Blog > Komentarze do wpisu

Piernik z powidłami śliwkowymi

Chociaż śnieg za oknem już stopniał coraz bardziej czuć klimat zbliżających się Świąt. Jak co roku w grudniu piekę piernik. Nie na Święta ale właśnie teraz. To taki mój przedświąteczny rytuał. 

Dzisiejszy piernik jest delikatny, mięciutki, puszysty. Przełożony powidłami śliwkowymi, które podkreślają jego piernikowy smak. Szczerze polecam. Jeżeli pieczecie pierniki na Święta to z powodzeniem możecie wpisać go na listę świątecznych ciast. 

Oryginał przepisu znajdziecie u Kasi

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 440 g płynnego miodu
  • 250 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 4 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2,5 płaskich łyżeczek sody
  • 2 pełne łyżki kakao

 Przełożenie:

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych

Polewa:

  • 200 g czekolady
  • 10 łyżek śmietany kremówki

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku (jeśli będziecie mieć za zimne jajka, masa będzie wyglądać na zważoną, ale nie przejmujcie się, wszystko się wyrówna po dodaniu mąki).

Do masy jajeczno maślanej dodajemy miód i śmietanę. Cały czas miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Miksujemy dopóki ciasto nie będzie gładkie.

Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy około 40-50 minut (do momentu kiedy patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy). 

Upieczone ciasto początkowo studzimy w formie, a następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce. Kiedy ciasto jest już zimne, przecinamy je na pół i przygotowujemy powidła do przełożenia.

Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładamy na ciasto (ok 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzchu ciasta, rozsmarowujemy resztę powideł. Bardzo ważne jednak jest, by nakładać je na ciasto zaraz po zdjęciu ich z ognia. 

Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Będzie to jedyny czas, kiedy piernik trzymamy w lodówce. 

Wierzch ciasta dekorujemy polewą. Połamaną czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i albo rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. 


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

Z ogromną przyjemnością dołączam do Majanowego "Festiwalu Pierniczków"

Festiwal

 

niedziela, 15 grudnia 2013, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/15 23:23:08
Mniam, jaki pyszny! Z powidłami pierniki są pyszne. :)
Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków, cieszę się, że zdążyłaś :)
Pozdrawiam ciepło
-
2013/12/16 07:27:52
Piernik jak marzenie...
-
Gość: Gosia, 82.160.24.*
2013/12/17 10:20:56
Pyszności, ja też upiekłam (wg,kuchni lidla,), z powidłami i duuużą ilością czekolady, mniam :)
-
2013/12/17 16:14:27
piękne zdjęcia
-
2014/01/12 13:28:29
Uwielbiam pierniki, w czasie Świątecznym smakują najlepiej ... choć ja w sumie pieke je przez cały rok:) pozdrawiam
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl