Blog > Komentarze do wpisu

Kubanka

Tadam :) wróciłam... na jak długo to się jeszcze okaże ale skoro już jestem to nie wypada tak z pustą ręką prawda? Przychodzę do was z jesiennym smakiem orzechów, powideł śliwkowych, z delikatnością biszkoptowego ciasta i lekkością bitej śmietany... a to wszystko w jednym cieście.

Pomysł na weekendowe ciasto (a nawet dwa...) podsunęła niezawodna Jola. To drugie czeka w kolejce i jak mnie natchnienie nie opuści to również pojawi się na blogu.

Póki co częstujcie się Kubanką :)

Oryginał znajdziecie u Joli, poniżej podaję z moimi zmianami.



Składniki biszkoptu:

  • 4 jaja
  • 70 g drobnego cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 16 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać żółtka, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec ok. 30 minut w 160 °C. Wystudzić.

 

Składniki masy budyniowej:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę. Ciągle mieszając zagotować budyń. Nakryć go folią spożywczą (tak, aby folia stykała się z budyniem) i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać nutellę i zmiksować do dokładnego połączenia.

Składniki ponczu:

  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 2-3 łyżki likieru kawowego (rumu lub wódki)

Przestudzony napar kawy wymieszać z alkoholem.

 Dodatkowo:

  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • herbatniki maślane (21 sztuk)
  • herbatniki kakaowe (21 sztuk)

Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć masę budyniową z nutellą, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować je powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec delikatnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem i posypać wiórkami czekolady.


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

wtorek, 28 października 2014, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/28 21:41:33
przepysznie wyglada
-
2014/10/28 22:05:14
ojeeej, zjadłabym ze dwa kawałeczki od razu!
-
2014/10/29 08:17:52
Dawno nie piekłam, ani nawet nie jadłam ciasta przekładanego. A zawsze miałam słabość do czekoladowo-kakaowych ciast z kremem...
-
2014/10/29 21:11:39
Częstujcie się dziewczyny :)
-
2014/10/29 23:14:05
Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
-
2014/11/01 22:13:06
Cudne ! Też mam chęć na to ciasto. :)
Fajnie,że jesteś. :) Pozdrowienia
-
2014/11/02 11:07:01
Wracasz z naprawdę pysznym ciastem:). Wspaniale Ci się upiekło:). Pozdrawiam
-
2014/11/03 20:21:34
ciasto prezentuje się świetnie...bardzo eleganckie...
-
2014/11/07 19:46:23
Myniu kochana, cieszę się bardzo że wróciłaś i to z takim ciachem że mmmm... Nie znikaj już bo brakuje Cię. Pozdrawiam ciepło :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl