Krajanki

piątek, 11 czerwca 2010

To chyba najsłodsza krajanka jaką do tej pory jadłam... Po jednym kawałku mamy dosyć ale i tak po pewnym czasie sięgamy po drugi :) Wolę się nawet nie zastanawiać ile w takiej kostce jest kalorii bo i po co? Życie jest krótkie i trzeba z niego korzystać :) Zresztą jak zobaczyłam ten przepis to wiedziałam że i tak będę musiała wkrótce go popełnić - następnym razem spróbuję jednak zmniejszyć ilość cukru i golden syrupu. Krajankę robi się szybko, potem tylko schłodzenie i mamy słodkości (koniecznie go gorzkiej kawy) na przynajmniej 2 dni:)

Składniki:

  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml golden syrupu
  • 100 g płatków kukurydzianych
  •  100g wiórków kokosowych
  • 100 g czekolady białej
  • 100g czekolady gorzkiej 

W garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, golden syrup i masło orzechowe. Podgrzewać aż składkini dokładnie się połączą. W osobnym naczyniu wymieszać płatki kukurydziane i wiórki kokosowe. Wlać do nich jeszcze ciepłą masę orzechową i wymieszać. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć gotową mieszankę (dociskając wierzch łyżką). 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (każdą oddzielnie) po czym wylać na wierzch krajanki tworząc esy-floresy :) Schłodzić w lodówce.

Smacznego :) 

 Wydrukuj przepis

 

wtorek, 27 kwietnia 2010

 

Jedni go uwielbiają, drudzy nienawidzą... Jedni kojarzą go z dzieciństwem, drudzy nie znają jego smaku do dziś... Dla mnie kojarzy się z dzieciństwem, pustymi półkami w sklepach i słodką beztroską. Jakoś wtedy nikt nie narzekał na brak czekolady bo dzieci nie były do jej smaku przyzwyczajone. Na stołach w sobotnie popołunie  pojawiały się kakaowe babki, murzynki czy właśnie blok :) Wersja, którą jadlam w dzieciństwie bakali nie przewidywała ( z przyczyn wiadomych...) i teraz postanowiłam ją udoskonalić. Nie jadłam go wieeeki ale po latach zapomnienia muszę przyznać że nadal go uwielbiam :)

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 0,5 kg mleka w proszku
  • 2 paczki herbatników
  • bakalie
  • 2 suche wafle

Margarynę, wodę i cukier zagotować. Dodać kakao i zestawić z ognia. Wymieszać z mlekiem w proszku. Dodać połamane na drobne kawałki herbatniki i bakalie.

Na dno keksówki lub niedużej kwadratowej formy wyłożyć arkusz wafla, na niego powstałą masę i przykryć drugim waflem. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

19:55, myniolinka , Krajanki
Link Komentarze (21) »
piątek, 01 stycznia 2010

Myślałam, że się wyrobię z wstawieniem przepisów świątecznych przed końcem roku... Niestety nikt nie wydłużył doby, jak dla mnie była ostatnio zdecydowanie za krótka. Moim ostatnim świątecznym wypiekiem podzielę się więc dzisiaj. Jest to bardzo proste ciasto, przełożone masą ze śmietany... Tak mnie ten przepis intrygował, że musiałam spróbować! Niedługo do niego wrócę bo tak szybko zniknęło ze stołu, że nawet się nie obejrzałam. Całe szczęście, że zdąrzyłam spróbować :) W przyszłości może zrobię z 1,5 porcji, żeby było więcej...

Wszystkiego słodkiego w Nowym Roku!!!

 

* przepis Magoldi z Kopalni Smaków...

Ciasto:

  • 1 margaryna
  • 1 jajko
  • 3 szkl. maki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru

Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , podzielić na 3 cześci i upiec 3 oddzielne placki w  blaszce o wymiarach 35X20cm. Upieczone placki wystudzić.


Masa:

  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao


Składniki masy połączyć, dobrze wymieszać i przełożyć placki, smarując również po wierzchu. Można posypać kokosem.
Ciasto odstawić do lodówki na 24 godziny!

Smacznego :)

 wydrukuj przepis

 

19:19, myniolinka , Krajanki
Link Komentarze (13) »
sobota, 05 września 2009

 

Czego chcieć więcej? - karmel, ciastko, czekolaaada i orzechy :) Jak dla mnie jest to kombinacja w 100% zadowalająca... Krajanka to bomba kaloryczna ale co tam... Przepis od Dorotki :) 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  •  0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 tabliczka czekolady (posiekanej)
  • 300 g masy karmelowej (gotowej z puszki; lub otrzymanej przez gotowanie mleka skondensowanego słodzonego w puszce przez 2h)

Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej ), wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (u mnie 20X25cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.
Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać karmelem (dobrze jest go wcześniej lekko podgrzać, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.
Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

 

Tagi: czekolada
07:41, myniolinka , Krajanki
Link Komentarze (10) »
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl