Wytrawne

wtorek, 24 kwietnia 2012

Ze szpinakiem poznałam się zupełnie niedawno. Pierwsze spotkanie było w towarzystwie pierogów. Kolejne również w tym samym towarzystwie ale smak domowy... Od pierwszego spotkania wiedziałam, że towarzystwo razowego ciasta też będzie idealne. Nie pomyliłam się:) Najbardziej żałowałam, że cudna zieleń zmieniła kolor na trochę mniej cudną... Smak i zapach zrekompensował jednak doznania wzrokowe. Zresztą nie wiem jak Wy ale ja lubię się delektować z zamkniętymi oczami :-))

Przepis własny

Ciasto:

  • 200g mąki żytniej razowej
  • 110g masła (zimnego)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • sól

Masło posiekać z mąką i smalcem. Dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę do pieczenia tart. Przykryć arkuszem papieru do pieczenia i wysypać na wierzch groch (czy inne ziarenka które obciążą lekko ciasto). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 15 min. Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 min.

Nadzienie:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (400g)
  • 1 cebula
  • kostka twarogu chudego (250g)
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać szpinak i smażyć aż odparuje cała woda, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego szpinaku dodać pokruszony twaróg. Przyprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Jajka rozkłócić widelcem i wymieszać z masą szpinakową. 

Gotowe nadzienie wyłożyć na lekko przestudzony spód z ciasta. Całość zapiekać jeszcze przez 30-35 min w temp. 175°C.

Doskonałe danie na ciepłą kolację. Idealnie sprawdza się również jako zimna przekąska np. na drugie śniadanie.


Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

czwartek, 18 sierpnia 2011

Ostatnio polubiłam się z tartami... Jak dla mnie są one idealne na ciepłą kolację, na szybką przekąskę w ciągu dnia, na śniadanie w pracy... Posiłek zapewniony na cały dzień :) Oczywiście dla jednej osoby... Na tartę z kwiatami cukinii skusiłam się ponieważ: a) cukinia u mojej mamy wyjątkowo jest plenna w tym roku, b) Viri ogłosiła konkurs na przyrządzenie czegoś z jej strony a u mnie na słowo "konkurs" włącza się lampka "biorę udział", c) zawsze chciałam spróbować ja te kwiaty smakują... Wszyscy patrzyli na mnie jak na wariata gdy ogołacałam maminą "plantację" cukinii z kwiatów. Musiałam się sporo natłumaczyć, że zrywam tylko te męskie, które nie zawiązują się w cukiniowy owoc (no dobra... zerwałam dwa żeńskie z malutkimi cukiniami - jakie one były dobre!). Lato małymi krokami zbliża się ku końcowi a co się z tym wiąże znikną również cukiniowe kwiatki. Jeżeli więc macie do nich dostęp to nie zwlekajcie za długo z upieczeniem tej tarty...

Przepis oczywiście od Viri a ja podaję ze swoimi zmianami:)

Składniki na formę o śr. 24cm:

  • 200 g ciasta francuskiego (lub kruchego)
  • 8-9 kwiatów cukinii

na farsz do kwiatów:

  • 75 g ricotty*
  • 75 g kremowego serka koziego*
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki parmezanu
  • 3/4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • * możemy oczywiście użyć tylko 150 g ricotty lub tylko serka koziego

na wypełnienie tarty:

  • 3 łyżki ricotty
  • 1 jajko + 1 białko
  • 2-3 łyżki parmezanu
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • + 1-2 łyżki startego parmezanu do posypania tarty

Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Foremkę wyłożyć ciastem, dno gęsto ponakłuwać widelcem, obciążyć ciasto np. fasolą i zapiec spód tarty ok. 12 minut. Przestudzić.
Kwiaty cukinii opłukać i bardzo delikatnie osuszyć, a następnie – ostrożnie otwierając kwiaty – usunąć znajdujące się w ich środku pręciki np. pęsetą.
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Wymieszać składniki farszu: rozetrzeć serki z żółtkiem, dodać parmezan, natkę pietruszki oraz porwane na kawałki listki bazylii, doprawić do smaku. Nafaszerować kwiaty cukinii np. rękawem cukierniczym i ułożyć je na podpieczonym spodzie tarty. Następnie wymieszać pozostałe składniki (bez słonecznika), zalać masą spód tarty i całość posypać pestkami słonecznika oraz parmezanem.
Piec ok. 25-30 minut w 200°C.


Smacznego :)

Wydrukuj przepis



niedziela, 06 września 2009

 

Pasuje zarówno na przyjęcie jako przekąska jak i na grilla do zimnego piwka :):):) Można dowolnie sterować smakiem dodając np. więcej papryki lub ulubione zioła. Należy również pamiętać żeby włożyć je do rozgrzanego już piekarnika żeby nie klapnęły jak moje :)

 

Składniki:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 150 g tartego żółtego sera
  • ostra papryka w proszku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • jajko
Ciasto francuskie zostawić do rozmrożenia (pod przykryciem) w temperaturze pokojowej. Wymieszać ser z papryką, pieprzem i solą. Płaty ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i równomiernie pokryć połową masy serowej. Przykryć drugim płatem ciasta, znowu posmarować jajkiem i wyłożyć pozostły ser. Pokroić na paski o średnicy 1,5-2 cm. Pasek ciasta chwycić za oba końce i zwinąć w spiralki. Ułożyć na blasze do pieczenia skropionej zimną wodą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 200°C i piec ok 20 min .
 
Smacznego :)
 
Źródło: PORADNIK DOMOWY styczeń 2009
 
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl