Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z rabarbarem

Pierwszy majowy wpis musiał być z rabarbarem w roli głównej. Musiał i już! To chyba nasz ulubiony wiosenny dodatek do ciast. Mój rabarbar dopiero "raczkuje" ale rabarbar mojej Mamy rozrósł się już w pokaźny krzaczek. Dobrałam się do niego i nieźle ogołociłam. Mam nadzieję, że szybko się zregeneruje i tak jak w zeszłym roku będzie nas cieszył swoim smakiem jeszcze w wakacje. Póki co zapraszam na proste kruche ciasto, przełamane lekko kwaśnym rabarbarem i rewelacyjną kruszonką. Wydrukowany przepis znalazłam u Mamy z moim odręcznym dopiskiem "ciasto kruche Bajaderki"*. A skoro jest to przepis Bajaderki to można piec w ciemno, udaje się zawsze :) Do lekko ciepłego ciasta kulka śmietankowych lodów będzie jak najbardziej na miejscu :)

*w przepisie podany był dżem truskawkowy, który należało rozsmarować na cieście przed rozłożeniem rabarbaru ale ja jego dodatek pominęłam

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszkiem do pieczenia, pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku na złoty kolor. Lekko ostudzić.

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru z wanilią

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Ponadto:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka tartej bułki

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.

Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.

Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.


 

Smacznego :)

Przepis dodaję do akcji Usagi i Olcika:

                              


Wydrukuj przepis



niedziela, 06 maja 2012, myniolinka

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, r2.limes.com.pl
2012/05/06 10:22:53
Wygląda wspaniale! Pyszności!
-
2012/05/06 11:00:29
Piękne to ciasto Myniolinko! Piękne i pyszne, a ja rabarbarowe ciasta uwielbiam.
Chyba takie upiekę, tylko kupię rabarbar ,bo mój też maleńki jeszcze.
Pozdrowienia :)
-
2012/05/06 11:14:09
uwielbiam rabarbar. bardzo bardzo :-)))
-
2012/05/06 11:23:46
Mam spory zapas rabarbaru i szukając przepisu na jakieś pyszne ciasto muszę przyznać, że chyba skuszę się na Twoje :) Kusi mnie niesamowicie :)

Miłej niedzieli :)
-
2012/05/06 14:59:27
szukałam wczoraj jakiegoś fajnego przepisu na ciasto z rabarbarem :), ale w końcu zrobiłam coś innego, Twój zapisuję bo wygląda naprawdę smakowicie
-
2012/05/06 15:37:54
Takie pyszności to ja zapisuję do zrobienia:)
-
2012/05/06 17:35:55
Piekłam w ubiegłym roku i pamiętam, że było pycha:)
-
2012/05/06 18:04:52
Od razu sobie zapisałam do zrobienia! Ależ kusząco wygląda-MNIAM!:)
-
2012/05/06 18:23:19
Judik i prawidłowo :)
Wiosenko takiego smaku sie przeciez nie zapomina :)
Dusiowa i bardzo dobrze :)
Zauberi ja ciągle szukam bo rabarbaru przywiozłam pokaźną kiść :)
Kasiu ja też mam zapas.. zaraz polecę do Ciebie po inspirację :)
Asiejko to tak jak ja :-))
Majanko mój też maleńki ale na szczęście ogołociłam krzaczek Mamy :)
Mojeprzetwory dziękuję :)
-
2012/05/06 20:25:23
ależ się zaśliniłam!!! wspaniale wygląda to ciacho:) szkoda, że jeszcze u mnie nie ma rabarbaru:((( no cóż muszę poczekać, pozdrawiam
-
2012/05/06 21:15:46
ależ wygląda pysznie.
-
2012/05/07 10:42:39
Wygląda tak apetycznie - zwłaszcza na drugim zdjęciu - że mam ochotę zaraz piec... ale nie mam rabarbaru:)
-
Gość: Awala, host-89-228-71-105.olsztyn.mm.pl
2012/05/07 11:48:35
Apetyczne ciasto i baaardzo apetyczne zdjęcia! Istne dzieła sztuki (także kulinarnej):)
-
2012/05/07 14:00:53
ja nawet i bez lodów biorę w ciemno:)
-
2012/05/07 19:47:00
chyba musze zrobic bo rabarbaru jeszcze nie jadlam oczywiscie w tym roku
-
2012/05/08 18:43:56
Iza jeszcze wszystko przed Tobą... sezon dopiero się zaczyna :)
Jolu wpadaj na kawałek :)
Awala bo się zaczerwienię...
Kass55 upieczesz jak dostaniesz :)
Drui :-))
Bernadetta dzięki!
Piegusku skoro u mnie już jest to i zaraz u Ciebie będzie... przecież my po sąsiedzku :)
-
2012/05/08 22:35:40
Widzę, że oddajesz się rabarbarowemu szaleństwu :)
-
2012/05/09 12:30:50
kruche z rabarbarem to szandarowe ciasto majowe.
Pozdrawiam i dziękuję za udział:)
-
Gość: Lizka, 79.162.134.9*
2012/05/10 09:58:22
Wygląda super! Zaraz zabieram się do robienia ;)
-
2012/05/11 11:52:12
Jakie pyszności:)
-
2012/05/12 21:38:11
Pyszności ! Koniecznie muszę kupić rabarbar, bo ślinka mi leci na widok takiego ciasta !
-
2012/05/13 19:14:20
Usagi, Olciku a to jeszcze nie koniec... w akcjach możecie na mnie liczyć :)
Lizka wyszło? :)
Abbra koniecznie :)
-
Gość: moncia, 91.237.160.*
2012/05/16 10:49:40
ja właśnie wczoraj przywiozłam od babci rabarbar i lece wypróbowac przepis. już 3 dni za mną "chodzi" to ciasto
-
Gość: Aga, user-46-113-35-201.play-internet.pl
2012/05/31 17:19:25
Sprawdziłam przepis, jest przepyszne ;)
-
2012/06/04 18:39:30
Aga ciesze sie, ze Ci smakowalo! Pozdrawiam serdecznie:)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl