Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Rocher (z nutellą)

Prawdziwy mercedes wśród serników. Duuuża porcja, idealna na święta czy rodzinne spotkania. Fani orzechowo-czekoladowych smaków będą z pewnością zachwyceni. Sernik jest z ciężki, mazisty, intensywny w smaku. Sernik można oczywiście upiec z połowy porcji. Wypróbujcie - nawet bez okazji :)

Zainspirowałam się przepisem na sernik Rocher znalezionym u Doroty. Spód z przepisu Eweliny.

Spód:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g grubo mielonych uprażonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200g zimnego masła
  • 100g drobnego cukru
  • 2 żółtka

Mąkę, kakao i orzechy mieszamy i wrzucamy do nich kawałki zimnego masła. Ręką wgniatamy masło w mąkę, aż powstaną drobne okruchy (jak przy robieniu kruszonki). Wtedy dodajemy cukier i żółtka i szybko zagniatamy ciasto, aż utworzy się gładka kula. Ciasto zwijamy w folię i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt o powierzchni blachy (35x20 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 180C, aż się podpiecze (około 15 minut). Studzimy.

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 500g nutelli
  • 7 jajek

Twaróg i nutellę miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier i śmietankę. Następnie po kolei dodajemy jajka miksując tylko do połączenia składników. Nie napowietrzamy masy aby podczas pieczenia sernik zbyt nie urósł a potem nie opadł.

Masę serową wykładamy na ostudzony spód orzechowy. Pieczemy z parą (na dolną półkę piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą) w temp 150°C przez ok 60-70 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty. Upieczony sernik ostudzić, następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa:

  • 200g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pralinki Rocher do dekoracji

Śmietanę kremówkę podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu.

Schłodzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pralinkami.


Smacznego :)

Z przepisem wędruję do Orzechowego Tygodnia organizowanego przez Anitę :)

 

 wydrukuj przepis

środa, 12 listopada 2014, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/12 22:17:42
No dobra. Rozczarowałaś mnie troszkę ;) Po wczorajszym zdjęciu, myślałam, że sama zrobiłaś te Rocher. A tu niestety. Ale za ten sernik Ci wybaczę ;) Jest obłędny
-
2014/11/13 07:37:43
wspaniale wygląda
-
2014/11/13 07:46:55
Chyba się skuszę na święta....
-
2014/11/13 20:59:09
Piękny jest! Spiszę sobie przepis do wypróbowania :)
-
2014/11/13 23:56:11
W nim zakochałabym się bez wątpienia :)
-
2014/11/15 08:06:19
Wybacz, ale najlepsze jest to ostatnie zdjęcie .... udało Ci się uchwycić coś, co powoduje, że oczy cięzko od niego oderwać ..... a sam sernik boski:)
-
2014/11/21 22:01:08
Taki serniczek to ja bym chętnie widziała przed sobą na talerzyku, nawet teraz :) Pięknie Ci się udał :)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl