Blog > Komentarze do wpisu

Tarta sernikowa z makiem

 

Atmosfera przedświąteczna dopadła również mnie... Planuję, kupuję, sprzątam, śpiewam (poprawna kolejność: śpiewam sprzątając ). Ubrałyśmy choinkę i nawet gładko nam w tym roku poszło. Jutro upiekę ciasta i jak tylko dołączy do nas ostatni domownik, rozpoczniemy świętowanie. 

Ciekawa jestem czy u Was już wszystko zapięte na ostatni guzik...Może znajdzie się jeszcze miejsce na świąteczną tartę? Dla mnie jest to kwintesencja bożonarodzeniowych smaków: mak, ser, pomarańcze, delikatny migdałowy aromat...

Zostawiając Was z kawałkiem ciasta, życzę wszystkim odwiedzającym "Słodkie impresje" spokojnych i rodzinnych Świąt. Pogody ducha i radości z każdego dnia nadchodzącego Nowego Roku.

Źródło przepisu: "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej

Ciasto:

  •  200g mąki pszennej
  • 130g masła
  • 35ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę (u mnie 2 o wymiarach 11x35cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i wysypać na wierzch kulki ceramiczne (może być również fasola lub groch).

Piekarnik rozgrzać do temp. 220˚C. Wstawić ciasto i natychmiast obniżyć temperaturę do 190˚C. Piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i dopiekać jeszcze przez 5 minut do lekkiego zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie:

  • 500g twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka + 1 białko
  • 2,5 łyżki suchego maku
  • kilka kropel olejku migdałowego

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć je w misie na gładką masę. Przelać masę na podpieczony spód. Piec ciasto w temperaturze 150˚C prze 40 minut aż powierzchnia tarty będzie ścięta na środku. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

Ponadto:

  • słoiczek konfitury pomarańczowej
  • 125g schłodzonego mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mak do dekoracji

 

Mascarpone i śmietankę umieścić w jednym naczyniu. Ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder.

Schłodzoną tartę posmarować delikatnie konfiturą z pomarańczy. Śmietanową masę przełożyć na konfiturę i równomiernie rozsmarować. Oprószyć makiem. Przechowywać w lodówce.

 


Smacznego :)

Źródło przepisu: "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej

 

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014, myniolinka

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/22 23:26:41
Cudowna ta tarta, bardzo mi się podoba :)
Wesołych Świąt :)
-
2014/12/23 07:48:10
Ale fajna tarta! Wspaniale skomponowana...
A z okazji świąt przyjmij życzenia zdrowia, radości, spokoju i wszystkiego co najlepsze...
-
2014/12/24 12:18:20
woow swietny pomysl i cudnie wygląda. Wesołych świąt
-
2014/12/25 11:52:24
Wesołych i spokojnych Świąt, buziaki :*
-
Gość: Awala, *.olsztyn.mm.pl
2014/12/25 14:44:14
Ależ apetycznie wygląda ta tarta!
Udanego, rodzinnego i "słodkiego" świętowania!:-)
-
2014/12/26 00:10:29
Piękna tarta. Musi być pyszna.
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia ! :)
-
2015/01/13 15:09:41
Cudownie wygląda ta tarta! :-)
-
2015/01/21 14:57:12
Wygląda przesmacznie :) Zanim, że tak powiem dopadła mnie dieta cukrzycowa uwielbiałam takie smakołyki, teraz muszę się z tym bardziej pilnować, bo cukrzyca daje o sobie znać - od czasu do czasu ;)
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl