Blog > Komentarze do wpisu

Bułki pszenno-orkiszowe (na zakwasie)

Czy może być coś lepszego niż ciepłe, domowe bułki na śniadanie? Wiem, wiem... zaraz powiecie, że nawet perspektywa pysznego śniadania nie wyciągnie Was z łóżek, żeby skoro świt zagniatać ciasto... Ja Wam powiem, że nawet jak wstaniecie o bardzo nieprzyzwoitej porze to w ciągu pół godziny wyczarujecie na śniadanie ciepłe bułki. Jest tylko jeden warunek - dzień wcześniej wieczorem zagniećcie jednak to ciasto :)

Z przepisu wychodzi ok. 10-12 bułek. W zależności czy lubicie mniejsze czy trochę większe. Bez względu na wielkość bułki wychodzą pyszne! Chrupiące, pachnące cudnie, ze sprężystym miąższem i charakterystycznym posmakiem zakwasu. To kiedy u Was bułki? Na śniadanie czy raczej na kolację?

Przepis z Pracowni wypieków

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału (może też być mąka pszenna razowa)
  • 170-200 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży (5g)
  • 2 łyżki pestek dyni 

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo(!)* wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy**
Piekarnik nagrzać do 220 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. 
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.


* mąkę dodawać stopniowo zwracając uwagę na gęstość ciasta. Wszystko zależy od konsystencji dodanego zakwasu. Ciasto na bułki powinno się łatwo formować ale musi pozostać raczej luźne.

** w tym momencie można je schować na noc do lodówki (przykryte folią spożywczą)a rano wyjąć, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20min a następnie piec jak wyżej.

Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Usagi:

                                                                          

 Wydrukuj przepis

sobota, 12 maja 2012, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/12 10:23:17
piękne! zdrowe, domowe, najlepsze!!!
-
Gość: Justa, *.adsl.inetia.pl
2012/05/12 10:39:09
Drożdże są konieczne ?
-
2012/05/12 11:13:19
Piękne te bułeczki. Koniecznie do spróbowania :)
-
2012/05/12 14:12:40
Poproszę kilka bułeczek:)
-
2012/05/12 15:11:55
Ależ pięknie wyglądają!:)
-
2012/05/12 17:56:52
Wspaniale buleczki i piekne zdjecia ;*
-
2012/05/12 20:40:20
Piekne bułeczki i bardzo zdrowe :)
-
2012/05/12 21:30:47
Pięknie wyglądają, taką bułeczkę z masełkiem to ja bardzo chętnie.
-
2012/05/13 13:05:29
Makę orkiszową mam, więc nie pozstaje nic innego jak tylko upiec bułeczki! Śliczne!
-
2012/05/13 13:09:16
Koniecznie musze je upiec, przy okazji kolejnego wypieku chleba:)
-
2012/05/13 19:19:03
Jolu czyli za tydzień? :)
Bon no rzeczywiście nie pozostaje nic innego... :)
Usagi zapraszam!
Majanko z pewnością lepsze niże te ze sklepu... nawet moje dzieci zajadały a one raczej omijają pełnoziarniste pieczywo :)
Mysiu dziekuję :)
Judi :-))
Wiosenko już się robi... zaraz wysyłam gołębia :)
Pokrzywko idealne na pokrzepienie po pracy w ogrodzie :)
Justa bez drożdży nie próbowałam... nie wiem czy nie za ciężkie ciasto jak na sam zakwas... jeżeli masz mocny zakwas to zawsze możesz spróbować pominąć drożdże. Napisz tylko jak wyszło :)
Mojeprzetwory święta racja!
-
2012/05/13 22:24:44
to kiedy mogę wpaść do Ciebie na takie smakołyki? blisko mamy do siebie:) pozdrawiam
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl