wtorek, 31 marca 2015

Potrójnie kokosowe zachwyci z pewnością wielbicieli kokosa. Mięciutki, kokosowy biszkopt skropiony delikatnie kokosowym likierem, przełożony kokosowym musem a całość dodatkowo pokryta kokosowymi wiórkami. Kokosowe szaleństwo :) Może wpiszecie jeszcze to ciasto do swojego świątecznego menu?

Przepis ze strony: Kuchnia Lidla

Biszkopt kokosowy:

  •  5 jaj (białka oddzielone od żółtek)
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 Mus kokosowy:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 14g żelatyny + 40 ml wody
  • 200g białej czekolady
  • 800ml śmietanki 30% 

Ponadto:

  • 100g wiórków kokosowych (do dekoracji)
  • likier kokosowy (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Biszkopt kokosowy 

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę miksujemy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 35x24 cm wkładamy papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C  przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Studzimy.

Mus kokosowy

Mleczko kokosowe zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego czekoladę. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą kokosową.

Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół. Delikatnie skrapiamy likierem kokosowym. Na dolną część biszkoptu, wylewamy połowę musu kokosowego, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy pozostałą część musu. Masę na wierzchu wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce 1,5-2 godziny, do całkowitego stężenia musu (najlepiej całą noc).


Smacznego :)

 wydrukuj przepis


| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Spis treści
Często odwiedzam
Kontakt
O mnie
Szablon autorstwa
Uwaga!
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl