Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kokosową kruszonką



Truskawki rządzą w naszym domu na całego. Lądują w ciastach, koktajlach, w makaronie, idą ze mną do pracy... RAJ! Cieszymy się nimi póki są więc codziennie kieruję się na ryneczek i wracam z kobiałką czerwonych pyszności. Jeżeli chodzi o ciasto to oczywiście króluje biszkopt z bitą śmietaną i galaretką (to chyba jedyne ciasto, które robię z galaretką...). Ale nie o nim dzisiaj mowa... Dzisiaj będzie o drożdżowym. Rzadko robię drożdżowe. Jeżeli już to bułeczki ale takie na całą blachę to naprawdę rzadko. Ostatnio jednak na takie właśnie mnie naszło :) Na dużą blachę drożdżowego ciasta, takiego na serku i z dużą ilością kruszonki. Przy ostatnich upałach wyrastanie zajęło dosłownie chwilę, kruszonką zajął się mój mały pomocnik więc poszło jak z płatka... Częstujcie się :)

 

Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej:

zaczyn:

  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 5 dag drożdży

Powyższe składniki łączymy i odstawiamy na żeby zaczyn zaczął pracować.

ciasto:

  • 40 dag serka waniliowego (sernikowego)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 kostki masła (rozpuścić)
  • 0,5 kg mąki

dodatkowo:

  • 30 dag truskawek
  • 30 dag rabarbaru

kruszonka kokosowa:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 
  • 1/3 szklanki mielonych wiórków kokosowych 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 kostki masła (125 g) 
  • 1 niepełna szklanka mąki 

Przygotowanie kruszonki: masło roztopić i ostudzić, wymieszać z podanymi składnikami. 

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać do większej miski, dodać wyrośnięty zaczyn i pozostałe składniki (oprócz owoców). Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 15 min. aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto będzie rzadkie ale nie dodawać więcej mąki.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę (o wymiarach 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć pokrojone na cząstki owoce i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 50 min (do tzw suchego patyczka). Upieczone ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 


Smacznego :)

  Wydrukuj przepis

niedziela, 15 czerwca 2014, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/06/15 14:47:32
Bardzo apetyczne ciacho:)
-
2014/06/15 18:24:58
Wszystko co potrzeba w jednym cieście...
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/06/16 12:22:56
Fajne i proste ciasto, muszę wypróbować :) Zapraszam do mnie www.myniaprzygarach.blogspot.com
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2014/06/16 12:55:33
Ach, jak ja lubię takie drożdżowe ciacha!:-) Tak apetycznie wyglądają- też muszę zrobić takie z truskawkami! I to tylko po 30 dag starczyło z obu rodzajów owoców?!
-
2014/06/16 21:25:02
idealnie wygląda
-
2014/06/17 21:36:56
Dziękuję Dziewczyny! Awala owoców wystarczy, nie mogą zbyt obciążać ciasta.

Pozdrawiam ciepło:-)
-
2014/06/24 22:06:25
Ubóstwiam drożdżowe ciasto ! Pyszne połaczenie smaków, a Twoja drożdżówka wygląda mięciutko,pachnąco i pysznie po prostu.
Pozdrawiam ciepło :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl