Blog > Komentarze do wpisu

Bagietki na płynnym zakwasie

W ostatni weekend Kuchenne drzwi otworzyły się szeroko i zapach świeżego, domowego pieczywa popłynął w siną dal... Te "Piekarki" do których dotarł wzięły się za pieczenie swoich pyszności. I tak po okresie wyrabiania, formowania i pełnego napięcia oczekiwania przy wyrastaniu w wielu domach rozległo się degustowanie i chrupanie, którego pozazdrościłby niejeden...

Setki maili, spostrzeżeń, uwag, rozterek, radości... Takie były ostatnie dni. Kiedy w weekend piekłyśmy bagietki moja skrzynka mailowa pękała w szwach. Cudownie było piec z Wami Dziewczyny! Z niecierpliwością czekam na kolejne spotkania:)

Od niedzieli bagietki piekłam już dwa razy. Za pierwszym razem wygrała moja niecierpliwa natura i nie pozwoliłam im w spokoju wyrosnąć. Przy podejściu nr 2 byłam już oazą spokoju, bagietki rosły w ciepełku a ja im nie przeszkadzałam. Odwdzięczyły się chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i pysznym smakiem domowego pieczywa.

A jak upiekły się pozostałym Dziewczynom możecie zobaczyć u Amber

 

Składniki:

  • 28og letniej wody
  • 480g zakwasu zytniego, o konsystencji jak na grube nalesniki naleśniki; dokarmiony lub nie*
  • 480-600g niebielonej maki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp)
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży instant**( nie dawałam)
  • 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie - ja nie dałam)

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

 
 ** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć

1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.


2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten (jeżeli dodajesz), następnie dodatkowe 1,5 do 2 szklanek mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.


3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. 

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel go na sześć części (dla cienkich bagietek) 

6) Uformuj z każdego kawałka wałeczki do 35cm długości, ułóż je co najmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę poryta pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek.

 7) Przykryj bagietki lekko wysmarowaną olejem folią spożywcza i zostaw do wyrastania na  1,5 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C.

 8) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie bagietki do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób zachowają chrupiącą skórkę.

Smacznego i niech Wam się upieką:)

 Wydrukuj przepis

piątek, 06 września 2013, myniolinka
Tagi: zakwas

Polecane wpisy

Komentarze
2013/09/06 21:25:56
Ja tez pieklam je juz dwa razy! Nie ma to jak pyszne, domowe bagietki :)

Diekuje za wspolne pieczenie!
-
2013/09/06 21:37:02
Wyszly bardzo chrrrrrrupiace! Cierpliwosc popłaca :) Dziekuje za wspólne pieczenie, coz to za frajda! Do następnej.
-
2013/09/06 21:47:00
A ja drugi raz będę je piekła jutro :) Pyszne są :) Dziękuje za wspólne pieczenie:)
-
2013/09/06 22:08:35
bardzo apetyczne , ta skórka , mniam
-
2013/09/06 22:11:56
cudne, chrupiące, idealne! u mnie też ciemniejsze ale to kwestia mąki za pewne :) dzięki za wspólne pieczenie :)
-
2013/09/06 22:56:44
Cudowne!

Dziękuję i pozdrawiam :)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/06 22:58:10
Cudne i chrupiące ! Po prostu doskonałe !
Dziękuję za wspólne pieczenie :-)
-
2013/09/06 23:17:06
i znów bagietki, cały wysyp!
-
2013/09/07 09:15:27
sliczna:)
-
2013/09/07 09:28:10
Ale piekne zdjecie! :) bagietki wyszły Ci idealnie! :)
-
2013/09/07 10:39:21
Śliczne są te bagietki! Udały Ci się wspaniale . Chętnie skubnęłabym kawałeczek :)
-
2013/09/07 12:07:58
oj tak, ich chrupiąca skórka jest nie do pobicia :)
dziękuję za wspólne pieczenie
-
2013/09/07 13:08:44
Piękne:-) Wyglądają cudnie:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
-
2013/09/07 19:36:22
Asiu bagietki nasze wspólne upiekły Ci się pięknie :) Cieszę sięże spodobało Ci się to nasze wspólne pieczenie. Mam nadzieję że i następnym razem dołączysz. Wielkie dzięki za wspólne chwile przy pieczeniu bagietek :) ciepło pozdrawiam :)
-
2013/09/07 19:58:25
Też bym była wdzięczna za tę wytrwałość. Bagietki piękne i niewątpliwie smaczne. Też się szykuję na kolejny raz z nimi, oby nie zabrakło mi cierpliwości.
Dzięki wielkie!!
-
2013/09/07 21:29:12
Kochana bagietki pierwsza klasa:). Są tak pyszne, ze i w moim domu gościć będa często:) zwłaszcza, ze niekłopotliwe:) ...tylko chyba sobie foremkę do bagietek na urodziny zażyczę:) ..... dzięuję za kolejne, pyszne i pachnące spotkanie:)
-
2013/09/08 09:57:32
Piękne i bardzo fotogeniczne :)
-
2013/09/08 14:23:31
Super wyszły. Oglądanie ich sprawia, że mam ochotę upiec je ponownie:)
-
2013/09/08 18:33:23
piękne :) aż ponownie nabrałam na nie ochoty :) dziękuję za wspólne pieczenie!
-
Gość: Amber, *.static.cyta.gr
2013/09/08 19:35:57
Pieknie rustykalne!
Ciesze sie, ze pieklas.
Pozdrawiam Cie.
Amber
-
2013/09/08 20:14:03
Jeszcze raz Wam dziękuję!!! Do następnego:)
-
2013/09/08 20:26:29
rewelacyjne!!!
-
2013/09/08 20:53:13
Pysznie upieczone! Dziękuję za wspólny czas!
-
2013/09/09 13:29:31
Ich skórka wygląda niesamowicie!:)
-
2013/09/13 17:50:17
Piękny rustykalny wygląd mają Twoje bagietki :)
-
2013/09/17 06:36:54
Piękne Ci wyszły !
-
2013/09/20 21:00:10
Pysznie i zdrowo..

To co właśnie lubię...
-
2013/09/26 21:58:13
Te bagietki wyglądają wspaniale!! Tak pięknie wypieczone :-)
-
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/04 21:21:16
Ależ cudne bagietki :-)
Dziękuję za wspólne pieczenie !
-
2013/10/05 08:18:58
Skrzynka mejlowa pękała w szwach, nasze chleby spękały apetycznie, a my teraz pękamy z dumy i radości ze wspólnego pieczenia.Dziekuję , pozdrawiam
-
2013/10/05 10:51:20
Oj tak cierpliwość była tu wskazana:) efekt wspaniały, bagietki wyglądają obłędnie:) Dziękuję za wspólne pieczenie i czekam na następne spotkania;) Pozdrawiam
-
2013/10/05 21:00:20
Przepiękne bagietki! Następnym razem też na ich zrobienie się pokuszę :)

Dziękuję za wspólny czas :)
-
2013/10/06 19:34:52
Dzięki za wspólne pieczenie i mam nadzieje że do następnego :) Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/11/08 23:59:24
ale smakowicie wygladaja te bagietki:)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl