Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z malinami

Mam wrażenie, że robiła je co najmniej połowa Blogerek... Skusiłam się i ja. Z "lekkim" opóźnieniem spieszę donieść, że było pyszne. Maślane ciasto, lekka pianka i orzeźwiające maliny. Możemy dowolnie zamieniać owoce w zależności od pory roku. Pełna dowolność. U mnie jeszcze malin zatrzęsienie... A u Was? Królują jeszcze letnie ciasta czy już bardziej jesienne?

Oryginał przepisu znajdziecie tutaj

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 35 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

poniedziałek, 10 września 2012, myniolinka

Komentarze
2012/09/10 20:55:53
cudownie piękne, prezentuje się lepiej niż moje rabarbarem
-
2012/09/11 07:13:32
To prawda, jest bardzo pyszne....
-
2012/09/11 07:23:14
cudnie wygląda!!! chyba wszyscy piekli to ciasto oprócz mnie
-
2012/09/11 09:05:18
Cudnie Ci wyszlo, te ciacho jest pyszne! :)
-
2012/09/11 09:09:19
Joasia, śliczne! Zdjęcia bardzo zachęcające:)U na przez kilka lat królowało z jabłkami - żadna inna wersja nie wchodziło w grę:)
-
2012/09/11 10:19:54
Ja jeszcze nie robilam, ale cos mi sie zdaje, ze bede musiala nadrobic. Piekne zdjecia!
-
Gość: Awala, host-89-228-255-173.olsztyn.mm.pl
2012/09/11 10:39:24
Oczywiście, zdjęcie ciacha- wspaniałe!
Też z malinami jeszcze nie robiłam, u mnie tego rodzaju ciasto było z aronią i musem jabłkowym.
-
2012/09/11 20:38:57
Awala nadrabiaj póki są :)
Maggie mi też się tak zdaje :-))
Ewelinko u mojej Mamy do tej pory inne niż z jabłkami nie wchodzi w grę :)
Mysiu oj prawda!
Izaa czyli należysz to tej drugiej połowy co to nadrobić muszą :)
Patiwidzę, że je znasz :)
Dusiowa oj tam, oj tam... liczy się smak przecież :)
-
2012/09/11 21:11:32
bardzo apetyczne, dziękujemy za zdjęcie! :)
-
2012/09/11 21:53:33
U mnie różnie z ciastami, bo jeszcze mam zaległe wpisy do wstawienia ;-). No,ale np dziś zrobiłam jeszcze z malinami.
A to, które widzę u Ciebie jest rewelacyjne.! Robiłam je też z innymi owocami,świetnie smakuje.
Piękne zdjęcia Myniolinko.:)
-
2012/09/12 17:45:21
Kochana to ciasto to jedno z moich naj .... uwielbiam je po prostu:) pozdrawiam
-
2012/09/13 14:36:47
Ciasto przedstawia się wspaniale, porwałabym jeden kawałek ze sobą, pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Awala, host-89-228-70-228.olsztyn.mm.pl
2012/09/20 15:25:21
Upiekłam to ciacho- pianka w środku jest pyszna! Z braku dostatecznej ilości malin, dodałam też sporo jeżyn. A surowe ciasto rzeczywście lepiej zamrozić dzień przed robieniem ciasta, bo szybko mięknie od ciepła dłoni przy tarciu. Generalnie- w smaku bardzo ciekawe ciasto i ładnie się prezentuje "w przekroju".:)
-
2012/09/23 21:03:56
super! jednak się skusiłaś :) zazdroszczę jeżyn...
-
Gość: Frenezja, public20838.xdsl.centertel.pl
2012/10/19 23:16:54
a czy jest konieczność podpiekania? czy można wszystko rzem piec?
pozdrawiam
-
Gość: Frenezja, public20838.xdsl.centertel.pl
2012/10/19 23:18:29
razem*
-
2012/10/20 09:34:42
najpierw podpiekasz i na ostudzony spód wykładasz piankę
-
Gość: visenna, 89-68-132-52.dynamic.chello.pl
2012/10/25 23:37:57
Pianka mi wyszła jakaś płaska... co mogłam zrobić źle?
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl