Blog > Komentarze do wpisu

Keks imbirowy z rabarbarem

Tak, tak... znowu z rabarbarem :) Wczoraj też miało być z rabarbarem ale łodyg miałam za mało. Jednak co się odwlecze to i tak się upiecze... Muszę tylko uzupełnić zapasy. Dzisiejsze ciasto jest dla osób lubiących mniej słodkie wypieki. Ma głęboki smak palonego cukru, ciekawą nutę imbiru i przyjemnie kontrastujące kawałki rabarbaru. Zwolenników ma raczej wśród dorosłych (dzieci wybrały ciasto z sosem toffi...). Jeżeli jeszcze nie macie tego ciasta na liście "do zrobienia" to z czystym sumieniem mogę je polecić. 

Oryginał przepisu znajdziecie u Liski

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 125 g złocistego syropu (golden syrup, syropu klonowego lub miodu)
  • 125 g melasy
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki plus tyle cukru, by obtoczyć w nim rabarbar (2-3 łyżki)

Mąkę wymieszać z sodą, imbirem i solą.

W garnuszku roztopić masło, melasę, cukier i syrop. Lekko przestudzić, wlać do mąki i dokładnie wymieszać.
Jajka rozbełtać w miseczce, dodać do masy razem z mlekiem. Wymieszać. Następnie wmieszać rabarbar.

Piekarnik nagrzać do 160 st C. Formę keksową o wymiarach 22x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 1,5 h. Ostudzić w formie.


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis 

Przepis dodaję do akcji:

                                                       

niedziela, 20 maja 2012, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/20 20:29:42
No, fajne połączenie!
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/20 21:27:28
Przepyszne ciasto! Super przepis! I bardzo apetyczne zdjęcia!
-
2012/05/20 22:36:45
Uwielbiam imbirowe smaki, musi być pyszne.
-
2012/05/20 23:13:19
O, właśnie, pamietam,ze mialam go na oku jakis czas temu. ;-)
Wspaniale u Ciebie wygląda ,mniam:)
-
2012/05/21 00:25:18
genialnie wygląda
-
Gość: Awala, *.dynamic.mm.pl
2012/05/21 10:26:01
Uwielbiam keksy! Tu rabarbar zastępuje chyba bakalie? A z tym bzem w tle na zdjęciu kolorystycznie komponuje się cudnie.
-
2012/05/21 20:28:28
Ja tam lubie rabarbarową fazę na blogach ....pysznie u Ciebie ...a połaczenia imbiru i rabarbaru jeszcze nei znam:)
-
2012/05/23 20:55:54
rabarbarowe pyszności, wcale mi nie przeszkadza, że ich tyle na blogach:) pozdrawiam
-
Gość: glodopatra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/23 23:10:17
A czy można by było zamiast melasy użyć miodu i dodać ciemnego cukru trzcinowego? Tego wilgotnego? Bo nie mam melasy a Twój keks wygląda tak pysznie...
-
2012/05/24 19:38:36
Glodopatra wydaje mi się, że w jakiś znaczący sposób nie wpłynie to na ciasto. Musiałabyś użyć dark muscovado i powinno być ok. Daj znać jak spróbujesz. Będzie to cenna wskazówka dla innych :)
-
2012/05/25 17:38:46
Alez cudowna rabarbarowa propozycja:) Pycha!:)
-
2012/05/26 07:43:49
Wilgotne, pachnące...ŁAŁ!...Właśnie się rozmarzyłam i lecę oglądać inne odsłony rabarbaru :)
-
Gość: , *.tvn.pl
2012/06/12 18:41:29
www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl