasi i Basi. Osobiście od wczoraj jestem zakochana w tym chlebie i już dokarmiłam zakwas na kolejne bochenki. Tak, tak bochenki - tym razem upiekę dwa.  Spróbuję je upiec w formie, żeby były wyższe. Poza tym nic innego zmieniać nie zamierzam. Tak pachnącego chleba z mięciutkim wnętrzem i cudnie chrupiącą skórką dawno nie jadłam! Jedyne na co trzeba uważać, to stopniowe dodawanie wody. Ja dodałam tylko pół porcji przewidzianej w przepisie i to w zupełności wystarczyło. Wszystko zależy od hydracji zakwasu, użytej mąki i soczystości jabłek. Jeżeli ciasto mimo wszystko będzie się zbyt kleiło do rąk można podsypać niewielką ilości mąki. 

Dziękuję jeszcze raz Dziewczynom za wspólne pieczenie! Efekty naszej współpracy możecie podziwiać również u Kasi na blogu "Smaki i aromaty" oraz u Basi na blogu "Mozaika życia"

Źródło przepisu: Smaki i aromaty, zamieniłam tylko zakwas pszenny na żytni i dałam więcej soli :)


Składniki:

  • 50g płatków owsianych (takich na owsianke, nie mogą być to płatki błyskawiczne)
  • 100g wrzącej wody
  • 200g startych jabłek
  • 50g wody (20 st.C) ( dobrze jest wodę dodawać partiami)
  • 100g zakwasu żytniego
  • 3/4 łyżeczki świeżych drożdży (lub 1/4 łyżeczki drożdży suchych)
  • 250g mąki chlebowej pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko
  • płatki do posypania bochenka (opcjonalnie)


Płatki zalewamy wrzącą woda, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

W misce mieszamy starte jabłka, zakwas, drożdże i część wody. Jesli ktoś używa drożdży suchych należy je uprzednio rozpuścić w cieplej wodzie i zostawić na 10-15 minut (aktywacja drożdży). Całość wymieszać i dodać namoczone płatki.

W drugiej misce wymieszać mąkę i sól.

Połączyć sypkie składniki z mokrymi i całość wymieszac, aż składniki się połączą. Jeżeli zachodzi potrzeba dodać pozostałą wodę. Ja zużyłam tylko połowę podanej w przepisie ilości. Jak twierdzą eksperci wszystko zależy od hydracji zakwasu i rodzaju mąki (a także soczystości jabłek). Przykryć i zostawić na 10 minut.

Na lekko naoliwiony blat wyjmujemy ciasto i wyrabiamy przez 10 sekund. Formujemy kulę i wkladamy do czystej, lekko naoliwionej miski na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyjmujemy na blat, zagniatamy i wkladamy do miski. Przykrywamy folią i zostawiamy na 1-2 godziny w ciepłym miejscu - ciasto ma podwoić objętość. Można ciasto złożyć raz w trakcie rośnięcia. 
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, formujemy okrągły (lub podłużny jak kto woli) bochenek, wkładamy do koszyka zlaczeniami do góry, przykrywamy folią i zostawiamy na 1,5 godziny.

Piec nagrzewamy do 210°C. Gdy chleb podwoi swoją objętość, przenosimy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy glazurą z jajka i ewentualnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 °C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Chleb ma być bardzo rumiany i popukany od spodu wydać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.


Smacznego :)

 

 Wydrukuj przepis

poniedziałek, 26 marca 2012, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/26 18:16:09
Ale Ci piękny wyszedł! mój płaski jak naleśnik bo oczywiście przesadzilam z wodą, ale i tak wyszedł pyszny, cieszę się że Ci smakował i mam nadzieję na jekieś następne chleby pieczone w Waszym towarzystwie, bo bardzo miło się z Wami piecze:)))
Dziękuję za wspólną zabawę w kuchni i pozdrawiam:)
-
2012/03/26 18:19:35
Kasiu na mnie możesz liczyć! Już się nie mogę doczekać :) pieczenie chlebów wciąga...
-
2012/03/26 18:26:10
Jaki piekny- musze wyprobowac!
-
2012/03/26 18:26:11
Zjadłabym kromeczkę:)
-
2012/03/26 18:36:42
Piękny chlebek, cudowne dziurki, a z jabłkami chleba jeszcze nie piekłam :)
Takie wspólne pieczenie to fantastyczne doświadczenie :) Pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/03/26 18:46:45
Jak pięknie wypieczony masz chlebek! A i wachlarzyk kromek bardzo malowniczy ;)
Bardzo dziękuję za wspólne uruchomienie piekarni i też liczę na więcej!
Pozdrawiam :)
-
2012/03/26 19:01:12
Jaki piękny i rumiany!
-
2012/03/26 19:18:43
Śliczny jest ten chlebuś!:)
-
2012/03/26 19:42:49
wygląda przepysznie!
-
2012/03/26 22:57:38
nie ma to jak wspólne pieczenie -chleb idealny
-
2012/03/27 17:25:13
Ja też uwielbiam takie wspólne pieczenie:) teą wymianę maili czy wiadomości:) ...a chlebuś udał Wam się przedni ....ma cudowne dziury ...taki miąższ uwielbiam:)
-
2012/03/29 14:08:31
jak ja Wam zazdroszą tych chlebów,....cudny jest
-
2012/03/29 22:32:38
Iza nie ma co zazdrościć tylko następnym razem przyłączyć się dopieczenia :)
Jolu nie ma to jak dreszczyk emocji i zacieśnianie więzi prawda? :)
Margo oj tak! dzięki :)
Aga a jak smakuje...
Majanko i śliczny i pyszny :)
Pati szkoda, że zdjęcia nie oddają chrupkości :)
Basiu już się nie mogę doczekać kolejnego spotkania :)
Pokrzywko a to wszystko przez pogaduchy na FB... będę o Tobie pamietała następnym razem to może się przyłączysz co?
Wiosenko to częstuj się :)
Kartoflana koniecznie!
-
2012/03/31 00:23:30
Chleb wyszedł Ci mega apetycznie, chyba porwię kawałek na śniadanie :)
-
Gość: kajtek, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2013/10/19 16:36:53
Czy można go upiec w keksówce?
Chlebek przepiękny!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl