sobota, 05 września 2009

 

Czego chcieć więcej? - karmel, ciastko, czekolaaada i orzechy :) Jak dla mnie jest to kombinacja w 100% zadowalająca... Krajanka to bomba kaloryczna ale co tam... Przepis od Dorotki :) 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  •  0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 tabliczka czekolady (posiekanej)
  • 300 g masy karmelowej (gotowej z puszki; lub otrzymanej przez gotowanie mleka skondensowanego słodzonego w puszce przez 2h)

Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej ), wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (u mnie 20X25cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać karmelem (dobrze jest go wcześniej lekko podgrzać, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

 

Tagi: czekolada
07:41, myniolinka , Krajanki
Link Komentarze (10) »
środa, 02 września 2009

 

Wystarczył szybki, poranny przegląd lodówki i już do kawki w południe mieliśmy pyszny deserek :) Bardzo delikatny, puszysty no i może nie tak bardzo kaloryczny przez ten niskotłuszczowy serek ;) Idealny na ciepłe, leniwe dni kiedy to nikomu nie chce się stać przy rozgrzanym piekarniku...

Składniki:

  • 750 g serka homogenizowanego (3% tłuszczu)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić)
  • kieliszek likieru amaretto (opcjonalnie esencja migdałowa)
  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • 2 paczki biszkoptów
 Serek wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietankę, likier i stopniowo, po łyżeczce dodawać ostudzoną żelatynę.
Okrąglą formę o śr. 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno foremki wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów moczonych w kawie. Na biszkopty rozsmarować część masy serowej i znowu warstwa biszkoptów (oczywiście zanużonych najpierw kawie) aż do wyczerpania składników - u mnie były 3 warstwy biszkoptów i na koniec cienka warstwa masy serowej posypana obficie kakao. Całość schłodzić w lodówce przez min.2godz.
  
Smacznego :)
 

 bierze udział w akcji: "Say cheese"

 

                                       

 Wydrukuj przepis

wtorek, 01 września 2009
     
 
 
Całkiem niedawno odkryłam muffiny i odrazu się w nich zakochałam :) Jest tak niezliczona ilość przepisów, że brak słów (a właściwie to czasu na ich wypróbowanie...). Nie ma chyba nic prostszego niż wymieszanie składników sypkich i mokrych... Żadnego kręcenia, ubijania, zagniatania itd. A tutaj jeszcze niespodzianka - w tych muffinach nie ma nawet rozdzielania składników, wszystko mieszamy od razu :) Najczęściej po przepisy na muffiny zaglądam do Arabeski i tym razem również się nie zawiodłam:)
 
      Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/3 szkl. oleju
  •  1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
 

Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać łyżką. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C.
 
 
Smacznego :)
 
 
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Lody karmelowe

 

Zapowiada się ciepły, słoneczny dzień więc może ktoś się skusi na lody dla ochłody? :) Przepis mam od Dorotki, robiłam bez maszyny do lodów ( bo takowej nie posiadam) ale i tak wyszły przepyszne.

 

Składniki:

  • 200 g masy karmelowej (uzyskanej przez gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny)
  •  230 ml mleka
  • 370 ml kremówki

Na małym palniku delikatnie podgrzać mleko z kamelem, tylko do rozpuszczenia składników. Nie dopuścić do zagotowania! Ostudzić do temperatury lodówkowej.  Do zimnej masy dodać kremówkę i lekko ubić mikserem. Wstawić do zamrażarki i co godzinkę zamieszać (można mikserem) żeby nie zrobiła się bryła lodu.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

08:50, myniolinka , Lody
Link Komentarze (5) »
niedziela, 30 sierpnia 2009

 Muffiny z malinami i białą czekoladą

 

Długo czekałam na te muffiny... a to dlatego że codziennie moje dzieci zjadały wszystkie maliny z krzaczków :) w końcu jednak nazbierałam wystarczająco i oto efekt... Inspiracją dla mnie był ten przepis

 

          Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szkl. roztopionego masła
  • 1 tabliczka białej czekolady (posiekanej)
  • maliny

    kruszonka:  
  • 1/3 szkl. cukru
  •  1/4 szkl. mąki
  • 3 łyżki masła

 

W jednej misce wymieszać mąkę , cukry , proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczony tłuszcz. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą, dodać posiekaną w kostkę czekoladę.
Przygotować kruszonkę - podane składniki posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach.
Ciasto nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna , do każdej foremki wcisnąc po 3 maliny i posypać kruszonką. Piec ok. 25 minut w temp. 200 st.C.

 

Muffiny z malinami i białą czekoladą

 

Smacznego :)

muffiny biorą udział w mojej pierwszej akcji : Malinowy zawrót głowy

Malinowy zawrót głowy

 Wydrukuj przepis

jabłecznik z pianką

 

Jeszcze do niedawna to było ciasto z moich sennych koszmarów...  Chyba dlatego, że nam się przejadło... Musieliśmy zrobić sobie dłuugą przerwę, żeby znowu za nim zatęsknić. Przepis jest stary jak świat, zawsze robiony " na oko" - teraz jednak pokusiłam się o odmierzenie składników a spisałam je poniżej :)

 

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce.

 Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wgnieść w formę, ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 10-15 minut w temperaturze 180ºC.

Ponadto:

  • 1 - 1,5 kg jabłek (najlepsze wg mnie są antonówki) 
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na plasterki (jeżeli jabłka są twarde można przez chwilę poddusić je z niewielą ilością wody w garnku). Podpieczone ciasto posypać  bułką tartą (zapobiegnie wsiąkaniu soku z jabłek w ciasto) Wyłożyć jabłka.
  
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach. Pozostałe ciasto odrywać po małym kawałeczku i układać na pianie z białek.
  

Piec około 40 -45 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego :)

 

 Wydrukuj  przepis

 

 

 

Tagi: cynamon
11:35, myniolinka , Ciasta kruche
Link Komentarze (6) »
sobota, 29 sierpnia 2009
Ciastka kukurydziane
Co powiecie na pyszne, chrupiące ciasteczka? Może ma ktoś ochotę do porannej kawki? Są wyśmienite, zajadają się nimi i dorośli i dzieci. Na szczęście z podanego przepisu wychodzi dużo ciasteczek i można obdzielić nimi sporo łakomczuchów :):)
 
 
Składniki:
3 jajka
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
1 szklanka posiekanych orzechów
1 tabliczka mlecznej czekolady (posiekać)
 

Masło roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzonym masłem. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać płatki kukurydziane, czekoladę i orzechy. Ponownie wymieszać (najlepiej ręcznie).
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ściskamy i lekko spłaszczamy.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st.C

Ciastka kukurydziane

Smacznego :)

 

 Wydrukuj przepis

08:41, myniolinka , Ciastka
Link Komentarze (7) »
piątek, 28 sierpnia 2009

 Chleb polski

 

Na początek wcale nie bedzie słodko... Pozwólcie, że przywitam się z Wami chlebem :)
Swoją przygodę z wypiekaniem chleba zaczęłam trochę nietypowo bo od chlebów na zakwasie. Mój pierwszy zakwas został już spisany na straty... Teraz świeżutki bąbelkuje sobie w ciepłym miejscu, więc niebawem podzielę się z Wami nowymi przepisami. Przepis pochodzi z
tej strony

Sadniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • opcjonalnie: 2 łyżki kminku

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

Tagi: drożdże
22:50, myniolinka , Chleb
Link Komentarze (2) »

W końcu postanowiłam i ja podzielić się z Wami swoimi przepisami na rozmaite słodkości. Mam nadzieję, że mój zapał ani na chwilę nie zgaśnie... Jest przecież tyle przepisów do wypróbowania ... :)

1 ... 21 , 22 , 23 , 24 , 25
 
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl