Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto serowe z rabarbarem

Jak co roku nie mogę przejść obojętnie obok rabarbaru. Dopóki mój nie urośnie do przyzwoitych rozmiarów, każda wizyta na rynku kończy się przyniesieniem do domu pokaźnego zapasu różowych badyli. Wiosną w moim domu jest jak w wierszu Brzechwy... entliczek pentliczek... jednak zamiast jabłek jest rabarbar :) Dzisiaj startuję z pierwszą propozycją - serowe ciasto (to lubię!), rabarbar i śmietanowa polewa. Ciasto, które zaskoczyło mnie najbardziej swoją strukturą. Spodziewałam się bardziej kruchego a wyszło podobne do maślankowego. Wilgotne od sera, z ciekawym smakiem polewy. Rewelacyjne na ciepło, pyszne również drugiego dnia. A może zabierzecie je z sobą na piknik?  Dopiszecie do wiosennej listy wypieków?

Źródło przepisu: Biblioteka Poradnika Domowego nr 27(Ciasta z owocami na 45 sposobów) - zamieniłam tylko wiśnie na rabarbar i zredukowałam ilość cukru w polewie

Ciasto:
  • 200 g tłustego twarogu (nie mielonego)
  • 5 łyżek oleju
  • 100 g cukru
  • 1 łyżki cukru z wanilią
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa śmietanowa:
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 0,5 kg rabarbaru (najlepiej różowego)
Wykonanie:
Dokładnie wymieszać pokruszony twaróg, olej, oba cukry, mleko i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Formę o średnicy 25x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód równomiernie rozłożyć ciasto. Posypać pokrojonym na 1 cm kawałki rabarbarem. 
Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać. Polać nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35-40min (do tzw. suchego patyczka)

Smacznego :)
Z ciastem wędruję do Usagi na czwarty już piknik :)

Czas na piknik z home&you!

 

 Wydrukuj przepis

wtorek, 14 maja 2013, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/14 21:27:52
O mniam, mniam :) A piszesz najlepiej różowego, łatwo w PL taki dostać? Przynajmniej u Ciebie? Bo u mnie tylko takie brzydkie te badyle, że mi się go odechciewa kupować ;)
-
2013/05/14 21:46:02
Piekłam to ciasto z jabłkami i czereśniami. Obie wersje pyszne. A rabarbar? Na razie odpoczywam od pieczenia po komuniii syna...
-
2013/05/14 22:03:33
Mój rabarbar jeszcze nie jest gotowy ale bacznie go obserwuję:))
-
2013/05/14 22:11:58
Wyglada przepysznie. Uwielbiam rabarbar i ciasta z nim. Twoje takie apetyczne :)
-
2013/05/14 22:23:32
Bardzo fajne połączenie :>
Zapraszam do siebie bo u mnie też z rabarbarem :>
-
2013/05/15 08:50:53
Super przepis ;D
-
2013/05/15 12:20:55
Ja wczoraj o 22 wyjęłam z piekarnika rabarbarowe ciasto, Mąż od razu pół blaszki do pracy zabrał dziś rano:) ...a ja chodze koło ciasta jak koło blaszki i podskubuję:) ... takiego ciasta serowego jeszcze nie jadłam, w rabarbarowym wykonaniu. Musi byc wyśmienite:)
-
2013/05/15 21:52:54
ale apetycznie wygląda
-
2013/05/16 14:50:00
Wszyscy teraz coś robią z rabarbarem !:) A ja jeszcze nie upiekłam ani jednego takiego ciastka i właśnie dochodzę do wniosku,że to wstyd i zapisuję Twój przepis, bo pięknie wyglada !:)))
-
2013/05/16 20:03:40
Kulinarna Fuzja zapisuj i nadrabiaj zaległości:) weekend idzie więc masz spore szanse :)
Iza a jak smakuje :)
Joluś te rabarbarowe mają chyba to do siebie że szybko znikają co? przynajmniej u mnie... no i ja też się kręcę jak najbliżej blaszki :-))
Mysiu :)
Kamciss zaraz pędzę... rabarbarowych wypieków nie omijam :)
Majanko witaj w klubie :)
Karolina mój jeszcze też dopiero "raczkuje" ale jak już dorośnie to się z nim odpowiednio rozprawię :)
Viri na rynku prawie same malinowe są... gorzej z tym w ogródku.. i u mnie i u mamy zielony niestety
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl