Placki

czwartek, 30 czerwca 2011

Dzisiaj mój ostatni rabarbarowy przysmak. Placki, które tej wiosny zdecydowanie królowały na naszym stole podczas kolacji. Dotychczas kojarzyły nam się z jesienią bo wtedy smażyłam je ze świeżymi antonówkami. Teraz stały się letnim nr 1 :) Moje dzieci przepadają za nimi ( zresztą nie tylko dzieci...). Oprószone cukrem pudrem lub w wersji mega rabarbarowej tzn. z musem rabarbarowym nie mają sobie równych. No chyba, że odkryję inną wersję :)

Składniki dla 4 osób:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • duży kubek jogurtu naturalnego (lub tyle samo kefiru)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru 
  • ok 40 dag rabarbaru pokrojonego w drobne plasterki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Dodać pozostałe składniki (oprócz rabarbaru) i dokładnie wymieszać ( można mikserem). Do cista dodać pokrojony rabarbar i wymieszać.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do zrumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub musem rabarbarowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego :)

 Wydrukuj przepis

 

Tagi: cynamon
19:14, myniolinka , Placki
Link Komentarze (23) »
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl