Blog > Komentarze do wpisu

Pączki maślane i oponki serowe

Dzisiaj wpis będzie podwójny. Postanowiłam, że podzielę się z Wami tymi przepisami przed końcem karnawału i nie ma innego wyjścia- musi być podwójnie. Podwójny pomysł, podwójne szczęście, podwójne kalorie... Minuty na moim zegarku też( niestety) podwójne, tzn. dwa razy szybciej pędzą... Bez zbędnych słów zatem, zapraszam Was na pączki i oponki. Życzę smacznego! I niech Wam nie pójdzie w oponkę :-))

Pączki maślane - źródło przepisu Viri

Składniki:

  • 10g drożdży świeżych
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • duża szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 średnie jajka
  • 200g masła, w temp. pokojowej
  • ulubiona konfitura 
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder/lukier

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać z solą i pozostałym cukrem do dużej miski. Dodać drożdże i skórkę, następnie kolejno jajka, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ścianek miski (jeżeli będzie się kleiło można lekko podsypać mąką). Masło pokroić na małe kawałki. Stopniowo dodając do ciasta, wyrabiać, aż składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do czystej miski, nakryć folią i ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę 30 minut.

Gdy podwoi objętość, uderzyć je pięścią, aby odpadło. Następnie wygniatać przez kilka chwil i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na duży placek o grubości 1 cm. Foremką lub szklanką wykroić krążki o średnicy 6-8cm. Przykryte ściereczką pączki odstawiamy na obsypanej mąką stolnicy w ciepłym miejscu do porządnego napuszenia na ok. 45-75 minut - muszą być bardzo leciutkie.

Olej rozgrzewamy do 160-170st.C. Pączki otrzepujemy z nadmiaru mąki, a następnie smażymy w gorącym tłuszczu. Odsączamy na ręczniczkach papierowych. Za pomocą szprycy nadziewamy konfiturą. Jeszcze ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem po ostudzeniu.

 

Oponki serowe - źródło przepisu 

Składniki:

  • 0,5 kg sera półtłustego
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać oba cukry, śmietanę, sodę i spirytus. Zagnieść elastyczne ciasto. 

Wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę.(np kieliszkiem) 

Gotowe oponki wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

 


Smacznego:)

 

 Wydrukuj przepis na pączki

 Wydrukuj przepis na oponki serowe

poniedziałek, 11 lutego 2013, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/11 23:01:35
przecudne wypieki, zdjęcia epickie normalnie, ja chcę takie wiaderko !!!! pozdrawiam :)
-
2013/02/12 08:57:40
Cudne wypieki! :) az slinka leci!
-
2013/02/12 09:07:31
Doskonałe wypieki!
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2013/02/12 18:38:22
Zdjęcia oddają całą słodycz i piękno tych mącznych pyszności. Och, chciałoby się je spróbować...:)
-
2013/02/12 20:31:54
Chyba nie musze pisać, zę zgłodniałam na słodkie:) ..... cudownosci:)
-
2013/02/12 20:45:51
Cudowne pączki i oponki :) A mi tam mogą iść oponki w oponkę a pączki w bioderka, choć tak na prawdę to wolałabym aby jedno i drugie poszło w biust ;)))
Za chwilę wiosna, trzeba mieć co gubić hihi :)
No takie pączki to moje marzenie, jak na razie zmagam się z nimi od kilku lat i raz mi się udały :)
Pozdrawiam Myniolinko :)
-
2013/02/12 21:29:01
Świetne oponki i pączki też .:)
Smacznego życzę :)
-
2013/02/13 08:27:37
piekne!!! a te serduszkowe urocze
-
2013/02/13 15:44:55
Pączki i oponki wyglądają bardzo apetycznie, już ślinka mi cieknie, porywam kilka do kawy :-), pozdrawiam cieplutko, buziaki :*
-
2015/01/21 17:21:57
Wyglądają świetnie, tak też pewnie smakują :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl