Lody

piątek, 17 września 2010

Wiem, wiem... pewnie myślicie że upadłam na głowę z tymi lodami... ale nie mogłam się powstrzymać mimo niezbyt sprzyjającej lodowym wariacjom pogodzie. Lody wyszły rewelacyjne! Mięciutkie, mocno kremowe, bardzo mocno mleczne i z pysznym musem z czarnej porzeczki. Może macie jakieś mrożone zapasy czarnej porzeczki? Z takimi lodami poczujecie się jakby trwały wakacje... Zapomnicie o deszczu, parasolach, przemoczonych butach... Zresztą podobno lody najlepiej jeść zimą - co Wy na to :)

Inspirowałam się przepisem Doroty jednak jak to już w życiu bywa pozmieniałam to i owo...

 Składniki na lody:

  • 1 mleko skondensowane słodzone z puszki (400 g)
  • 1 szklanka (250 ml) mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 g twarożku śmietankowego (jak na serniki)

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, schłodzić do temperatury lodówkowej.

Sos z czarnej porzeczki:

  • 1,5 szklanki czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru

Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury lodówkowej - najlepiej zrobić sos dzień wcześniej.

Mleczną mieszankę wlać do maszyny do lodów, postepując według jej instrukcji ukręcić lody. Po skończeniu programu wlać sos, wymieszać lekko do otrzymania marmurkowego wzorku. Zamrozić.

 

...a oprócz tradycyjnie zamrożonych w pojemniczku lodów zrobiłam jeszcze lodowego przekładańca z ciasteczkami. Nie muszę chyba dodawać że był pyszny? :-)

Porzeczkowy przekładaniec:

  • gotowe lody (jeszcze przed dodaniem sosu )
  • sos porzeczkowy
  •  paczka herbatników maślanych
  • 50 g masła

Herbatniki rozkruszyć ( np wałkiem albo w malakserze). Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać masło do herbatników i wymieszać aż będą przypominały mokry piasek.

Foremkę w której będziemy mrozić deser wyłożyć folią spożywczą. Układać warstwami:

  1. lody mleczne
  2. sos porzeczkowy
  3. znowu lody
  4. i znowu sos
  5. ponownie lody
  6. herbatniki wymieszane z masłem

Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zamrażamy (najlepiej zostawić je na noc). Zamrożone lody wykładamy z formy na talerz tak aby ciastka stanowiły ich spód.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

20:07, myniolinka , Lody
Link Komentarze (22) »
czwartek, 19 sierpnia 2010

Ochłodziło się odrobinkę ale to jeszcze nie powód żeby nie jeść lodów - nie mam racji? Oryginalna nie byłam i poleciałam wg przepisu sprawdzonego już przez wielu z Was. Dla mnie to jednak argument, że warto te lody wypróbować. Są bardzo orzeźwiające no i przez dodatek jogurtu mniej kaloryczne ;) Moja starsza córka pobiła rekord w jedzeniu- 3/4 pojemnika opróżniła sama... Podejrzewam, że gdyby nie kolejka chętnych do spróbowania to opróżniłaby cały...

Cytuję Dorotus:

Składniki na około 1 litr lodów:

  • 2 - 3 cytryny (w sumie powinno być 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku)
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)

Wycisnąć z cytryn sok. W naczyniu umieścić sok, kremówkę, jogurt, cukier i zmiksować. Mieszaninę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów i dalej postepować wedle instrukcji jej producenta.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

Przepis na lody dodaję oczywiście do lodowej akcji:

                                              

20:19, myniolinka , Lody
Link Komentarze (17) »
piątek, 16 lipca 2010

Nie będę się rozpisywała bo zwyczajnie nie mam siły... Upały dają się we znaki na całego! Niektórzy już wiedzą, że ja jestem z tych osób, które wolą zimę... Przywołuję więc jej klimat lodami - mocno jagodowymi, wyśmienicie kremowymi i cudnie brudzącymi dziecięce (i nie tylko...) buzie :-)

Składniki na ok 800 ml:

  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 200 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml wody
  • 300 g jagód

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Dodać jagody i chwilę pogotować. Zmiksować blenderem i schłodzić. Śmietankę i mleko skondensowane wymieszać z masą jagodową ( wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone). Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji.

Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takowej maszyny przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Wyjmujemy np. co godzinę i mieszamy żeby nie wytrąciły się kryształki lodu.

Smacznego :)

Oczywiście z wielką przyjemnością dołączę przepis do akcji Olci Ky :)

                                                

 Wydrukuj przepis

21:39, myniolinka , Lody
Link Komentarze (24) »
czwartek, 26 listopada 2009

 

Tak, tak właśnie lody :) Choroba minęła i w końcu maszyna poszła w ruch... Czekała ponad tydzień na wypróbowanie. Doczekała się w końcu i zupełnie przypadkiem powstały lody brzoskwiniowe. W zamyśle miały to być lody o smaku mango ale mój osiedlowy sklepik niesty ni posiada tak bogatej oferty owoców w puszce... Jednak co się odwlecze to nie uciecze... Lody o smaku mango pojawią się wkrótce bo my lody możemy jeść przez cały rok :):):)

Składniki:

  • puszka brzoskwiń
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 400 ml jogurtu naturalnego (dałam light)

Brzoskwinie odsączyć z soku i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, jogurt i ubitą śmietankę. Dokładnie wymieszać. Schłodzić przez godzinkę w lodówce (jeżeli składniki były wcześniej schłodzone to nie trzeba). Powstałą masę umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować wg jej instukcji.

Smacznego :)

 

21:57, myniolinka , Lody
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Lody karmelowe

 

Zapowiada się ciepły, słoneczny dzień więc może ktoś się skusi na lody dla ochłody? :) Przepis mam od Dorotki, robiłam bez maszyny do lodów ( bo takowej nie posiadam) ale i tak wyszły przepyszne.

 

Składniki:

  • 200 g masy karmelowej (uzyskanej przez gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2 godziny)
  •  230 ml mleka
  • 370 ml kremówki

Na małym palniku delikatnie podgrzać mleko z kamelem, tylko do rozpuszczenia składników. Nie dopuścić do zagotowania! Ostudzić do temperatury lodówkowej.  Do zimnej masy dodać kremówkę i lekko ubić mikserem. Wstawić do zamrażarki i co godzinkę zamieszać (można mikserem) żeby nie zrobiła się bryła lodu.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

08:50, myniolinka , Lody
Link Komentarze (5) »
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl