Blog > Komentarze do wpisu

Brownie piernikowe z kaszą jaglaną

Skoro w mojej kuchni zaczęło pachnieć piernikiem to znak, że nieuchronnie zbliżają się Święta. To moje piernikowe brownie to taki mały kroczek w ich kierunku... Póki co przygotowania są na etapie ustaleń menu i corocznych postanowień, że "w tym roku to już na pewno tyle nie pieczemy!" :) Przyprawa do piernika zmieniła swoje miejsce i z końca szafki przeszła na przód. Jeszcze coś piernikowego chodzi mi po głowie...
Dzisiejszego brownie (pieczonego wczoraj późnym wieczorem) już nie ma... Tłumaczę sobie, że jest to zdrowsza wersja dzięki dodatkowi kaszy jaglanej więc niech tam... Dotychczas moja przygoda z kaszą jaglaną kończyła się na obiadach. W słodkich wypiekach debiutuje. A jak jest u Was? Wytrawnie czy na słodko?

Oryginał przepisu znajdziecie u Doroty


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika (np. takiej domowej)

Dodatkowo:

  • pół szklanki orzechów włoskich

Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Ostudzić.
Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować do połączenia się składników.
Płaską formę do brownies (u mnie wymiary 15 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. 


Smacznego :)

Przepis dodaję do Akcji 'Korzenny Tydzień" organizowanej corocznie przez Ptasię

 

 Wydrukuj przepis

niedziela, 01 grudnia 2013, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/01 13:56:06
Wypiek wygląda bardzo ciekawie z tą kaszą, jestem ciekawa jak smakuje. Cieszę się, że się odezwałaś, ostatnio myślałam, żeby napisać na e-mail, pozdrawiam cieplutko i ściskam :***
-
2013/12/01 14:17:12
wygląda pysznie, bardzo lubię brownie:)
-
Gość: Eliza, *.dynamic.chello.pl
2013/12/01 18:39:08
ale ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała :)
-
2013/12/01 19:39:41
Kasza jaglana to bardzo dobry dodatek do ciast. Twoje wygląda kusząco...
-
2013/12/02 15:23:18
super pomysł, nigdy nie jadłam takiego
-
2013/12/02 22:51:56
Świetny pomysł z tą kaszą! Podoba mi się i brownie wygląda smakowicie.
Ja kaszę jaglaną jem raczej w wytrawnej wersji. MOże kiedyś spróbuję na słodko:)
-
2013/12/03 20:11:20
Majanko ja też tylko w wersji wytrawnej... to brownie to słodki debiut :)
Justyna nie zastanawiaj się tylko pisz!!! mynia@vp.pl (na ten stary rzadko zaglądam...)

Dziękuję, że tu zaglądacie!!!
-
2013/12/11 20:09:07
Ta kasza jaglana to tutaj świetny pomysł. Czegoś takiego nie próbowałem. Dodaje do zkałdaek i bedzie jak znalazł na swieta ;)
-
2013/12/19 20:35:02
Hohoho, świetnie wygląda! A mocno czuć kaszę w smaku, czy bardziej w konsystencji? Przyznaję, że niezupełnie się z tą kaszą lubię, stąd pytanie ;). PS. Dziękuję za udział w Korzennym - podsumowanie prawie gotowe.
-
2013/12/20 22:22:16
Jednak bardziej w konsystencji ją czuć. Zdecydowanie wolę w cieście :)
-
2014/01/12 13:27:18
U nas znow z reguły na słodko na śniadanie ... albo jako dodatek do zupy ... ale podoba mi się to brownie, podoba:)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl