Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z rabarbarem i sosem toffi

Co roku na wiosnę wpadam w rabarbarowy szał... Staram się wykorzystać maksymalnie ten krótki sezon, kiedy różowe (tudzież zielone) łodygi kuszą na straganach i czy sklepowych półkach. Moja głowa i w tym roku jest pełna pomysłów. Postaram się je wszystkie zrealizować i nie straszny mi będzie brak czasu bo rabarbarowym łodygom mogę poświęcić nawet noc :) Dzisiejsze ciasto wyszło doskonale chociaż nic na to nie wskazywało... Po pierwsze - ucierane ciasta mnie nie lubią i zazwyczaj nie wychodzą, po drugie- nie wyciągnęłam składników z lodówki żeby się wcześniej ogrzały a jak wiemy najważniejsze, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Cóż... chyba los był dzisiaj dla mnie łaskawy :) A jak pachniało... Cudny maślany zapach kruszonki grał pierwsze skrzypce. Nawet sos do ciasta, który powstał z lenistwa zawładnął naszymi sercami i już mamy tysiąc pomysłów jak go wykorzystać. Czego by nie mówić to był dobry dzień :-))

Inspirowałam się tym przepisem, sos wymyśliłam sama

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki miękkiego masła (ok.30g)
  • 160g drobnego cukru
  • 225g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200ml maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli mieszamy. Wsypujemy porcjami na przemian z maślanką do utartej uprzednio masy maślanej.

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła

Masło rozpuszczamy i jeszcze ciepłe łączymy z mąką i cukrem.

Sos toffi:

  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 20 dkg cukierków krówek

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy krówki i podgrzewamy cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukierków.

Ponadto:

  • 300g rabarbaru pokrojonego w 1cm kostkę

Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (35x12cm). Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką. 

Pieczemy w temp. 170°C przez 45-50min (do suchego patyczka). 

Lekko przestudzone podajemy z sosem toffi.

 


 


Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Usagi i Olcika:

                                                                          

 Wydrukuj przepis

poniedziałek, 14 maja 2012, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/14 00:24:06
apetyczne ciasto i ten sos mniammmm
-
Gość: mojetworyprzetwory@op.pl, *.limes.com.pl
2012/05/14 00:30:27
Przepysznie i przepięknie!!!
-
2012/05/14 08:09:28
ten sos jest obłędny! :)
-
2012/05/14 08:30:17
świetne połączenie :), trzeba poszukać rabarbaru
-
2012/05/14 09:00:11
Mój mąż byłby zachwycony, połączenie kwaśnego rabarbaru z sosem toffi - to musi być pyszne :-)Pozdrawiam
-
2012/05/14 09:07:51
Mniam! Ale pysznosci ;D
-
2012/05/14 09:14:45
Ostatnie zdjęcie jest rewelacyjne. Ten sos kusi ;)
-
2012/05/14 09:59:29
Ciasto takie jak lubie, a ten sos mnie oczarowal.
-
2012/05/14 15:09:16
Bardzo lubię rabarbar w ciastach, ma idealny smak do wypieków, by nie były za słodkie :)
-
2012/05/14 15:31:03
Nowy pomysł, z sosem toffii, ciekawe! A przy okazji zainspirowałaś mnie by zrobić toffii dla Alergika:)
-
2012/05/14 17:37:51
te ostatnie zdjecie ..... mniami:) zjadłabym zawartosć tego dzbanuszka sama i jeszcze bym kawałkiem ciasta zagryzła:)
-
2012/05/14 19:04:59
Zaraz będę chyba ostatnią, która nic z rabarbarem jeszcze nie upiekła :) Czas w końcu to nadrobić :) Tym bardziej że ze wszystkich ucieranych ciast lubią mnie chyba tylko te maślankowe :)
A Twoje ciacho wygląda zabójczo pysznie i jeszcze ten sos. Bardzo fajne połączenie :) Pozdrawiam ciepło :)
-
2012/05/14 20:39:42
Asiu, już dawno do Ciebie nie zaglądałam, a tu same smakołyki. Twoje ciasto podbiło moje serce, chętnie go upiekę, ale z tym sosem, bo duet zasługuje na mocne brawa.

Ps. Jestem w trakcie przeprowadzki :), brak mi czasu na wszystko, pozdrawiam Cię cieplutko !:)
-
2012/05/14 20:50:45
Jejku, jakie piękne zdjęcia! Cudowne to ciasto no i ten sos. Jak to musi smakować bosko!:)
-
2012/05/15 12:50:42
O matko... ślinotoku dostałam :)
-
2012/05/16 19:30:05
Bardzo Wam dziękuję za ciepłe komentarze! Rzeczywiście ciasto i sos tworzyły zgrany duet ale muszę przyznać, że sos rewelacyjnie smakuje wyjadany ukradkiem z dzbanuszka :)
Wkrótce kolejna odsłona rabarbarowego wypieku. Tym razem w wersji ciemnej :)
-
2012/05/17 07:57:31
Jestem nim zachwycona! A ten sos!? mmmmmm!:)
-
2012/05/20 17:04:34
Ten dzbanuszek na ostatnim zdjęciu to tortura :) Wygląda wspaniale. Ciasto też, ale ten dzbanuszek...
-
2012/05/20 19:24:31
o kurcze ale mi smaka narobiłaś... a jeszcze do tego ten sosik.. mniammmm
Pozdrawiam
www.shiraja.blogspot.com
-
2012/05/20 20:30:43
Słodkie i kwaśne razem to tak jak kobieta i mężczyzna :)
-
2012/05/26 07:45:48
To złociste jest cudne...No to teraz będę miała dylemat....Dobrze,że rabarbar rośnie aż do jesieni :)
-
2012/07/22 13:46:28
ślinka cieknie na sam widok tego ciasta i sosu toffi.
ps: dziękuję pięknie za Twój udział w akcji rabarbarowej:*!
-
2012/07/22 20:49:09
Olciaku to ja dziękuję! rabarbarowej akcji nie omijam :-))
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl