Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z powidłami śliwkowymi

Piernik, który miał się pojawić tydzień temu... W towarzystwie innego piernika... I jak to u mnie ostatnio bywa wszystkie plany wzięły w łeb. Na szczęście Święta już za kilka dni i zamierzam korzystać z ich magii całymi garściami. Czy Święta będą w towarzystwie piernika? Raczej nie. Już Wam kiedyś pisałam, że w naszej rodzinie pierników (ani pierniczków) nigdy się na Święta nie piekło. Od kiedy mam swój dom piekę piernik przed Świętami i właśnie to jest nasza tradycja :)

Dzisiejszy piernik jest mięciutki, złamany lekko kwaśnym smakiem powideł śliwkowych. Nie mam mu nic do zarzucenia. Jeżeli u Was piernik musi w Święta być to ten polecam z czystym sumieniem.

Oryginał przepisu znajdziecie u Asi z Kwestii Smaku, ja podaję z niewielkimi zmianami

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru 
  • łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy  piernikowej (dałam domową)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  •  2 jajka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)

Ponadto:

  • kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
  •  łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę rozpuszczalną, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. 

Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić.

Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą

 


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

niedziela, 16 grudnia 2012, myniolinka

Komentarze
2012/12/16 20:35:50
U mnie też nie ma tej tradycji, ale jakiś akcent piernikowy się pojawi, na przykład w serniku :)
-
2012/12/16 21:03:20
Przepiękne. :) A te lukrowe śnieżynki mnie zachwycaja.
-
2012/12/16 22:57:03
Smakowity, a talerz przepiękny! :)
-
2012/12/16 23:47:56
pieknie wygląda mniamm i ta polewa
-
2012/12/17 08:57:04
jest cudny :)
-
2012/12/17 17:43:08
Cudownie wygląda ten Twój piernik:-)
Ja w zeszłym roku podobny starałam się upiec, ale niestety, nic z tego nie wyszło:( W tym roku chyba nie będę próbować czegoś nowego bo się boję.
Pozdrawiam:-)
-
2012/12/18 15:25:59
Wygląda przepysznie:) .... u nas akurat i piernika i pierniczki się piecze ... serdecznie pozdrawiam:)
-
2012/12/18 22:37:45
Wspaniale Ci wyszedł, polewa ślicznie się błyszczy, REWELACJA !!!:-), piekłam go ;),więc mogę potwierdzić, że jest wspaniały, pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziaki :*.
-
Gość: Awala, host-81-190-153-113.olsztyn.mm.pl
2012/12/19 14:07:23
Hmm, ten piernik jest chyba z lekką kawową nutą? A talerz faktycznie przepiękny!
-
Gość: Karmiąca ???, user-46-113-88-45.play-internet.pl
2012/12/21 21:53:46
Piekłam piernik z innego przepisu - wydawał mi się bardzo fajny, bo z tartym świeżym imbirem i co.....???? Mam zakalec w domu..... buu. Z ochotą wypróbuję ten - bo piernikowy ze mnie smakosz :-)
Jeszcze raz pozdrawiam !!!
-
Gość: Karmiąca ???, user-46-112-138-203.play-internet.pl
2012/12/22 18:27:37
I SIĘ PIECZE............. ZOBACZYMY
-
2012/12/24 08:12:21
Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).
-
2012/12/30 15:00:28
Oj, mnie nie było na tym pierniku? Cudownie się prezentuje!
Życzę Ci wszystkiego najlepszego na Nowy Rok.Pozdrawiam:)
-
2013/01/02 19:44:50
Lubię takie pierniki, a najlepsze są właśnie z powidłami śliwkowymi :) ssssssoczyścieee :)


Zapraszam na ciastowo :)
-
Gość: Karmiąca, user-164-126-1-148.play-internet.pl
2013/01/06 21:17:24
I wyszło... ładne piernikowe ciasto :-)
-
2013/01/07 20:48:37
Witaj w Nowym Roku ! :), wypatruję u Ciebie kolejnych pysznych wpisów, pozdrawiam cieplutko :-).
-
Gość: , 109.78.132.21*
2013/12/04 16:37:39
Dziekuje za przepis. Ciasto sie udalo.
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl