Blog > Komentarze do wpisu

Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

Tak, tak... znowu z rabarbarem:) co ja na to poradzę, że tak lubię? W moim ogródku krzaczek rabarbaru zakończył swój sezon wielkim kwiatem, czyli teraz będzie bardziej łykowaty i chyba dam już mu spokój. Dobrze, że jeszcze jest szansa na kilka badyli u rodziców... Czas będzie przerzucić się na truskawki, które kuszą na każdym rogu ulicy. Póki co wszystkie przyniesione do domu lądują w małych buziach i nie ma najmniejszych szans na ciasto:) Na krzaczkach pojawiły się już małe maliny. W tym roku wcześniej niż zwykle. Nie mogę się doczekać kiedy dojrzeją... Tylko jabłonie odpoczywają po zeszłorocznym urodzaju.  Uwielbiam tę porę roku. Owocowe szaleństwo się zaczyna!

Jeżeli macie jeszcze rabarbar skuście się na odwrócone ciasto z białą czekoladą. Kwaśny smak rabarbaru, słodycz wilgotnego ciasta. Kawałeczki białej czekolady... Taki comfort food na niedzielne popołudnie z filiżanką kawy. Gdyby jeszcze rabarbar był różowy byłoby idealnie...

Źródło przepisu: Kuchnia nr 6/2013

Składniki na ciasto:

  • 100g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • skórka z pomarańczy
  • 3 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Ponadto:

  • 0,5kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50g masła
  • 100g białej czekolady (posiekanej)

Wykonanie:

Rabarbar myjemy (nie ma potrzeby obierania), kroimy w słupki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.

Formę do ciasta o śr. 24cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Na dnie układamy kawałeczki masła (50g) i przykrywamy równo rabarbarem. Pozostały cukier rozsypujemy po rabarbarze.

Miękkie masło (100g) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę ze śmietaną. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Na koniec delikatnie mieszamy z posiekaną czekoladą i wylewamy na rabarbar.

Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 40-45min. Jeżeli patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Ostudzone odwracamy do rabarbarem do góry.


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

 


I jeszcze na koniec odpowiem na kilka pytań w ramach nominacji do Liebster Blog Award. Wyróżnienie zawdzięczam Kasandrze za co serdecznie dziękuję:) Tradycyjnie przerwę w tym miejscu zabawę ponieważ nie śledzę na bieżąco kto już został nominowany a kto jeszcze nie... Nie mniej jednak za swoją nominację jeszcze raz dziękuję!

1 Czym jest dla Ciebie gotowanie - gotowanie to codzienność... co innego pieczenie :)

2 Twój sposób na chandrę - mój sposób na chandrę to telefoniczna sesja terapeutyczna z przyjaciółką

3 Twoje największe szaleństwo - szaleństwa już za mną... teraz jestem nudna i stateczna :-))
4 Ulubiony alkohol -  pewnie spodziewacie się, że napiszę " nie piję alkoholu"... otóż nie! alkohol to ja lubię... szczególnie różne takie wynalazki :)
5 Ostatni dobry uczynek - no i nad tym pytaniem myślałam najdłużej... czyżbym nie robiła dobrych uczynków?
6 Najlepsze wspomnienie kulinarne - jeżeli w sensie jedzenia to pisałam już nie raz, że uwielbiam kurczaki z KFC i to zawsze wspominam najlepiej:-)) i zjem o każdej porze dnia i nocy!
7 Ulubione warzywo - pomidor malinowy, no i rabarbar oczywiście:)
8 Najbardziej nie lubisz w kuchni - bałaganu!
9 Co lubisz najbardziej fotografować - oczywiście wypieki :)
10 Skąd wzięła się nazwa twojego bloga - jakaś kombinacja, której nikt nie miał kiedy zakładałam bloga...
11 Czego nigdy byś nie zjadła - cynaderek...
pozdrawiam  serdecznie
Asia
niedziela, 09 czerwca 2013, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/06/09 21:28:10
:))) Myniolinko też piekłam ostatnio to ciasto, a nie dalej jak dwa dni temu popełniłam wpis na blogu :) Prawie jakbyśmy się umówiły. To ciasto jest niesamowite :) Pozdrawiam ciepło :)
-
2013/06/09 21:30:37
Pokrzywko trzeba było krzyczeć to byśmy upiekły razem :)
-
2013/06/09 22:46:49
Cudo! :)
-
2013/06/09 23:48:20
Świetne ciasto i dobrze,że z rabarbarem :) U mnie on nadal na topie , bardzo go lubię :)
Pozdrowienia:)
-
2013/06/10 07:09:12
no, no.... takie comfort food. mniam! wspaniałe ciasto.
-
2013/06/10 09:06:04
Jest wspaniałe :)
-
2013/06/10 17:10:58
Myniolinko no tym razem zgapiłam się. Ale jeśli miałabyś ochotę i czas w któryś weekend upiec coś ze mną to byłoby mi niesamowicie miło :)
Pozdrawiam ciepło i słonecznie mimo deszczu za oknem :)
-
2013/06/10 17:54:09
No to zaszalalaś:) Pycha ciasto:)
-
2013/06/10 20:03:25
Wiosenko jest obłędne! ma wyczuwalny posmak śmietany co uwielbiam w wypiekach...
Pokrzywko z największą przyjemnością! Idziemy na żywioł i pieczemy w najbliższy weekend? co Ty na to? może jeszcze ktoś się przyłączy? przesyłam słońca! u mnie świeci cały dzień:)
Mysiu no ba:)
Karmelitko bardzo komfortową miałam niedzielę dzięki niemu :)
Majanko to tak jak ja! przetwarzam do ostatnich badyli :)
Justyna oj tam, oj tam :)
-
2013/06/10 20:12:14
Kusi mnie to ciasto z różnych blogów, muszę w końcu przygotować :)
-
2013/06/10 20:40:15
Myniolinko, pewnie że idziemy :) W sobotę?
Nie mam jeszcze pomysłu, a ty Asiu może masz jakieś plany?
-
2013/06/10 20:59:55
Gin do dzieła! póki rabarbar jest :)
Pokrzywko wysłałam @
-
2013/06/11 11:28:28
Kochana to ja te kwiaty zawsze duszę w zarodku i dzięki temu zawsze cieszę sie ranbbarbarem długo:) ...co do ciast zrabarbarem to ja też nie mam ich dośc:) piekne to odwrócone:)
-
2013/06/14 22:33:31
Myniolinko, Twoje ciasto prezentuje się wybornie ! Z pewnością jest bardzo smaczne. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl